Facebook hozzászólás
187

Ment a gőzös, ment a gőzös…Brüsszelbe

Május 6-án megnyílt a nagyközönség számára Brüsszelben az Európa történelmét bemutató Európai Történelem Háza. A Közlekedési Múzeum egyike azoknak a partnerintézményeknek, amelyek a kontinensről a kiállítás létrejöttét műtárgykölcsönzésekkel és szakmai háttérrel segítették.      

A tárlat célja, hogy a kontinens történelmének a mítoszoktól és felfedezésektől a 20. század káoszáig és kohéziójáig történő bemutatásával a látogatókat az európai történelemmel kapcsolatos vitára, kérdésekre és gondolkodásra sarkallja. Az impozáns állandó kiállítás több mint ezer műtárgy segítségével kalauzolja végig a látogatókat Európa történelmén.

Európai Történelem Háza
Európai Történelem Háza

Annak érdekében, hogy a látogatók jobban megértsék a 20. század viharos eseményeit, a kiállítás először a 19. századot – az európai modern kor hajnalát – meghatározó elképzeléseket és meggyőződéseket veszi sorra. Ebbe a gondolatba illeszkednek a közlekedés szempontjából meghatározó fejlesztések, mint például a gőzüzemű járművek térhódítása és a városi közlekedés kialakulása Európa-szerte.

Európai Történelem Háza
Európai Történelem Háza
Egy kis „történelem”…
A 20. század első felében a magyar vasút egyik igáslovának tekinthető gőzös a mellékvonalakon üzemelő, tolatóképes gép volt. A PVKV megállóhelyi tábla szimbolizálja a városi közlekedésnek a vidéki nagyvárosokra is jellemző robbanásszerű fejlődését az 1800-as évek végén. A számlapján mozdonyt ábrázoló századfordulós vasutas zsebóra az időmérés pontosságát és annak a közlekedésben és a közlekedési rendszerekben való mind nagyobb fontosságát jelképezi.

A Közlekedési Múzeum ehhez a fejlődéstörténethez kapcsolódva több műtárggyal is szerepel az uniós főváros állandó tárlatán: a MÁV 375 sorozatú szertartályos gőzmozdony 1:10 léptékű modelljével, a Pécsi Villamos Közúti Vasút megállóhelyi táblájával és egy gőzmozdony ábrázolású zsebórával. A kiállításban a 19-20. század fordulójára jellemző magyar gőzmozdony gyártást jeleníti meg a nagy példányszámban gyártott vasúti jármű modellje.

Az Európai Történelem Háza kiállításokkal, multimédiás kalauzolással megtekinthető tárlatokkal, oktatási anyagokkal, workshopokkal és szemináriumokkal ébreszt kérdéseket a látogatókban Európa történelméről és napjainkra hagyott örökségéről alkotott képükkel kapcsolatban. (Képek: Közlekedési Múzeum)

Tűzben született vascsipkék
150 év magyar öntőmesterségéről ad keresztmetszetet a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény április 22-én megnyílt kiállítása, ahol az egykori Vaszkó gyűjtemény legszebb darabjaiból adnak válogatást.Érdemes megnézni!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!