Facebook hozzászólás
439

Mozgásszervi problémák – sokat segít a gyógyvíz!

Európában Magyarország az első a mozgásszervi betegségek gyakoriságát tekintve. Ám nem csak az idősebb korosztályt érintő problémáról van szó: hazánkban minden ötödik gyerek háti gerincferdüléssel küzd. Ráadásul a fiatalok életmódja eddig ismeretlen ízületi elváltozásokat is felszínre hozott.

A kopásos gerinc- és ízületi betegségek mellett az ízületi elváltozásokkal járó immunbetegségek jelentik a legnagyobb problémát az egészségügy számára.

Decker Ádám világbajnok vízilabdázó a kevés testmozgás  veszélyeire figyelmeztet

A stressz miatt sokaknál kötötté válik az izomzat és a kötőszövet, ez pedig folyamatos fájdalomérzéssel jár, ráadásul a stressz a kórokozók terjedésének is zöld utat ad az immunrendszer blokkolása által – hívták fel a figyelmet szakemberek a Rudas fürdőben tartott sajtóbeszélgetésen, amelynek témája a prevenció szerepének fontossága és a gyógyvizek számos jótékony hatása volt.

Dr. Horváth Remény főorvos, reuma és fizioterápiás szakorvos szerint azért is fontos, hogy minél többen és minél több generáció használja a gyógyvizeket, mert Magyarország a kontinensen az első a mozgásszervi betegségek gyakoriságában. A megelőzésnek minél fiatalabb korban el kell kezdődnie, hiszen hazánkban minden ötödik gyerek háti gerincferdüléssel küzd, az ő esetükben kulcskérdés, hogy felnőttként ne legyenek betegek.

A fiatalok életmódja ráadásul eddig ismeretlen ízületi elváltozásokat is felszínre hozott, ilyen például az „egércsukló”, egy már fiatal korban kialakuló kopásos megbetegedés, amely a számítógépet sokat használókat érinti, de káros következményekkel jár a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is.

 A hagyományoknak megfelel a török–magyar fúziós konyha a – a séf Kovács Lázár

A Rudas fürdő három gyógyforrása – a hagyományos gyógyvízkomponensek mellett – szulfát-, fluorid-, klorid- és radontartalmú, egészségre gyakorolt pozitív hatásuk bizonyított, nemcsak fürdés, hanem fogyasztás esetén is. A fürdő épületében nyílt Rudas Étterem és Bár is gyógyvizet – a Juventus forrás vizét – használ a konyhájában, ami sokkal egészségesebb, mint a fővárosi éttermekben általában használt kemény víz. Kovács Lázár séf vezetésével a fürdő hagyományainak megfelelően török-magyar fúziós konyhát működtetnek.

Decker Ádám világbajnok vízilabdázó, aki maga is rendszeres látogatója a fővárosi gyógyfürdőknek, misszióként tekint a fiatalok rendszeres mozgásának bátorítására, és dr. Horváth Reményhez csatlakozva a modern informatikai eszközök túlzott használatának és a szükséges mennyiségű testmozgás elmaradásának veszélyeire figyelmeztetett.

Zöldebb lett a Rudas fürdő!
Rudas Gyógyfürdő és Uszoda üzemeltetéséhez eddig jelentős mennyiségű földgázra és távhőre volt szükség, ráadásul a felhasznált hatalmas mennyiségű elfolyó termálvíz hőenergiájának tárolására és hasznosítására sem volt lehetőség. A most lezárult energetikai korszerűsítéssel a fürdő üzemeltetéséhez jóval kevesebb energia kell.

Budapest egyedi adottságokkal rendelkezik a fürdőkultúra szempontjából. Rudas fürdő egymilliárd forintos megújulását követően egy jövő évben kezdődő, 15 milliárd forint értékű, 2020-ig tartó rekonstrukciós tervet jelentettek be. A rekonstrukció után a jelenlegi hét helyett tizenegy állandó fürdő közül választhatnak a kikapcsolódni, regenerálódni és gyógyulni vágyók. A fiatalok számára pedig zenés, éjszakai programokkal igyekeznek vonzóvá tenni a fürdőéletet.

A fürdők megújulását jórészt a várható bevételekből tudják majd finanszírozni. A nyereséges működéshez a Rudas esetén az energiatakarékos üzemeltetés is hozzájárul: a medencék, a Zsolnay porcelán borítású belső terek és a homlokzat felújítása, a wellnessrészleg kialakítása mellett ugyanis energiahatékonysági központ és hőszivattyú rendszert is kiépítettek.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!