Facebook hozzászólás
402

Milliókat menthet meg a szuperbanán

A szuperbanán, azaz genetikailag módosított, alfa- és béta-karotinnal gazdagított gyümölcs javíthat az afrikai népesség egészségén azáltal, hogy emeli a szervezet A-vitamin-szintjét – jelentették be hétfőn ausztrál kutatók.

Nem csak finom, egészséges is – Kép: Pixabay

Hamarosan elkezdik egy új növény, az alfa- és béta-karotinnal gazdagított banán klinikai tesztjeit az Egyesült Államokban – tudósított a The Daily Telegraph nyomán az MTI. A tudósok azt tervezik, hogy a különleges banánt 2020-tól Ugandában termeszthetik. Az új variánst kifejlesztő Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói – akiknek munkáját a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta – azt remélik, hogy ez év végére döntő eredmények lesznek a kezükben.

A kelet-afrikai főzőbanán a térség jellemző tápláléka, azonban bizonyos tápanyagokból, különösen A-provitaminból és vasból igen kevés van benne – mondta el James Dale, a kutatás vezetője. Az A-vitamin hiánya következtében évente körülbelül 650–700 ezer gyermek hal meg, és legalább 300 ezren megvakulnak – tette hozzá a kutató. Az A-vitamin alacsony szintje befolyásolja az immunrendszert is. A szakemberek úgy vélték, a probléma enyhítésének legjobb módja alapvető élelmiszerük feljavítása.

A génmódosított banán kívülről nem változott, a húsa viszont narancsszínű, de Dale szerint ez nem okozhat gondot. Ha termesztését Ugandában jóváhagyják, más országokban is bevezethető lesz. Ugandában már 2010 óta folynak az új variáns mezőgazdasági tesztjei. Egyébként a normál banán is igazi egészséges csemege, és nagyszerű sütemények készíthetők belőle!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!