Facebook hozzászólás
360

Magyar iskolás sikere az ENSZ FAO nemzetközi rajzversenyén

Kluge Ida Berta, 11 éves székesfehérvári iskolás, „A segítő kezek” című rajzával első helyezést ért el a FAO Élelmezési világnaphoz kapcsolódó rajzversenyén, ahová a szociális védőháló és a mezőgazdaság – kitörés a vidéki szegénységből témában vártak illusztrációkat.

A FAO rajzversenyét, közös szervezésben az ENSZ Női Jótékonysági Szervezetével, több mint húsz éve hirdetik meg évről-évre Olaszországban és néhány más országokban, és 2012 óta már az egész világon.

„Szerettem volna felhívni a figyelmet az ügy fontosságára, mert egy rajz néha jobban felkelti az emberek érdeklődését, mint egy szöveg,” indokolta Kluge Ida Berta, a 11 éves székesfehérvári iskolás, hogy miért pályázott a FAO rajzversenyére, ahová a szociális védőháló és a mezőgazdaság – kitörés a vidéki szegénységből témában vártak illusztrációkat.

Elmondása szerint, bár már szép eredményeket ért el városi, megyei, sőt országos szinten is, ez az első nemzetközi rajzverseny, amin sikeresen szerepelt. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) az október 16-i Élelmezési világnaphoz kapcsolódó rajzversenyén a magyar díjazott a 9-12 év közötti korcsoportban hozta el az első helyet.

Kluge Ida Berta díjnyertes rajza

 

Az aprólékos kidolgozású kép központi motívuma egy kéz, mely egy búzakalászt nyújt át egy másiknak. „Ez a búzakalász jelképezi mindazt a segítséget, ami nélkülözhetetlen a fejlődő országok mezőgazdaságainak, például a vetőmagot, az állatokat, eszközöket vagy a tudást,” mesélt az elképzelésről Berta. „A búzakalászt jó szimbólumnak találtam, mivel a FAO logójában is szerepel.”
A kép egyik oldalán egy jól működő mezőgazdaság található, vele szemben – „a sok munka ellenére – eszközök és egyéb dolgok hiányában,” egy rosszul működő mezőgazdaság. „Az utóbbi a szociális háló segítségére szorul,” magyarázza a nyertes rajzra visszatérve, „ezért kellenek a segítő kezek.”

Kluge Ida Berta

Idén az Élelmezési világnap, és így a rajzverseny fókuszában egy meglehetősen összetett terület, a szociális védőrendszer és a mezőgazdaság kapcsolata állt. Berta is családi beszélgetések során ismerte meg jobban a szociális védőintézkedések és ezen keresztül a FAO szerepének fontosságát.
Az ifjú művész, aki a Munkácsy Mihály Általános Iskola tanulója, az iskolai kötelezettségeket letudva leginkább olvas és sportol, illetve ezek mellett a vidéki nagyszülőket sem hanyagolja el, akiknek olykor-olykor még a kisebb mezőgazdasági teendőkbe is besegít. A többi gyönyörű alkotást itt nézheted meg!

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!