Facebook hozzászólás
224

Láttad már? Itt a világ egyik hihetetlen, eldugott turisztikai látványossága!

„A világ 25 hihetetlen, ritkán látogatott, eldugott turisztikai látványossága” közé sorolta be az amerikai Business Insider hírportál a tordai sóbányát, ahol minigolf- és bowlingpályák várják a látogatókat, óriáskerék is van, és csónakázni is lehet.

A tordai sóbánya (Salina Turda) ma a város egyik legfontosabb turisztikai látványossága és gyógyhelye, amelyet most az amerikai Business Insider hírportál „a világ 25 hihetetlen, ritkán látogatott, eldugott turisztikai látványossága” közé sorolt.

A tordai sóbánya Rudolf tárnája – Kép: MTI/Czeglédi Zsolt

A romániai Tordán már a rómaiak idején is folyt – akkor még felszíni – sókitermelés, a bányászatot igazoló dokumentumok 1271-re vezethetők vissza, írja az Erdélyi Turizmus hírportál. Kezdetben a sót statikai okok miatt a harang formájú nagytermekben termelték ki, majd 1850 után a bányászatot nagyobb mennyiség kitermelését lehetővé tevő trapéz alakú aknákban folytatták. Tordán soha nem használtak robbanóanyagot a kitermeléshez, csakis emberi erőt. A tordai sóbányában 1932-ben állt le a munka.

A bánya összes termének kivételes az akusztikája, a benti hőmérséklet állandóan 10-12 fok, a termeket légszennyezés nem éri. A szekelyfoldiinfo.ro oldal kiemeli, hogy az egyenletes hőmérséklet és a magas páratartalom gyógyító hatású a légzőszervi megbetegedésekre. Elsősorban asztmásoknak, allergiásoknak, légúti gyulladásos betegeknek ajánlott, de az egészséges szervezetnek is jót tesz egy ilyen környezetben megtett séta. A bánya teljes bejárása egy bő óra alatt lehetséges.

A bánya látogatóterét európai uniós támogatással újjávarázsolták, számos új szolgáltatás és látványosság – belső csónakázótó, panorámalift, óriáskerék, minigolfpályák, bowlingpályák és további kényelmi szolgáltatások – várja az ide látogatókat.

A tordai sóbánya télen nyáron látogatható, télen valamivel rövidebb a nyitva tartás.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!