Facebook hozzászólás
425

Kutyás terápia tett csodát a nagyival

Köztudott, hogy a kutyás terápia pozitív hatással bír az idős, akár demenciával élő emberekre. Sok idős embernek a fizikai aktivitása és az életkedve is visszatér ennek segítségével.  Az Olajág Otthonokban immár évek óta tart kutyaterápiás foglalkozásokat a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület.

Az Olajág Otthonokban immár évek óta tart kutyaterápiás foglalkozásokat a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület. Az intézmény az Idősek Világnapja apropóján idén 100 ezer forint adománnyal segítette az egyesületet. Az egyesület az adományt egy olyan kutyaterápiás program kivitelezésére fordítja, amelybe egy kertészeti szakképző iskolában tanuló enyhe értelmi sérülteket, illetve autistákat vonnak be.

„Két évvel ezelőtt, hagyományteremtő céllal indítottuk el társadalmi felelősségvállalási programunkat, amelynek keretében minden évben, a világnap kapcsán adományt adunk egy kiválasztott szervezet részére. Korábban az Országos Mentőszolgálatot és a SOTE I.sz. Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinika Onkológiai Osztályát támogattuk. Idén a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesületre esett a választásunk” – magyarázta Dr. Szirmai Viktor, az Olajág Otthonok főigazgatója.

terapia_olajag

„A kutya jelenléte javítja az életminőséget: oldja a magányt, az elszigeteltséget, indirekt módon az emberek egymás közti interakcióját segíti. A terápia karban tartja az idős ember szellemi, fizikai és lelki állapotát, nő az egyéni aktivitás minősége és mennyisége. A kutya jelenléte érzelmeket indít el, illetve vezet le, emlékeket hívhat elő.Nem ritka a kutyás terápia során a lakó állapotához képest nagyobb fokú aktivitás. De az is többször előfordul, hogy a fekvőbeteg felkapaszkodik vagy felül, hogy jobban lássa a kutyát vagy el tudjon dobni egy labdát. A foglalkozások során sokszor megfigyelhető a hangulati állapot időszakos javulása is”  – magyarázta József Gabriella elnökhelyettes, terápiás foglalkozást vezető szakember.

nina_pata_mancs_terapia

Kutyaterápiás program segíti az értelmi sérültek oktatását

Több mint száztíz éves múltra tekint vissza a Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola. Az intézmény képzési rendszerének része testi-, érzékszervi-, beszédfogyatékos, nevelési és tanulási folyamatban akadályozott sajátos nevelési igényű tanulók oktatása is.

„Iskolánk az elmúlt évtizedek alatt az ország egyik legnagyobb kertészeti szakképző intézményévé vált. Fontos küldetésünk, hogy sajátos nevelési igényű hallgatók számára is biztosítsuk a tanulás és egyben a későbbi munka lehetőségét” – mondta el Soós Andrea, az iskola volt intézményvezető helyettese.
A kutyaterápiás programot napokon belül indítják az iskolában. (képek: Pata és Mancs Egyesület)

Jelképes kendők – furcsa rajzokkal
Új formaruhákat kapnak a Telekom az üzleteiben dolgozó értékesítő munkatársai, melyeknek egyik fontos tartozéka egy olyan hernyóselyem kendő, amelyre az Autistic Art Alapítvány művészeti programja keretében alkotó autista fiatalok rajzai kerültek.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!