Facebook hozzászólás
416

Megfordult a puska! Mostantól az orvvadászok és az illegális állatkereskedelem a cél!

Soha nem látott mértéket ütött meg az orvvadászat az egész világon. Miivel a vadon élő fajok elleni bűnözés, a korábbiaknál súlyosabb mértékben fokozódott, az ENSZ egy történelmi jelentőségű határozatot fogadott el, melyben arra kéri az országokat, hogy tegyenek meg mindent az orvvadászat és a vadon élő fajok illegális kereskedelmének megfékezéséért.

Gabon és Németország kezdeményezte azt a számos más ország által támogatott határozatot, amit az ENSZ Közgyűlése adott ki „Harc a vadon élő fajok illegális kereskedelme ellen”címmel. A határozat előkészítésének három éve alatt most született először teljes egyetértés az országok között a vadon élő fajok kereskedelmének súlyosságát és a fellépés sürgősségét illetően.

Kép: orrszarvú-család

A WWF nemzetközi szinten évtizedek óta harcol saját eszközeivel az illegális kereskedelem visszaszorításáért, és az orvvadászat megszüntetéséért. A természetvédelmi civil szervezet főigazgatója a következőképpen kommentálta az ENSZ lépését:

– Az ENSZ határozata egy új fejezetet nyit a vadon élő állat- és növényfajok elleni bűnözés megállításában. Az orvvadászat és az illegális kereskedelem nem csak számos faj életben maradását veszélyezteti, hanem nemzetbiztonsági és fenntarthatósági problémákat is okoz. Ez a kulcsfontosságú határozat bizonyítja, hogy a vadon élő fajok elleni bűnözés nem csupán egy pár országot érintő természetvédelmi probléma. Ezzel a határozattal az országok kinyilvánították, hogy az ügy kezelése prioritás – mondta Marco Lambertini, a WWF főigazgatója.

Kép: Wikimedia

A mozambiki és a tanzániai elefánt populációk összeomlása és a Dél-Afrikában orvvadászat áldozatául esett orrszarvúk kiemelkedően magas száma is azt bizonyítja, hogy az orvvadászat minden globális természetvédelmi törekvést aláaknáz. Az ENSZ határozata azonban a vadon élő fajok elleni bűncselekmények közvetett következményeire is felhívja a figyelmet. Hiszen a vadvilág elleni bűnözés kihat a hatékony kormányzásra, a jogrend érvényesülését és a helyi közösségek jólétét akadályozhatja, de hatással lehet a bűnszövetkezetek és fegyveres konfliktusok finanszírozására is.

Nepál
Nepál már bebizonyította, hogy a közös erőfeszítések működnek. Ott, a legmagasabb szintű kormányzati elkötelezettség mellett, a természetvédelmi védelmi őrök összehangolt munkája és a helyi közösségek fokozott bevonódása járult hozzá ahhoz, hogy 2011 óta egyetlen orrszarvú sem vált orvvadászok áldozatává.

– Figyelemre méltó, hogy néhány héttel az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megtárgyalása előtt minden ország kiállt a fenntartható fejlődést egyre inkább fenyegető, vadon élő fajok elleni szervezett bűnözést megakadályozó harc mellé – mondta Lambertini.

Felismerve, hogy csak az átfogó, közös cselekvés tudja meggátolni a jelen válság súlyosbodását, az ENSZ 193 tagországa egységesen foglalt állást a regionális és a nemzetközi együttműködés megerősítése mellett, hogy felszámolják a vadon élő fajok illegális kereskedelemét a kereskedelemi láncot minden pontján, beleértve az orvvadászatot, a csempészetet és a keresletet is.

A bírósági eljárások és a végrehajtás megerősítése mellett, a határozat felszólítja az országokat, hogy vonják be a helyi közösségeket az illegális kereskedelem elleni harcba, a közösségek jogköreinek és képességeinek növelésével, hogy ők is kezelni tudják a természet erőforrásait és részesüljenek az ebből származó haszonból.

2016-tól az ENSZ főtitkári megbízatás részét képezi a globális vadon élő fajok elleni bűnözésről szóló, átfogó éves jelentés elkészítése, aminek része lesz annak felmérése is, hogy az egyes országok hogyan építették be a most elfogadott határozatban foglaltakat, illetve a további cselekvésre vonatkozóan is javaslatokat kell tennie. A jövő évi vitatémák között már szerepel egy külön követ kijelölése is, aki a WWF szerint nagyban hozzájárulna az ismeretterjesztéshez és segítené az országok felelősségvállalását.

Magyarországon a Fővárosi Állat- és Növénykert jelentős munkát végez a védet állatok megmentése, tenyésztése érdekében. Ennek köszönhetően már Budapesten is látni a cebui malacokat, amelyek remélhetőn ivaréretten megtetszenek majd egymásnak, és nemrég érkezett egy másik ritkaság is Ducan, a szecsuáni takin. Neki még nincs menyasszonya, mert még nem dőlt el, hogy itt, vagy az Egyesült Államokban folytatódik tenyésztése.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!