Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. március 16. 17:00 | László Márta

GASZTRONÓMIA

Magyar rekord: 90 millió kakaós csiga évente!

Hagyományos és kreatív kategóriában versenyeztek egymással a hazai pékségek kakaós csigái, végül a legjobbakat a BaGaTech Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai Szakkiállításon mutatták be a készítők. A Magyar Pékszövetség becslései szerint évente 90 millió kakaós csigát eszünk mi magyarok!

Megtalálták az ország legjobb kakaós csigáit!

A Magyar Pékszövetség szakmai pályázatán társas vállalkozások szálltak versenybe a Legjobb Kakaós Csiga címért. A szakmai zsűri szigorú szempontok alapján hagyományos kategóriában a püspökladányi Kiscipó Kft.-t díjazta az első hellyel, a legkreatívabbnak pedig a fehércsokiba mártott naranccsal, aszalt szilvával és marcipánnal díszített sokorópátkai Pedro Pékség csigája bizonyult. A nyertes pékárukat a hétvégi BaGaTech Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai Szakkiállításon kóstolhatták meg a résztvevők.

Mitől lesz igazán finom a kakaós csiga?

Az igazán jó minőségű kakaós csiga kézzel készül, szellősen levegős, de nem hullik darabokra, és igazi holland kakaóporral töltik meg – magyarázta Ilonka Boldizsár, a Világ Pékszövetség alelnöke, majd hozzátette, hogy a legnagyobb hozzáadott érték minden esetben az elkészítésre szánt idő, a technológia és az alapanyagok magas minősége. Ezen értékek megőrzésére és védésére hozta létre a Magyar Pékszövetség 2013-ban a Magyar Pékség Védjegyet, amely célja, hogy a minél magasabb hozzáadott értékkel rendelkező termékek könnyedén felismerhetővé váljanak.

Kreatív kakaós csiga a Pedró Pékségtől, Kép: sajtóanyag

A Legkreatívabb kakaós csiga – a Pedró Pékségtől, Kép: sajtóanyag

90 milliót vásárolunk évente

A Magyar Pékszövetség becslései szerint évente 860 000 tonna kenyeret és péksüteményt sütnek a hazai pékségek, kakaós csigából pedig mintegy 90 millió darabot vásárolunk.

Azért készítettük el a legjobb kakaós csiga pályázatot, mert ezzel szerettük volna felhívni a figyelmet a jó minőségű hazai péktermékekre, illetve azokra a magyar pékekre, akik minden nap hajnalban kelnek, hogy friss pékáru kerülhessen reggel az asztalunkra – ismertette Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a pályázat célját. – Fontos, hogy fogyasztóként támogassuk a hazai vállalkozásokat, amely 23 000 magyar munkavállalónak ad megélhetést a sütőiparban, hozzájárulva ezzel az iparág fejlődéséhez” – tette hozzá.

350-en a Szövetségben

A Magyar Pékszövetségnek jelenleg 350 hazai kis-, közép- és nagyvállalkozás a tagja, akik az országos sütőipari össztermelés 65 százalékát teszik ki. Tagjait igyekszik külföldi szakmai továbbképzésekkel, hazai workshopokkal fejleszteni, továbbá segítséget nyújt a központi energia-beszerzések terén.

Ha kedvet kaptál hozzá, itt a mi receptünk! Jó étvágyat!Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!