Facebook hozzászólás
431

Mi van a Három kívánságban?

A piskóta, meggyes töltelék, habos túrókrém mellett  a laboratórium szempontjából is sok érdekességet tartalmaz a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese, azaz a Három kívánság: többek között szénhidrátot, fehérjét, sót, energiát. Hogyan mutatták ki ezeket az értékeket? Erről szól a Laboratorium.hu legfrissebb cikke …

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár hét éve hirdeti meg a „Magyarország Cukormentes Tortája” versenyt. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistából készült torta beltartalmi vizsgálatát ez alkalommal is a WESSLING Hungary Kft. független laboratóriuma végezte el. A vizsgálati eredmények bizonyítják, hogy fehér liszt és hozzáadott cukor nélkül is lehet mesés süteményt készíteni.

Három kívánság torta, Kép: laboratorium.hu
Három kívánság torta, Kép: laboratorium.hu

Miért épp három kívánság? Az alapja egy liszt nélküli könnyű piskóta (1. kívánság), majd ezen helyezkedik el a meggyes töltelék (2. kívánság). Ezen egy nagyon könnyű, habos túrókrém található (3.kívánság). És hogy a ráadás se maradjon el, a tortát habdísz koronázza.

Lássuk, mit és hogy vizsgálnak a laboratóriumban!

A minta (tortaszelet) előkészítésen múlik, hogy a kapott analitika megbízható eredményt szolgáltat-e. A laboratóriumba érkező tortát ledarálják, összekeverik, homogén mintát képeznek belőle! Ebből a homogén mintából történnek a klasszikus és műszeres analitikai mérések.

A vizsgálatok a tápanyag összetételre és az energiatartalom mérésére fókuszálnak.

Milyen a sör atomja?
Szuper jók a magyar sörök – ez derült ki a a NÉBIH Szupermenta tesztjén, amit a Magyar Sörgyártók Szövetsége örömmel üdvözölt. A hatóság húsz féle dobozos csomagolású, a hazai piacon forgalmazott világos sört bontott atomjaira. Mind a sörök minőségét, mind pedig jelölését rendben találták. Tavaly összesen több mint 6 millió hektoliter sör ittunk meg, amelyből mintegy 3,5 millió hektoliter a dobozos.

Cukorbetegnek kiemelten fontos a szénhidráttartalom. Ezért mérik az egyszerű cukrok (mono- és diszacharidok), a cukoralkoholok (xilit és eritrit) és a poliszacharidok (keményítő, liszt) mennyiségét. Szénhidrátokat – így cukrokat – a hozzávalók is tartalmaznak. A receptúra és a laboratóriumi vizsgálati eredmények ismeretében a szakértők meg tudják állapítani, hogy a gyümölcsökben, tejben és tejtermékben lévő természetes glükóz, fruktóz, laktóz mennyiségét. A szénhidrátok mellett ügyelni kell a táplálék kalória- és sótartalmára illetve a kiegyensúlyozott fehérje és zsír bevitelre is. A fehérje-meghatározás a fehérjék nitrogén tartalma alapján történik. A fehérjékben található nitrogént ammónia formájában felszabadítják, és klasszikus analitikai módszerrel, titrálással állapítják meg a mennyiségét. Zsírok esetén az infravörös sugarakat (IR) fogják munkára. Egy IR fényforrás, optikai rés, optikai rács segítségével rögzítik a minta IR spektrumát, melynek kiértékelése adf számot a zsírtartalomról. A sótartalom (NaCl) a nátrium meghatározásán alapul (ICP-OES). Az energiatartalmat lehet mérni közvetlenül a minta elégetésével, és a keletkezett hőmennyiség mérésével. De lehetőség van az ismert tápanyag-összetétel alapján számolni is.

A laboratóriumi vizsgálatok ismételten bebizonyították az idei győztes torta esetén is, hogy lehet „egy csepp figyelemmel”  hozzáadott cukrot nem tartalmazó, rafináltan édes, igazán finom, a cukorbetegek diétájába is illeszthető édességet készíteni.

A Három kívánság tortát bátran ajánljuk megkóstolásra, fogyasztásra nemcsak cukorbetegeknek. Erre legkorábban az augusztus 20-ai ünnepségeken, a Magyar Ízek Utcájában, Budapesten a Várkert Bazárban nyílik majd lehetőség.

(Forrás: laboratorium.hu)



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!