Facebook hozzászólás
467

Maga Széchenyi – a PEZSGŐ keresztapja

Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondatot Coco Chanelnek, a XX. századi francia elegancia megteremtőjének, a divattervezőnek tulajdonítják. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben, de ma ismét szeretnék életre kelteni a tradicionális pezsgő gyártását, és célul tűzték ki a pezsgőkultúra kiteljesedését is – ez derült ki a Wineglass Sajtóklub résztvevőinek, amikor Budafokon meglátogathatták a Törley Pezsgőpincészetet.     

Degorzsálás utáni pezsgőt kóstolok!
Degorzsálás utáni pezsgőt kóstolok! Kinn 37, benn 16 fok, Kép: Csomay András

Dom Perignon pincemester dugózta le elsőként a palackos, erjedetlen, cukrot tartalmazó bort a Reims-környéki Szent Benedek Apátságban jó 300 éve! Sokáig titkolták a pezsgőkészítés receptjét, de ez – népszerűségének köszönhetően – nem sikerült, és egyre-másra nyitottak az új pincészetek. Istennek hála – legalábbis részemről. Mert engem nyugodtan össze lehetne kötni e téren is Coco Chanellel…!

A magyar-német fordítónak készülő Törley József sem gondolta volna egykoron, hogy éppen ezzel foglalkozik majd. Reims-ben kitanulta a gyártás mesterségét, a trükköket, és még ott meg is alapította első pezsgőgyárát. 1882-ben tért haza, és a tradícionális pezsgőkészítést zászlajára tűzve Louis François híres pezsgőmester irányításával indította el pincészetét Budafokon. Óriási sikert aratott! Nem csak remek nyelvész, de kiváló pezsgőszakértő, üzlet- és reklámszakember volt. A kor üzletemberei ünnepelték, az ital magyar elnevezését maga Széchenyi találta ki!

Francios pezsgők, Kép: László Márta
Francios pezsgők, Kép: László Márta

A pezsgőkészítés receptje a következő: csak egészen kiváló alapborból készülhet! – derült ki a Lőrik Tamás és Csomay András termékmenedzserek vezette pincelátogatásból. Hihetetlen szakértelemmel magyarázták el a pezsgőkészítési módszereket. Lehetőleg olyan területről származó szőlőt kell választani, ami viszonylag magas savtartalmú, és jó savösszetételű bor készítésére alkalmas. Különösen alkalmas erre például a Chardonnay, a Pinot Noir, a Riesling és a Zöldveltelini.

Törley pezsgők, Kép: László Márta
Törley pezsgők, Kép: László Márta

Törley úr az etyeki borvidéket, Budapest szőlőskertjét választotta, mert adottságait a szakértők is a Champagne-hoz hasonlították. A budafoki pinceegyüttes is jó helyszínnek bizonyult. A terület egykor kőbánya volt. Innen szállították az építőanyagot a Parlament, Vajdahunyad vára és a rakpartok építéséhez is. Budafokon nagyjából 40 km-nyi pincerendszert ismernek. A fele a Törley Pincészeté, a többiben általában gombát termesztenek. A pezsgőüzem tulajdonosai ma is ragaszkodnak az eredeti falakhoz.

Óda az ősi magyar fajtákhoz
Jó terület, adottság, alázat – ez a három dolog kell az igazi jó bor elkészítéséhez – állította Szentesi József borász a Wineglass Sajtóklub tájékoztatóján. Hallagtóként és kóstolóként hozzátenném az elbűvölő humort, a kísérletező kedvet, a tiszta hitet és a végtelen szerénységet.

Szóval a pezsgőkészítéshez kell még Tirage likőr, egy speciális élesztő, és egy úgynevezett expedíciós likőr, amitől az ital édessége függ. A magyarok általában az édes pezsgőt vásárolják, de az utóbbi időben egyre kedveltebbek a szárazak is. Az érleléskor az élesztő maradványa, a seprő végig együtt dolgozik a pezsgővel, és csak azelőtt távolítják el, mielőtt a boltokba vagy az éttermekbe kerül. Törley úr itt is úttörő volt, ő vezette be nálunk az úgynevezett fagyasztásos seprőtlenítést. A műveletet – mint megtudtuk – degorzsálásnak nevezik, ami külön tudomány!

Degozsálás, és kínálás a Törley Pezsgőpincészetben, Kép: László Márta
Degorzsálás, és kínálás a Törley Pezsgőpincészetben, Kép: László Márta

Az érlelés után ugyanis a felrázott palackok úgynevezett rázópadokra kerülnek, ahol meghatározott időnként és fokban forgatják a palackokat, ami bizony komoly munkát és figyelmet követel a pincemestertől. Célja, hogy azt a bizonyos seprőt sikeresen eltávolítsák majd a végén! Köszönet egy újabb francia hölgynek! Madame Veuve Cilcquot valamikor XIX. század hajnalán saját ebédlőasztalába fúrt lyukakat az ügy érdekében. Azóta is ezt a módszert használják…

Rázópadon a pezsgős üvegek, melyeket egyenként forgatnak, Kép: László Márta
Rázópadon a pezsgős üvegek, melyeket egyenként forgatnak, Kép: László Márta

A pezsgőkészítésnek ma három fő módszere van, amelyeket bárki megismerhet a Törley Pezsgőpincészetben. Az önkormányzat javaslatára minden hónap első szombatján a Belvárosból indul busz egy jó kis budafoki pincelátogatásra. Szerintem aki a pezsgőt szereti, rossz ember nem lehet, de ha valaki még a képzőművészetet is kedveli, akkor pláne! Íme, még egy ok, amiért érdemes oda kimenni!

Lucullusi kút, Kép: László Márta
Lucullusi kút, Kép: László Márta

Az udvaron gyönyörködhetünk a Lukullusi kútban, ami – nem véletlenül – Törley Mária, az egyik Törley testvér dédunokájának alkotása.

Zsolnay falikép a Törley Pezsdgőpincészetben, Kép: László Márta
Zsolnay falikép a Törley Pezsdgőpincészetben, Kép: László Márta

A Törley Gyűjtemény és Látogatóközpontban pedig a világ második legnagyobb Zsolnay faliképe látható,

Zsolnay falikép a Törley Pezsdgőpincészetben, Kép: László Márta
Zsolnay falikép a Törley Pezsdgőpincészetben, Kép: László Márta

bal oldalán a hazai pezsgőtörténelem fantasztikus alakítójával Törley Józseffel és feleségével Sacelláry Irénnel! Egész egyszerűen lenyűgöző!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!