Facebook hozzászólás
626

Mi lehet a derviskolostor titka?

Újabb fordulóponjához érkezett a Szigetvár melletti ásatás. A Szulejmán-sírkomplexum feltárásának harmadik kutatási szezonjában, vagyis most szeptemberben a három szárnyból álló kolostort, az épületegyüttes legnagyobb részét teljes egészében feltárják! A munkálatokat magyar és török diákok végzik tanáraik irányításával. 

A Szigetvár melletti turbéki szőlőhegyen 2013 óta zajlik az a kutatás, amelynek célja, hogy a Szigetvár 1566-os ostroma idején elhunyt I. Szulejmán szultán halálának helyét meghatározza, és az ott emelt türbe, illetve az azt körülvevő más épületek maradványait feltárja.

Szigetvári ásatás légifelvétele, Kép: Szalai Gábor
Szigetvári ásatás légifelvétele, 2016, Kép: Central Heritage Nonprofit Kft.

 

A vizsgálattal egymás után bukkantak fel a komplexum épületei: a türbe, egy dzsámi és egy derviskolostor maradványai. Kiderült az is, hogy unikális oszmán zarándokváros vette körül a síremléket, amelyet a 17. század végén Turbéknak hívtak.

I. Szulejmán, Kép: wikimedia
I. Szulejmán, Kép: wikimedia

A türbét még 2015-ben, míg a dzsámit 2016-ban tárták fel a szakemberek. 2016-ban a dzsámi mellett újabb épület néhány helyiségét találták meg, és a leletanyag elemzésével megbizonyosodtak arról, hogy az épület valóban a dervisek közösségét szolgálta úgy, ahogy az írásos források alapján sejtették.

2016-os felvétel a szigetvári ásatásról, Kép: Szalai Gábor
2016-os felvétel a szigetvári ásatásról, Kép: Central Heritage Nonprofit Kft.

2017 szeptemberében a három szárnyból álló kolostort a komplexum legnagyobb épületét teljes egészében feltárják. A Szarajevóból érkező, halveti rendbe tartozó dervisek közössége az 1680-as évek végéig fennmaradt. A kolostor 1689-93 között pusztulhatott el.

Panorámafelvétel, Kép: Szalai Gábor
Panorámafelvétel, 2016, Kép: Central Heritage Nonprofit Kft.

A feltárást és a kapcsolódó vizsgálatokat a Pécsi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának kutatói végzik. Magyar és török egyetemi hallgatók a tanáraikkal együtt dolgoznak a területen, hogy jobban megismerhessék a 16-17. századi hódoltság életét.

Jó munkát, fiatalok!

Édes kultúra a Kossuth téren
Egyéves lett a budapesti Kossuth téren nyílt Szamos kávéház, amelynek emeletén csokoládé múzeum is működik. Az évfordulóhoz kapcsolódva újított a cég: válaszolva a látogatói igényekre, interaktív tárlatvezetéssel bővítették a szolgáltatások körét.

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!