Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. április 24. 18:00 | László Márta

KAMAREST PÉCSETT

Mozart, Chopin és Kovács Béla is ott lesz

Zenei csemege várja közönségét április 25-én szerdán este 7-kor. A Bogányi Trió ad koncertet a Liszt Ferenc Hangversenyteremben. Bogányi Bence fagott-, Fejes Krisztina zongora- és Kuti László klarinétművész lép fel.

Bogányi Bence, Kép: PTE ZMI

Bogányi Bence, Kép: PTE ZMI

BOGÁNYI Bence magyar zenészcsaládból származik. Az első fagottóráit 9 évesen Bokor Györgytől kapta, majd Helsinkiben, később pedig a Sibelius Akadémián folytatta tanulmányait. Nordplus ösztöndíjasként tanult Malmőben, majd egy évet a Detmoldi Zeneművészeti Főiskolán. 2004-ben kitüntetéssel diplomázott Berlinben.

Számos nemzetközi verseny győztese volt. 1997-ben kapta az első állását szólófagottosként a Helsinki Állami Operaházban. 2002-ben került ugyanebbe a pozícióba a Helsinki Filharmonikus Zenekarhoz, mielőtt a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarához szerződött 2004-ben. 2007-től 2013-ig a Müncheni Filharmonikusokkal dolgozott, mint szólófagottos. Szólistaként beutazta Európát, és rangos zenekarokkal játszott együtt. A nagy finn zeneszerző, Kalevi Aho által a számára komponált fagottversenyt 2005-ben mutatták be Helsinkiben. Kamarazenészként is számos meghívásnak tett eleget, a legjelentősebb fesztiválokon szerepelt egész Európában. 2009 óta a Nürnbergi Zeneművészeti Főiskola fagottprofesszora, 2013 szeptemberében felkérték a Hannoveri Zenei, Színházművészeti és Média Főiskola professzorának is. Európában és Ázsiában is tart mesterkurzusokat.

Fejes Krisztina, Kép: PTE ZMI

Fejes Krisztina, Kép: PTE ZMI

FEJES Krisztina zongoraművész tanulmányi évei alatt számos nemzetközi verseny helyezettje. E nemzetközi sikernek és szakmai elismeréseknek köszönhetően több hazai és külföldi felkérést tudhat magáénak. Koncertezett már Európa, Dél-Amerika és Ázsia nagy hangversenytermeiben. Számos nemzetközi fesztivál meghívottja itthon és külföldön.

Gazdag és sokszínű repertoárja barokk zeneművektől a kortárs alkotásokig terjed. A hazai zenei élet meghatározó művészegyénisége, számos élőzenei felvételt készít, továbbá ősbemutatók kötődnek nevéhez. 2011-ben elnyerte a Fischer Annie ösztöndíjat. 2012-ben előadóművészi tevékenységéért Artisjus-díjjal jutalmazták. Az MMA – Magyar Művészeti Akadémia – ösztöndíjasa a 2017/2018–as évadban.

KUTI László klarinétművész magyarországi tanulmányainak befejezése után a grazi Zeneművészeti Egyetemen folytatta zenei tanulmányait. A Concertino Prága nemzetközi zenei verseny győztese, fiatal szóló előadóművészként fellépett Prágában, Bécsben, Grazban és Japánban is. Három évig a Japán Hyogo Performing Arts Center szimfonikus zenekar szóló klarinétosa, majd a Berlini Filharmonikus Zenekar akadémiájának ösztöndíjasa.

Kuti László, Kép: PTE ZMI

Kuti László, Kép: PTE ZMI

2009 óta a Müncheni Filharmonikusok szóló klarinétosa, rendszeres vendégfellépője különböző zenekaroknak. A Müncheni Filharmonikusok zenekari akadémiáján végzett munkája mellett klarinét oktatóként tevékenykedett a Bécsi Filharmonikusok zenekari akadémiáján Ossiachban, mesterkurzusokat tartott Koreában, Japánban és Ausztriában, valamint a Sapporói Zenei Fesztiválon.

Aktív kamara- és szóló előadóművészként számos neves fesztiválra hívják, mint pl. a bonni Beethoven Fesztivál, de állandó visszatérő vendég Izlandon, Japánban, Kínában és Brazíliában is.

A kamarazene sokszínűségét nagyrészt a kamaraegyüttesek változatos összetétele indukálja. A klarinét hangja egészen lágy, bársonyos hatást kelt Mozart és Schumann klarinéttrióiban, Glinka művében pedig csodálatos harmóniába olvad a fagott szintén kissé nazális hangjával. Ugyanakkor, ha csupán klarinét áll a zongora mellett, hangszínei sokféleségét mutathatja be a feszes verbunkdallamokon és az egzotikus balkáni melódiákon. A műsorba Roger Boutry ma is élő francia komponista műve hoz friss, új színt a fagott és a zongora izgalmas párbeszédével. Pihenésképpen pedig Chopin jól ismert műve az op. 18. Grande Valse Brillante hangzik el.

A háromból egy nálunk – már decemberben!
1990-ben három hihetetlenül tehetséges tenor újragondolta, és megreformálta a komolyzenei koncert fogalmát: José Carreras, Plácido Domingó és Luciano Pavarotti! Az öltetgazda José Carreras volt! A Három Tenor, igazi legendává vált.

Műsor:

Wolfgang Amadeus MOZART: Kegelstatt Trio, K. 498

Robert SCHUMANN: Märchenerzählungen, op. 132

Roger BOUTRY: Interferences I

Frederic CHOPIN: Grande Valse op.18

WEINER Leó: Peregi Verbunk

Mikhail GLINKA: Trio Pathetique

KOVÁCS Béla: Greetings from BalkanCikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!