Facebook hozzászólás
383

Miért pont Hóvirág hava?

Gyönyörű, kecses, szelíd kis növény, és amint meglátjuk, boldogság jár át. Azt jelenti, előbb vagy utóbb, de biztosan tavasz lesz! És hogy ez mennyire így van, elmondom, ezeket a képeket most készítettem a Szolnokhoz közeli Zagyvarékas egyik kertjében! A hóvirág mindig is a tavasz hírnöke volt nálunk. 2005 óta védett. Vízkeresztkor így ünnepelni remek dolog! 

Az amarilliszfélék talán legismertebb növénynemzetsége hóvirág. 20 fajuk él, melyek a Pireneusoktól, Közép- és Dél-Európán át, a Kaszpi-tóig, illetve a Közel-Keletig találhatók meg. Közülük a legkülönlegesebb faj Görögországban él, és októberben virágzik.

Hóvirág Zagyvarékason, Kép: László Márta
Hóvirág Zagyvarékason, Kép: László Márta

Magyarországon négy fajjal találkozhatunk.

Ókori hóvirágsztorik
Háromezer évvel ezelőtt Homérosz eposzában az Odüsszeiában, Hermész varázsfüvet adott Odüsszeusznak, és az hatástalanította a mérget, melyet Kirké istennő a hős borába kevert. A gyógynövény, amely immunissá tette Odüsszeuszt az amnéziával szemben, a hóvirág volt. A görög mitológiában Hermésznek, a rómaiban Merkúrnak nevezték az olümposzi istenek hírnökét, aki álmot hoz a halandók szemére. Homérosz talán sugallni akarta az utókornak, hogy Hermész gyógynövényének kivonata jótékony hatásával álomba ringat.

A kikeleti hóvirág 2005 augusztusában, az uniós jogszabályváltozásoknak köszönhetően lett védett növény Magyarországon is, mivel akkor a növényfajt az Európai Közösség egész területén védetté nyilvánították. Természetvédelmi eszmei értéke 10 000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik. Azóta nőnapra másféle virággal kell készülnie a férfiaknak!

A hóvirágok élőhelyei az üde, vagy félszáraz lombos erdők, mediterrán és alhavasi cserjések, ritkábban fenyvesek. Földalatti raktározó szervük az 1-2 cm átmérőjű hagyma, amelyből két hosszúkás levél hajt ki – fajtól függően – az ősz, vagy a tél végén. A hagymából egy virágzó szár nő ki, amely egy virágot hordoz. A virág jellegzetessége a három nagy, hófehér külső szirom, és az ugyancsak három kisméretű, belső lepellevél, amelyek zöld foltokat vagy rajzolatokat viselnek.

Ibolya Zagyvarékason, Kép: László Márta
És aki nem hiszi, hogy tavasz lesz, íme a bizonyság! Zagyvarékason már az ibolya is bontogatja szirmait, Kép: László Márta

A nagy hóvirágállományokban azonban gyakran előfordulnak az adott faj alaptípusától eltérő példányok.

Ne érj hozzájuk!Ezek a legmérgezőbb dísznövényeink!
Számos olyan dísznövény akad közvetlen környezetünkben, amelynek véletlenszerű elfogyasztása rosszullétet vagy életveszélyes mérgezést is okozhat. Nézzük a listát!

A virág felépítésében többféle változat is kialakulhat, így lehet 2 szárú, 2 virágú is. Vagy ellenkezőleg: kettőnél több lepelkör alakul ki. A virág színében és rajzolataiban is kialakulhatnak eltérések: a zöld virágrészek lehetnek sárgák, a fehér leplek cirmosak, foltosak is. A foltok rajzolatai változhatnak: a gyakori fordított „U” helyett lehet „X”, vagy téglalap, keskeny sáv, vagy csak 1-2 pont is.

(Forrás: wikimedia, edenkert.hu)



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!