Facebook hozzászólás
165

Láttad a Toulouse-Lautrec-kiállítást a Szépművészetiben? Most nézd meg!

Menjünk a hétvégén múzeumba, hiszen vasárnap lesz a múzeumi világnap is! Mi most az április vége óta látható nagyszabású Toulouse-Lautrec világa kiállítást ajánljuk a Szépművészeti Múzeumban. A 150 éve született francia festő mintegy 170 alkotása mellett korabeli film- és hangfelvételeken, valamint fotókon is láthatjuk, hallhatjuk a litográfiákon szereplő táncosokat, énekeseket, színészeket.

Első alkalommal 1978. május 18-án tartották meg a múzeumi világnapot a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának egy évvel korábbi kezdeményezésére. Azóta már több mint száz ország közel 30 ezer múzeuma vesz részt a minden év május 18-án tartott eseményben. Tehát idén most vasárnap ünnepeljük ezt a napot. Úgyhogy ezen a hétvégén igazán jobban odafigyelhetünk arra, mennyi érdekességet és szépséget kínálnak nekünk a múzeumok.

Jane Avril, plakát,  1893 – Képek szepmuveszeti.hu

A Szépművészeti Múzeum grafikai gyűjteménye több mint 240 művet őriz Henri de Toulouse-Lautrectől (1864–1901), ami a világ legjelentősebb hasonló kollekciói közé tartozik. A gazdag anyagból összeállított, mintegy 170 darabos válogatást a bécsi Albertinából kölcsönzött öt plakát és a Szépművészeti egyetlen Toulouse-Lautrec-festménye egészíti ki – mondta el a tárlat sajtóbemutatóján Baán László, a Szépművészeti főigazgatója.

A látogatók számára megelevenedik az előző századforduló, a Belle Époque Párizsának világa, a korabeli film- és hangfelvételeken, fotókon pedig találkozhat a Toulouse-Lautrec litográfiáin szereplő táncosokkal, énekesekkel, színészekkel.

A tematikai egységekbe szerveződő kiállítás jól végigvezeti az érdeklődőket Lautrec művészetének stilisztikai fejődésén, és bemutatja, a festő miként „élte meg” a litográfiát, ezt az akkoriban ismét virágzó műfajt.

Köztudott, hogy a francia művész számára az igazi ismertséget a Moulin Rouge mulatónak tervezett plakátja hozta meg 1891-ben. Ettől kezdve szenvedélyesen készített litográfiákat, mintegy 360 darabot, köztük harminc plakátot. A vidékies Montmartre nem sokkal korábban vált Párizs részévé és olcsó lakbérei folytán a művészek kedvenc kerületévé,majd nekik köszönhetően a francia főváros éjszakai életének egyik központjává.

Angol úr a Moulin Rouge-ban,1892

Toulouse-Lautrecet elbűvölte a mulatók és színházak világa, amelyek hangulatát litográfiáin, plakátjain radikális stiláris újításokkal adta vissza: merész képkivágásai, képeinek homogén, árnyékolásmentes színfoltjai a japán fametszetek és a Chat Noir árnyékszínház hatását mutatják. Munkáin felbukkannak a korabeli Párizs zenés kávéházainak sztárjai. A festő változatos ábrázolási technikája jól megfigyelhető folyóirat-illusztrációin is, portréin, karikatúráin, színpadi jelenetábrázolásain kiválóan tudott visszaadni a hangulatokat és karaktereket. Mindezek mellett  a Szépművészeti kiállításán olyan, Toulouse-Lautrecnél ritkának számító témák is felbukkannak, mint a tájábrázolás.

A festő többször költözött be hetekre bordélyházakba, ahol furcsa testalkata miatt sem kellett szégyenkeznie. A bordélyokban dolgozó lányok életének intim pillanatait számos, mély együttérzésről árulkodó rajzon örökítette meg, ahogy kurtizánokat ábrázol a Szépművészeti egyetlen Toulouse-Lautrec-festménye is. Az Ezek a hölgyek című munka is jól mutatja, hogy a festő látszólag spontán ábrázolásai gondos előtanulmányok és rafinált szerkesztés eredményei. Az augusztus 24-ig nyitva tartó kiállítás végén külön szekció és interaktív alkalmazás mutatja be a Toulouse-Lautrec által magas szinten művelt litográfia technikáját.

Leonardo-találmányok Pécsett!
Leonardo da Vinci mintegy 60 mérethű találmányát mutatja be az a monumentális kiállítás, amelyet április közepén nyitottak meg Pécsett. A szeptember végéig megtekinthető gazdag tárlat méretét tekintve is egyedülálló Európában.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!