Facebook hozzászólás
227

Mona Lisa bajusza, meg egyebek. Program hétvégére!

Még egy hónapig látogatható az a különleges kiállítás a Nemzeti Galériában, amely a 20. század két meghatározó jelentőségű avantgárd irányzatát hazai tárlaton még nem látott teljességben mutatja be. Szeptemberben vasárnap délutánonként még érdekes előadások is lesznek a témában, szeptember 13-án pedig igazi családi program vár kicsiket és nagyokat egyaránt!

A Magyar Nemzeti Galéria „Dada és szürrealizmus. Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí” című kiállítása hazai tárlaton korábban még nem látott teljességben mutatja be a 20. század e két meghatározó jelentőségű avantgárd irányzatát. A jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából válogatott tárlat többek között Marcel Duchamp, Max Ernst, Man Ray, Joan Miró, Kurt Schwitters, René Magritte és Salvador Dalí művei segítségével nyújt átfogó képet a dadaizmus és a szürrealizmus nagy hatású alakjairól, eseményeiről, dokumentumairól és hatásáról az 1910-es évek végétől az 1970-es évek közepéig.

Marcel Duchamp: L.H.O.O.Q.(1919)

A kiállítás alkalmat teremt arra, hogy a Galéria a két irányzattal kapcsolatba hozható sajátos magyar közelítésmódokat is bemutassa. A magyar köz- és magángyűjtemények műveiből összeállított „Átrendezett valóság” című társkiállítás a nemzetközi kollekcióhoz hol szorosabban, hol lazábban kötődő fogalmi párbeszédnek enged teret. Tényleg nagyon érdekes, nem szabad kihagyni!

S ha valaki még a tudását is szeretné gyarapítani a témakörben, az érdekes előadásokat hallgathat szeptemberben vasárnaponként 16 órakor.
● Szeptember 7-én Dalí, Magritte, Max Ernst – a szürrealizmus nagymesterei. Előadó: Kumin Mónika művészettörténész, a kiállítás kurátora.
Szeptember 21-én – Tudatfelszabadító hadműveletek – neodadaizmus a magyar művészetben az 1970–1980-as években. Előadó: Százados László művészettörténész, a kiállítás kurátora.
● Szeptember 28-án – Mona Lisa bajusza – Marcel Duchamp művészete. Előadó: Sturcz János művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető docense.
Az előadások a B épület előadótermében lesznek, a részvétel ingyenes.

Szeptember 13-án, szombaton 11-től 14 óráig családi nap lesz a Galériában. A 11.30-kor kezdődő családi tárlatvezetésen az álmok és fantázia világába utazhatnak a résztvevők a dadaista és szürrealista művészekkel. S még egy program: Dobd fel a ruhatárad! – Ruhatervezés, kollázskészítés a kiállításhoz kapcsolódóan a kreatívműhelyben.

Három az egyben! Fantasztikus kiállítások a MNG-ben!
Dada és szürrealizmus – Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí címmel nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában, amelyhez két hazai kísérőtárlat is társul. Fantasztikus élmények várják a látogatókat! Hogy milyenek, itt részletesebben elolvashatod!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!