Facebook hozzászólás
337

Na ez, megéri a macerát!

Ha nincs kert vagy udvar, alakítsunk ki egy teraszt! Sok irodában ez a füstölgők helye, és persze akad olyan vezető is, aki lógásként értelmezi, ha a szabad levegőn álldogálnak a munkatársak. Ha megfogadjuk az ismert munkakörnyezet tanácsadó tippjeit, akkor egy hasznos, sokoldalú térrel bővülhet az iroda.

Terasz az irodához, Kép: offiseven
Terasz az irodához, Kép: offiseven

Mérjük fel!

Egyfelől a helyet magát, ami a rendelkezésre áll. Mekkora területtel gazdálkodhatunk? Mekkora ott a szél? (Vigyázat, tetőteraszokon mindig jelentős a légmozgás!) Mennyire biztonságos a hely, vannak-e korlátok? De a felmérés nemcsak a helyre, hanem az igényekre is ki kell hogy terjedjen!  Mi hiányzik a kollégáknak, egy pihenő vagy inkább egy lazább tárgyalóra van szükség? Esetleg étkezőnek vannak híján? Ha beleszólhatnak, biztos szívesebben használják majd az új teret.

Mire alkalmas egy terasz?

A fenti felsorolás már vázolja a legkézenfekvőbb lehetőségeket. Egy terasz, szép kilátással remek közösségi tér lehet. Ahol kávézni, beszélgetni lehet, és szó szerint kiszellőztethetik a kollégák a fejüket. Ha emellett dönt a csapat, akkor érdemes előre tisztázni a szabályokat. Lehet ott dohányozni? Mennyi időt lehet kint tölteni? Akár alkothatunk közös terasz-házirendet is. Alkalmas lehet arra is, hogy a meetingek egy részét ott bonyolítsuk. Kifejezetten inspiráló lehet egy új környezet, a kilátás vagy épp a növények, amelyek körbeveszik a teraszt.

Akár alternatív munkaállomások is lehetnek itt. A telefon mobil, a pc már többségében laptop, ki mondta, hogy muszáj mindig ugyanannál az asztalnál ülni? A munkakörnyezet tanácsadó tavalyi felmérése azt mutatta, hogy a munkavállalók nagy része örülne annak, ha akár egy napon belül is, váltogathatná milyen környezetben dolgozik. Nos a szabad tér erre alkalmas lehet. Hiszen a wifi lehetővé teszi, hogy ott is online legyen mindenki.

Munka a teraszon, Kép: offiseven
Munka a teraszon, Kép: offiseven

Legyen kényelmes és funkcionális

Ha a funkciót megtaláltuk, akkor jöhetnek a bútorok. Nem biztos, hogy a legdrágább outdoor garnitúra kell, de a legolcsóbb műanyagszékek sem jelentik a legjobb választást. A túl könnyű székeket, asztalokat – főként a tetőteraszokon érezhető erősebb szél – felborítja, legrosszabb esetben a járókelők fejére fújja. Persze nem kizárt, hogy a könnyű és olcsó műanyag bútorokat használjuk, de ilyenkor érdemes rögzíteni azokat, hogy megelőzzük a balesetet.

Ha közösségi teret csinálunk a teraszból, akkor elég egy napernyő, de ha dolgozni szeretnénk, akkor az árnyékolást jól át kell gondolni, meg kell tervezni. A laptopok monitorjai ugyanis nem tudnak megküzdeni a nap erejével, és a csillogás megnehezíti, ellehetetleníti a munkát. Napvitorlák, növények, nagyobb árnyékolók, számos megoldás létezik, érdemes kiválasztani a méretek a leghatékonyabbakat.

3+3 tipp a tuti munkahelyért
Biztonságos és egészséges munkahelyre van szükség ahhoz, hogy a munkatársak nyugodtan, kreatívan tudjanak dolgozni. Az egyik ismert ingatlanfejlesztő- és az építőipari világcég például az egészségügyi wokrshopoktól az irodai jógáig mindent bevetettek.

Megéri a macerát?

Tervezés, vásárlás, berendezés, megéri mindez, hogy néhány hónapig legyen egy plusz terünk? Szerintünk mindenképp! Ahogy már írtuk, a környezetváltozás, még ha csak annyi is, hogy más asztal, más kilátás, és kiszabadulás a légkondi alól, inspirálóan hat. A jól használható pihenőszoba jobb csapatépítő lehet, mint bármilyen közös program. És azt se feledjük, hogy a zöld, a növények is növelik a dolgozók hatékonyságát, jobb hangulatot teremtenek. A teraszra a lépcsőház nagyobb növényeit is kivihetjük, vehetünk egynyári virágokat, amelyek pompásan mutatnak a nagy virágládákban, de dönthetünk úgy is, hogy műfűvel borítjuk a teraszt, azt még locsolni sem kell.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!