Facebook hozzászólás
515

Május a legviharosabb hónap, így készülj fel!

Felhőszakadás, viharos szél, jégeső. Az elmúlt hetek az időjárás szempontjából igen mozgalmasak voltak. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint nem árt felkészülni, hiszen májusban átlagosan háromszor annyi viharkár történik, mint az év többi hónapjában.

Május első napján egy-két helyen lokális zivatar alakult ki, a következő nap pedig már feltámadt a szél is, melynek erőssége hétvégén tovább erősödött, és országosan meghaladta a viharos erejű fokozatot. Ráadásul a felhőszakadásszerű esők mellett jelentős mennyiségű jégeső is hullott az ország több pontján is, többek között a Szabolcs megyei Tornyospálcán, a Heves megyei Verpeléten és Egerszóláton, a Hajdú-Bihar megyei Vekerd térségében és a Pest megyei Csemő térségében.

Így fújt a szél május 4-én Nyíregyháza és Nagycserkesz között – Kép: MTI/Balázs Attila

A felhőszakadások miatt több megyében (Somogy, Pest) is előfordult, hogy utcákat és pincéket öntött el az esővíz. A zivatarok körzetében villámcsapások is megjelentek. Vasárnap folytatódott a szélsőséges idő, az igen erős, viharos szél több helyen fákat döntött ki, melyek épületekre, elektromos vezetékekre és autókra dőltek sok esetben. Ezen a napon 120 esetben vonultak a tűzoltók kidőlt fák és egyéb vihar okozta károkhoz.

Meghökkentő káresetek! A szakértőket is meglepték…
Pornófilmforgatás a kárfelvételnél, festményt „lelövő” pezsgődugó… Mindig vannak olyan furcsa és meghökkentő káresetek, amelyek még az évtizedes tapasztalattal rendelkező kárszakértőket is meglepik. Számos bizarr eset fordult elő a múlt évben is.

A múlt hétvégén tapasztalt szélsőséges időjárás nem meglepő, hiszen a statisztikák szerint viharok tekintetében egyértelműen a május a legveszélyesebb hónap. 2009 és 2013 között összesen csaknem 23 ezer májusi viharral kapcsolatos kárbejelentés érkezett az Allianz Hungária Zrt.-hez, ami az öt év alatt bekövetkezett összes viharkár egynegyedét teszi ki. Míg a vizsgált időszakban havonta átlagosan 1500 viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált a biztosító, a májusi viharok kapcsán háromszor ennyi kárt jelentettek be.

Az ország egész területére jellemző, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, erős viharok, amelyek sokszor járnak jégesővel és villámcsapásokkal. Ezek az időjárási hatások legtöbbször kivédhetetlenek, de a károk mielőbbi helyreállítására fel lehet készülni az otthon- és a lakóközösség-biztosítás segítségével.

Így óvd otthonodat a modern technológiával
Rablás, betörés, személy elleni erőszak. Hazánkban az elmúlt évek bűnügyi statisztikái szerint, 55-57% körüli a vagyon elleni bűncselekmények aránya az összes elkövetett bűncselekményen belül. A modern védelmi berendezések használatával azonban drasztikusan csökkenteni tudjuk a behatolás sikerességét, megvédve otthonunkat, értékeinket és családunkat a kellemetlen élményektől. Egy kis odafigyeléssel és helyesen kialakított biztonsági védelmi eszközökkel a bűnesetek megelőzhetők lehetnek.

Jó tanácsok viharos időjárásból származó károk enyhítésére:
● A tetőt ért kisebb károsodások esetén javasolt ideiglenes fóliázás készítése a sérült szakaszon, a további károk megelőzése érdekében.
● A kárszakértő megérkezéséig javasolt a káresetből visszamaradó törmelékek megőrzése, ami a pontos kárfelmérést segíti, így a kárfelmérés és a kifizetés menete is gyorsítható.
● Ha lehetőség van rá, a keletkezett károsodások lefényképezésével szintén segíteni lehet az egyszerűbb és gyorsabb kárfelmérést.
● Viharos időjárás esetén ügyeljünk arra, hogy a nyílászárók zárt állapotban legyenek.
● Erős széljárásnál célszerű a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdíthatót rögzíteni, vagy szélvédett helyre tenni. Évente legalább egy alkalommal és az erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek áttekintése, amivel megelőzhetjük, hogy a már sérült tetőben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérülésből eredő nyíláson keresztül az eső az épületbe jutva további károkat okozzon.
● Zivatar idején célszerű az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károk megelőzése érdekében.
● Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerű gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, nemcsak a saját, hanem a közterületről bezúduló víz esetén is.
● A híradásokban, illetve az interneten érdemes nyomon követni a várható időjárást és a kiadott figyelmeztetéseket, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapját, valamint okostelefonokra és táblagépekre készített vészjelző alkalmazását.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!