Facebook hozzászólás
262

Most jó lenni toronydarusnak Budapesten

Hatalmas ingatlanfejlesztések folynak főváros-szerte, amerre a szem ellát daruhegyek mindenütt! Az állami nagyberuházások mellett zömében irodaházak, társasházak nőnek ki a földből. Eközben töretlen a családi házak népszerűsége is, aminek főleg a szabadon beépíthető telkek hiánya szab határt. 

Nagyon szeretnek családi házban élni a magyarok – országszerte ezek teszik ki az épülő új otthonok felét. A fővárosban azonban a társasházak, lakóparkok, városias beépítésű épületek jellemezőbbek. A családi házak az új építésű lakásoknak mindössze negyedét adják. Az arány évek óta hasonló – függetlenül attól, hogy összességében több lakás épült Budapesten, tavaly összesen 2.761, de ebből csupán 731 volt családi ház.

Daruerdő, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Budapesten évente pár ezer családi házat adnak el – új építésűt és használtat egyaránt –, ami azonban az összes lakóingatlan forgalmának 10 százalékát se éri el.

– A legélénkebb családi ház forgalom a pesti oldal külső részein, valamint a II. és III. kerületben tapasztalható. Ott kerületenként nagyjából 100 és 400 közötti ház talál új tulajdonosra évente. Mivel a családi ház kedvelt lakhatási forma, sokan vágnának bele az építkezésbe. Az otthonteremtési kedvnek a fővárosban a rendelkezésre álló telkek véges száma és azok ára szab határt – tájékoztatott Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Az új építkezések számára a legvonzóbb, és így a leginkább bővülő családi házas területnek 2016-ban (frissebb adatok a KSH-tól még nem állnak rendelkezésre) a délkelet-pesti periférián a XVI., XVII., XVIII. kerület bizonyult, a budai oldalon pedig a XXII. kerület. Ezekben a kerületekben évente 100-200 új ház épül. A pesti peremkerületekben a négyzetméterenkénti telekár 20-30 ezer forinttól indul és felmegy egészen 50 ezer forintig. A III. kerületben a négyzetméterenkénti telekár már 80-100 ezer forint között alakul. Óbudán azért még majdnem 50 családi ház épült 2016-ban.

Aranyárú: luxus lett a Balaton
Egekbe szöktek az ingatlanárak a magyar tengernél, luxuscikké vált a balatoni nyaraló. A vásárlók ugyanakkor tudatosabbak, és nem vásárolnak hirtelen felindulásból vízparti ingatlant, holott korábban ez volt a jellemző.

Az ugyancsak kedvelt Zuglóban alig épült új családi ház, mert a szabad telkeket felvásárolták a vállalkozók, és kisebb társasházakat építenek rájuk. Ez egyébként Budapest-szerte tapasztalható jelenség.

A főváros egyik legdrágább kerületében, a másodikban a telekárak felszöknek akár 300 ezer forint fölé is – nem lehet véletlen, hogy ott mindössze 5 új családi ház építését regisztrálták 2016-ban. Ez az öt ház vélhetően nagyobb és igényesebb is, mint az országos átlag.

Az új építkezéseknél a telekárakon kívül meghatározó szempont az építési költség. Az Építőipari Költségbecslési Segédlet 2018-as kiadása alapján egy átlagos minőségű családi ház kulcsrakész kivitelezési költsége négyzetméterenként 360 ezer forint – kisebb igényszinttel 5-10 százalék ebből lefaragható, a felső határ ugyanakkor a csillagos ég…

Durvulnak a vidéki lakásárak is
Budapesten és a legnagyobb vidéki városokban cserélt gazdát az ingatlanok majd 40 százaléka tavaly. A nagyobbakban mérsékelten, a kisebbekben jelentősen emelkedett az adás-vételek száma. Akkor 153 770 ingatlan cserélt tulajdonost, idén a szakemberek ennél több üzletre számítanak, 160-180 ezer körüli tranzakciót várnak egy friss felmérés szerint.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!