Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. október 06. 10:45 | PP-Eletforma

NE KÉNYEZTESD!

Még a legcukibb kutya is ragadozó

Attól, hogy a kutya felköltözött a kanapéra, az emésztőrendszere nem változott, maradt ragadozó – hangzott el Magyarország első kutyadietetikai rendezvényén a Farkasfesten. Egyre több kutya szenved civilizációs ártalmaktól. Európában minden negyedik eb elhízott. Csökken a várható életkor, nő az allergia, az ízületi problémák, a cukorbetegség és a rákos megbetegedések gyakorisága.

– Az egyik fő ok, a nem megfelelő táplálás. Ezért szerveztük a rendezvényt, melynek célja az egészséges kutyatáplálás népszerűsítése. Szemléletmódváltásra van szükség – mondta Böszörményi Andrea kisállat dietetikus, a Farkasfest szervezője.

Kutya játékkal, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Halálra etetjük a kutyákat

A legnagyobb probléma a túletetés és a nem megfelelő összetételű étrend. Egy friss amerikai tanulmány szerint a kutyák 56%-a kórosan elhízott az Egyesült Államokban. A kutya opportunista ragadozó: annyit eszik, amennyit adunk neki. És ha ez nem lenne elég, a kunyerálás mesterei. Sokan követik el azt a hibát, hogy egész nap nasival, jutalomfalattal „tömik” a kedvencüket, amit nem is számítanak bele a napi ételmennyiségbe. Rengeteg baj forrása, ezért óriási problémát jelent a nem megfelelő étrend. Sokan nem tudják, hogy például a csoki egyenesen méreg.

Böszörményi Andrea szerint, tudomásul kell venni, hogy attól mert a kutya felköltözött a kanapéra még nem változott meg az emésztőrendszere. Továbbra is egy ragadozó gyomrú, tarajos fogazatú állat – a kis csivava és a németjuhász egyaránt. Ha szeretnénk, hogy kedvencünk egészséges és hosszú életet éljen, törekedni kell a változatos és természetes táplálásra. Hogy mi számít egészségesnek, arról több tudományos álláspont létezik. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a kutya a jó minőségű állati eredetű fehérjét (húst) tudja a legjobban hasznosítani.

Van egy négymancsú szőrös kis családtagod?
Még mindig hatalmas veszélyt jelent saját és kisállataink egészségére számos oltással megelőzhető betegség: a halálos kimenetelű veszettség például a világ népességének felét fenyegeti. Mivel a kisállattartók többsége családtagként kezeli a kedvencét, és megosztja vele az otthonát is, az oltások ma fontosabbak, mint ezelőtt bármikor. Az oltási programoknak köszönhetően 2030-ra megszűnhet a veszettség!

Az egészséges étrendben minél nagyobb arányban legyen hús, ha lehet, kerüljük a mesterséges adalékanyagokat, színezékeket, ízfokozókat és a túlzott szénhidrátbevitelt. Nézzük meg a megvásárolt élelmiszerek címkéit, összetevőinek listáját, és lehetőleg kerüljük az ízfokozót, cukrot, színezéket tartalmazó eledeleket és jutalomfalatokat.

Egyre több kutyát kínoz az allergia

Évről évre egyre több gazdi jelenik meg kutyájával az állatorvosi rendelőkben allergiás tünetekkel, mint például a lábrágás, a piros, gyulladt a bőr vagy az emésztőrendszeri problémák. Az ételallergia és az étel-intolerancia, sőt a környezeti allergiák is mindennapos problémává váltak már kutyáink életében is. Aki allergiás tüneteket észlel a kutyáján, mielőbb forduljon állatorvosához.

– Ha felütötte a fejét az allergia, a legfontosabb, hogy törekedjünk megtalálni a tünetek kiváltóokát. Ehhez a gazdi aktív közreműködése szükséges – a cél az, hogy találjuk meg és zárjuk ki az allergiás tüneteket okozó összetevőket az étrendből. Ez egy hosszú folyamat, amihez sok türelem kell – tanácsolja Böszörményi Andrea.

Aki szeretné egészségesen táplálni a kutyáját tájékozódjon, keressen kutyadietetikai témájú cikkeket az interneten. Böszörményi Andrea szerint a tudatosság, az odafigyelés már fél siker.

Felelős vagy a társadért!
Évente több tízezer társállatnak kell elpusztulnia Magyarországon az állattartók felelőtlen magatartása miatt. Ezen csakis átfogó felvilágosítással és szemléletformálással lehet változtatni, a Rex Kutyaotthon Alapítvány ezért 2017-ben megalapította a Felelős Állattartás Napját. A tavalyi sikeres rendezvény után 2018. május 6-án ismét megrendezik az egész napos oktatóprogramot az alapítvány újpesti állatvédelmi központjában, a Rex Állatszigeten. Idén az ivartalanítás fontosságára és az örökbefogadás örömeire hívják fel a figyelmet, és egy fotóinstalláció is készül a látogatókkal közösen, mely a gazdik és négylábú kedvenceik közötti szeretetről tudósít.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!