Facebook hozzászólás
271

Leonardo-találmányok Pécsett! Ezt látnod kell!

Leonardo da Vinci mintegy 60 mérethű találmányát mutatja be az a monumentális kiállítás, amelyet április közepén nyitottak meg Pécsett. A szeptember végéig megtekinthető gazdag tárlat méretét tekintve is egyedülálló Európában.

A helyszínek számát és a kiállítási terület nagyságát tekintve ez a kiállítás számít Európában a legnagyobb, tartalmában a leggazdagabb Leonardo-tárlatnak, ugyanis a korábbi magyarországi kiállításokon és más európai városokban ilyen összeállításban még nem szerepelt együtt az anyag – adta hírül az MTI. Az eddig kizárólag Európán kívül – többek között a kaliforniai San Joséban és Tokióban – megfordult kiállítás gazdája a firenzei Galileo Tudománytörténeti Intézet.

Leonardo Az ember madárrá alakítása című alkotása – Kép: MTI/Sóki Tamás

A kiállítás bemutatja a kifinomult művészt, az utánozhatatlan rajzolót, a gépezetek működési elveit fürkésző feltalálót, az innovatív építészt és a repülést, az anatómiát tanulmányozó tudóst. A tárlat látogatói megcsodálhatják a művész mintegy hatvan kézzelfogható, körüljárható és mérethű modelljei között az úgynevezett „automobiljának” modelljét , amely igen sok tudós körében nagy érdeklődést váltott ki, valamint a híres „repülő ember”-t is. A találmányok mellett számos rajz és kézirat várja az érdeklődőket.

A Pécsre hozott interaktív Leonardo-kiállítás április közepe óta várja az érdeklődőket mintegy 1500 négyzetméteren és két helyszínen: a Martyn Ferenc Múzeumban és a Modern Magyar Képtárban.

A Rubik-kocka is világgá megy!
A világhíres magyar logikai játék, a Rubik-kocka feltalálásának 40. évfordulója alkalmából nyitottak kiállítást az Egyesült Államokban, amelyet kilenc hónapig tekinthetnek meg az érdeklődők. Ezt követően világ körüli útra indul, és a tervek szerint hét év alatt – Budapest érintésével – járja majd körbe a Földet.

A kiállításra, amelyet 2014. szeptember 30-áig látogathatunk, a város főterén felállított 8,5 méter magas Sforza-lószobor, a Kolosszus hívja fel a figyelmet. A tárlatra 3000 forintért kínálják a jegyeket, de számos kedvezményt is nyújtanak a szervezők. A MÁV-Start Zrt. a tárlatra utazóknak 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít.

Észben és kondiban is megvernének őseink
Ijesztő mértékben hanyatlik az emberiség intelligenciája a Stanford Egyetem vezető genetikusa szerint, mások a testi fittség hanyatlására figyelmeztetnek. A mai elit atléták néhány ezer éve még középszerű átlagemberek lettek volna.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!