Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. január 11. 18:00 | László Márta

HÍV ALSÓ-AUSZTRIA

Menj, amerre a hó hív!

Reneszánszát éli a túrázás, egyre többen választják ezt a sportot feltöltődés céljából. A téli túrázás, a hófödte természet felfedezése pedig különleges, egyedi élmény. Alsó-Ausztriában számtalan útvonal közül lehet választani, mindegyik festői tájakon halad át, és a fáradt barangoló bármikor betérhet egy hangulatos hüttébe, megpihenhet egy barátságos szállodában. A zsúfolt ünnepek után már egy rövid túra is jót tesz testnek-léleknek, de újévi, életmód-váltó fogadalomként is ideális választás a rendszeres kirándulás a hegyekbe, a friss levegőn. Bakanccsal, hótalppal – túrára, kalandra fel!

Rax az egyik legnépszerűbb!

Magyarországról gyorsan, akár 3-4 óra alatt is kényelmesen megközelíthető. Ez Alsó-Ausztria második legmagasabb hegysége, a Heukuppe csúcs 2007 méter. A Rax a hótalpas túrázás legtökéletesebb helyszíne: behavazott alpesi legelők, gyönyörű panoráma és friss téli hegyi levegő várja a kirándulókat.

Ausztria, Rax, Kép: wieneralpen.at

Ausztria, Rax, Kép: wieneralpen.at

A hegymenet különösen kényelmes a Rax-Seilbahn felvonóval, ami kevesebb, mint nyolc perc alatt 1540 méter magasba repít. A felvonó hegyi állomásánál, a Raxalm Berggasthofban olcsón kölcsönözhetők hótalpak és botok, ahonnan a kezdők is bátran nekivághatnak egy hótalpas túrának, de vezetett túrákat is lehet előre foglalni Ez az útvonal a Gatterlkreuz kereszt érintésével egészen az Ottohaus menedékházig vezet 1700 méter magasra. Aki tapasztaltabb, az természetesen ennél messzebb is merészkedhet, egészen a Seehütte-ig, ez további egy-két óra túrázást jelent.

Hohe Wand: téli túrák a felhők felett

Amikor a völgyre sűrű ködfelhő száll le, olyankor a Hohe Wandon többnyire szikrázó a napsütés. A téli túra legideálisabb kiindulópontja a Gasthof Postl, az útvonal dimbes-dombos erdőkön keresztül vezet az ottani Natúrpark központjához. Ott található a látványos hegycsúcsok fölé magasodó Skywalk kilátóterasz is. A Hohe-Wand Natúrpark különösen a családok körében népszerű. A lámatúrák, az állatsimogató és a játszóterek is szabadtéri elfoglaltságot biztosítanak a gyerekeknek.

Ausztria, Hohe Wand, Kép: wieneralpen at

Ausztria, Hohe Wand, Kép: wieneralpen.at/press-bilder#

Schneeberg: hegyről-völgybe

A Sopron mellől is jól látható Schneeberg kiváló túra-terep, ideális kiindulási pont Alsó-Ausztria legmagasabb hegyére. Az 1235 m magasan fekvő Edelweißhütte a túrázók csomópontja. Aki innen nem az ülőlifttel megy vissza a völgybe, az a gyalogútvonalat is választhatja. Akár túracipőben, akár hótalpas felszereléssel is neki lehet indulni a kb. 1,5 órás útnak, amely érinti az Almreserlhaus-t, majd a 9,80 km-es Dürre Leiten át a völgyállomásig vezet. Aki hamarabb elfárad, az lerövidítheti az utat az úgynevezett. „Faden” útvonalon. Ami a szállásokat illeti, több túra-hotel közül is lehet választani, mint például: Schneeberghof; Bruckerhof; Forellenhof vagy Hotel Wanzenböck.

Ausztria, Hohe Wand, Kép: wieneralpen.at/press-bider#

Ausztria, Hohe Wand, Kép: wieneralpen.at/press-bider#

Semmering: varázslatos kilátás és történelmi helyszín

Az úgynevezett Zauberblick-Runde az UNESCO Világörökséghez tartozó Semmering vasútvonal mentén a legszebb kilátókhoz vezet el. Ahova egykoron a bécsi arisztokrácia járt üdülni, ott jelenleg a Semmering hágón át a 20-Schilling, illetve a Doppelreiteraussichtswarte kilátókhoz lehet túrázni. Visszafelé pedig megcsodálhatók Semmering történelmi villái és a Südbahn hotel impozáns épülete.

Wechsel-hegység: túralehetőségek paradicsoma

„Menj, amerre a hó hív” – ezzel a mottóval várja Mönichkirchen és Kirchberg között Konrad Riegler tapasztalt túravezető a kirándulókat. A résztvevők erőnlétének és az időjárási feltételeknek megfelelő túrák a Wechsel alpesi legelőin haladnak végig. Családbarát túralehetőségek közül is lehet választani: egy gyerekekkel is kényelmesen bejárható körtúra Kirchberg am Wechsel főteréről indul, mely során páratlan kilátás nyílik a Wechsel-hegység, a Rax és a Schneeberg vonulataira.

Télen veszélyesebb a defekt!
Statisztikák szerint a defektek 23%-a sötétedés után következik be, 50%-a pedig lakott területen kívül, sötét, nehezen belátható útszakaszokon éri az autósokat, ami a lecsökkent látótávolság és a hosszabb esték miatt télen fokozott veszélyforrást jelent a vezetők számára. Új téli abroncs vásárlásakor ezért érdemes defekttűrő abroncsot felszereltetni gépjárművünkre. A cserével késlekedő gépkocsi tulajdonosoknak az idén azonban nemcsak a gumiszervizben kell többet fizetniük az új abroncsokért, de akkor is, ha webáruházból rendelik azokat – állítja a Bridgestone szakértője.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!