Facebook hozzászólás
393

Mentsük meg az örökségünk!

Veszélyben a Világörökségi helyszínek majdnem fele! Rendszerint valamilyen beruházás vagy ipari tevékenység húzódik meg a háttérben. Ezek a helyszínek nélkülözhetetlenek az embereknek és környezetünknek. Mégis folytatódnak az olaj- és gáz-kitermelések, a bányászatok, vagy az illegális fakitermelések – tartalmazza a WWF legutóbbi tanulmánya. 

 

Pirin Nemzeti Park hegyekkel, kristály tiszta tóval, Kép: wikimedia
Pirin Nemzeti Park, Kép: wikimedia

A Dalberg, a globális fejlesztési tanácsadó által készített anyag azt mutatja be, hogyan járulnak hozzá a gazdasági és társadalmi fejlődéshez a természeti Világörökségi helyszínek a természeti értékek védelmén keresztül, ugyanakkor arra is kitér, hogy ezen területek védelme fontos szerepük ellenére mégsem állnak védelem alatt.

A jelentés szerint a 229-ből 114 természeti és vegyes Világörökségi helyszínt érint olaj vagy gázkitermelés, bányakoncesszió, vagy egyéb káros ipari tevékenység.

– Világörökségi helyszíneinket a legmagasabb védettségi szint illetné meg, ehelyett gyakran még ezeket az értékeket sem tudjuk megóvni – mondta a WWF nemzetközi főigazgatója. Marco Lambertini hozzátette: – Abban mindannyian egyetértünk, hogy ezek a bolygó legértékesebb és különlegesebb részei, ezért össze kell fognunk azért, hogy ezek a területek továbbra is biztosíthassák az emberek és a természet jólétét. –

Magyarország népességét is meghaladja azok száma, akik valamilyen formában függenek a Világörökségi helyszínektől. Ezek a területek a legtöbb esetben ivóvizet és élelmet nyújtanak az ott élőknek vagy különféle bevételi forrást jelentenek.

Közép- és Délkelet-Európában ma is legalább öt helyszínt fenyeget veszély közölte a WWF Duna-Kárpátok Programjának vezetője.

Aggteleki barlang, cseppkövek, Kép: wikimedia
Aggtelek, Kép: wikimedia

– A helyszínek között szerepel az Aggteleki Barlangok Magyarországon, a Pirin Nemzeti Park idős erdei és a Srebarna Tó madárrezervátuma Bulgáriában, továbbá a Duna-Delta és Kárpátok ősbükkösei. Ezen területek olyan nemzeti és európai szabályozások szerint is védelmet élveznek, mint a Natura 2000 hálózat, ezért ezeket mindenképpen tiszteletben kell tartanunk, és mindenféle káros tevékenységet meg kell szüntetnünk, valamint a további engedélyek kiadását meg kell akadályoznunk. A Világörökségi helyszínek mindannyiunk közös értékét képezik, és ha megfelelően és fenntarthatóan kezeljük őket, hatalmas hozzáadott értékük lehet a helyi közösségek és a gazdaság számára egyaránt – mondta Andreas Beckmann.

A Világörökségi helyszínek kulcsszerepet játszhatnak abban, hogy elérjük a tavaly elfogadott globális, fenntartható fejlődési célokat. A jelentés szerint a természeti világörökségi helyszínek 90%-a munkahelyeket teremt, és további lehetőségeket nyújt határaikon túl is.

Pelikánok a Duna-deltában, Kép: wikimedia
Pelikánok a Duna-deltában, Kép: wikimedia
Hallottad?
Nem vizsgálják felül a természetvédelmi irányelveket Európában. A részletekért kattints ide!

– Meg kell értenünk, hogy nem az emberek védik ezeket a területeket, hanem ezek a területek védik az embereket. Kormányainknak és a gazdasági szereplőknek is a hosszú távú értékeket kell szem előtt tartaniuk a rövidtávú gazdasági haszonnal szemben, és tiszteletben kell tartaniuk ezeknek a területeknek a jelentőségét – mondta Lambertini. – El kell felejtenünk a káros beavatkozásokat, és helyette fenntartható alternatívákat kell találnunk, amelyek megerősítik a Világörökségi helyszíneket, emelik azok értékét és ezzel lehetőségeket nyújtanak az embereknek. – tette hozzá.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!