Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2011. május 13. 21:09 | PP-Eletforma

BUDAPEST MODELL

Legyen a 13 milliárd kevesebb! -kampány a kulturáért

– “A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre. – Mire Churchill így válaszolt: „Rendben, de akkor miért is harcolunk?”

Legyen a 13 milliárd kevesebb! – Kampányt indít a Budapest Modell

2010-ben 13 milliárd forintról nem döntöttek az adófizetők.

30 milliárd forintot kaphattak volna a civil szervezetek az 1%-os felajánlásokból, de 13 milliárd forint az államkasszában maradt. Az adóbevallást megelőző nagy kapkodás miatt, a szakértők idén is hasonló arányokra számítanak.

Biztos így lesz? – kérdezik a Budapest Modell tagjai és partnerei.

A szakértőket szeretné megcáfolni a nemrég megalakult Budapest Modell. Az évi több százezres közönséget befogadó csoport számlálót indít a Port.hu oldalán, ahova mindenki (anonim) beírhatja, ha valamely civil szervezetnek odaadta az 1%-át.
A tagok és partner tagok arra számítanak, hogy minden egyéni hozzájárulással a 13 milliárd (jelképesen a tavalyi összeg) egyre fogyni kezd, ami azt jelentené, hogy a budapestiek számára fontos a város kortárs kulturális élete.

A Budapest Modell egyik alapítója, Magács László (MERLiN) így nyilatkozott: „Hiszek abban, hogy kialakulóban van egy olyan mentalitás, amellyel az emberek felelősséget vállalnak, nemcsak a közvetlen környezetükért, hanem az utcáért, a környékért és a városért amiben laknak. Ezekre az emberekre számítunk leginkább. Hiszünk abban, hogy élnek a lehetőséggel és támogatják azt a kulturális szervezetet, amelynek munkáját fontosnak tartják, amelyért felelősséget éreznek, amelynek a közösségébe tartoznak.”

"Ahhoz, hogy bebizonyítsuk, hogy nem sajtból van a hold, előbb egy jó távcsövet kell beszerezni. Ezt pedig összegyűjtött kulturális utalványokból nem lehet megvásárolni"
– Laki Lu László, Cinetrip

„Az a társadalom, amely ellenérzéseket táplál saját kortárs művészetével, amely nem a kortárs művészet megértésére törekszik, az nem csinál mást, mint elfojt. Mint tudjuk, a művészet a gyógyítás-gyógyulás lehetőségét adja. Bízom benne, hogy a társadalomnak van egy olyan része, amelynek igénye és érdeke, hogy tisztában legyen önnön tudatalattijával. Az 1%-os támogatás tulajdonképpen ennek a folyamatnak a fenntartását támogatja egy olyan környezetben, ahol az állam már nem érti, mondhatni, ellenfélként kezeli a független, alulról építkező, civil kezdeményezéseket.”
– Hudi László, Mozgó Ház Alapítvány, a Budapest Modell alapító tagja

"Ne az államot támogasd, hanem a civileket!"
– Schilling Árpád, Krétakör, a Budapest Modell névadója
A Budapest Modell feladatának tekinti, hogy példaként szolgáljon az önszerveződő, civil szervezetek, az üzleti élet szereplői és az állami szervek közötti hatékony és harmonikus együttműködésre.
A tennivaló 2 lépésből áll.
1. Töltsd le, nyomtasd ki a felajánláshoz szükséges rendelkező nyilatkozatot.
Töltsd ki az általad támogatni kívánt kulturális szervezet adószámával és nevével. Kövesd a lapon található utasításokat, tedd borítékba és a borítékon tüntesd fel az adóazonosító jeled. Küldd el, vagy vidd el személyesen a borítékot az APEH-nek május 20-ig (akkor is, ha már beadtad korábban a bevallásod) vagy add át minél hamarabb a munkáltatódnak, úgy, hogy a boríték leragasztásán átnyúlóan aláírtad azt.

– Angolnyelvű Színház Közhasznú Alapítvány (MERLiN)

Adószám: 19651628-2-41

– Élő Erzsébetváros Egyesület (Szimpla Kert)

Adószáma: 18019546-1-42

– Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület
Adószám: 19655945-1-42
– Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE)
Adószám: 18498507-2-07
– Gödör Klubért Kulturális Egyesület
Adószám: 18130504-2-41
– Kohó Kulturális és Közművelődési Egyesület (Fogasház)
Adószám: 18250190-1-42
– Kortárs Táncért és Jelelő Színházért Alapítvány (Frenák Pál Társulat)
Adószám: 18093982-2-41
– Krétakör Alapítvány

Adószám: 18167340-2-43
– Ludwig Múzeum
Adószám: 15329138-2-43

– Mozgó Ház Alapítvány (Flórián Műhely)

Adószám: 18090460 -1-13
– MU Színház
Adószám: 18057447-2-43

– Orkesztika Alapítvány

Adószám: 19701840-1-43

2. Csökkentetted a 13 Milliárdot! Kattints a számlálóra!

Ne várj holnapig!

A Budapest Modell azoknak az innovatív befogadó tereknek az együttműködő hálózata, amelyek a kortárs kultúrát komplex formában szolgáltatják a hazai és külföldi közönség számára.
A Budapest Modellt alkotó befogadó terek stratégiai partnerei a független, kortárs kulturális szervezetek és alkotóművészek.
A Budapest Modell célja, hogy Budapest egy kulturálisan sokszínű, nemzetközileg elismert, a külföldiek számára vonzó, a helyi polgárok számára izgalmas, progresszív, nyitott világváros legyen.
A Budapest Modell tagjai: az acb Galéria, a Budapest Jazz Club, a Deák Erika Galéria, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója, a Fogasház, a Gödör Klub, a KINO, a Ludwig Múzeum, a Klauzál13 Galéria, a Merlin, az Orkesztika Alapítvány – Mozdulatművészeti Stúdió, a MU Színház, a Roham, a Szimpla kert.
Partnerei: a Cinetrip, a Culture Cherry, Filmpartners, a Flórián Műhely, a FÜGE, a Frenák Pál Társulat, a Krétakör, a Proton Cinema

Budapest Modell FacebookCikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!