Cikk nyomtatása | Hozzászólások (2) |
Megosztás:
2009. augusztus 05. 19:53 | PP-Eletforma

SAJTÓANYAG

Magyarország szoptatásban elől jár

Magyarország már tavaly túlteljesítette a WHO által kitűzött célt, miszerint legalább a babák fele kapjon anyatejet 6 hónapos koráig, hiszen 2008-ban az MGYT reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a magyar édesanyák 60%-a szoptatja gyermekét fél éves korig. A Tiszafüreden rendezett „Természetesen, anyatejjel…” című Országos Védőnői Továbbképző Nap a Szoptatás Világhete alkalmából foglalkozott a témával hétvégén.

„Természetesen, anyatejjel…”

A Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) kétnapos rendezvényére meghívta Dr. Szabó Lászlót, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának (MGyT) elnökét is, aki laktációs szakemberekkel, védőnőkkel és házi gyermekorvosokkal vitatta meg a szoptatás és babatáplálás kérdéseit.
A védőnők és laktációs tanácsadók elmondása szerint az édesanyák leggyakrabban azzal a problémával fordulnak hozzájuk, hogy nem elegendő már az anyatej, de a szoptatás abbahagyásának, elmaradásának oka lehet még emlő probléma is, gyógyszerszedés, az, hogy a baba már nem akar szopni vagy éppen a várandóság.

A szakemberek szerint nagyon fontos, hogy az édesanyák már a terhesség időszaka alatt megfelelő felvilágosítást kapjanak a szoptatással kapcsolatban, hiszen sok esetben nehezebben indulhat meg, mint várnánk. A védőnők, laktációs tanácsadók és gyermekorvosok feladata az, hogy a szoptatás alatt segítsék és támogassák az édesanyákat, az anyatej csökkenésekor pedig a legmegfelelőbb táplálási tanácsokkal lássák el őket.

„Azt kell megértetni az édesanyákkal, hogy az anyatej egyszerre étel és ital, tökéletesen kielégíti a baba igényeit 6 hónapos korig. A hozzátáplálást fél éves korban, fokozatosan kezdjük, addig az anyatej önmagában tökéletes táplálék a baba számára – mondta el Dr. Szabó László.

A mai napig rengeteg információ kering a babatáplálással kapcsolatban, nagy részük elavult, korszerűtlen. Előfordulnak eltérő álláspontok is a szakmán belül, a megoldást a védőnői és gyermekorvosi oktatásban történő tananyag reform jelenthetné.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások (2) |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!