Facebook hozzászólás
574

Kukucs! Te vagy az, maci?

Csütörtöktől vasárnapig, azaz négy napon át tart a Mackófesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kilencedik alkalommal megrendezett fesztiválon változatos programokkal, etetésekkel, állatbemutatókkal, kézműves foglalkozással, méhészeti bemutatóval, zenés családi programokkal és kedvezményekkel várják a nagyközönséget.

Medvefej, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Február másodika jeles nap a népi időjóslásban. A hagyomány szerint ilyenkor bújik elő a medve a barlangjából, s attól függően, hogy ezen a napon borult vagy napos-e az időjárás, azaz meglátja-e a medve az árnyékát, vagy sem, következtetéseket lehet levonni a tél hosszát illetően.

Panda, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A jeles naphoz kapcsolódóan a Fővárosi Állat- és Növénykertben kilencedik alkalommal szervezik meg a Mackófesztivált, amelynek programjai február 2-től 5-ig, azaz csütörtöktől egészen vasárnapig tartanak a városligeti intézményben.

Lesz-e árnyéka a medvének?
A hagyományos medveárnyék-észlelést február 2-án 11 órakor tartják a medvék kifutójánál, méghozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat szakembereinek részvételével. A népi időjóslás megfigyelései szerint ha a medvéknek árnyéka lesz, hosszú télre számíthatunk, ha azonban nem rajzolódik ki árnyék, a tél hamarosan átadja helyét a tavaszias időnek.

Leszenk állatetetések és izgalmas -bemutatók. A kert nagyobb testű medvéi mellett a kisebb termetű rokonokkal is barátságot lehet kötni, mint a kis pandákkal, az ormányosmedvékkel, a mosómedvékkel és a farksodrókkal! Sőt, még az is kiderül, hogy van-e köze a koalának a medvékhez?

A programot kézműves foglalkozások, mézkóstoló és méhészeti bemutató, illetve zenés családi műsorok teszik teljessé. A fellépők között lesz Dolák-Saly Róbert, illetve Bolba Éva és a JAZZterlánc is. A Mackófesztivál részletes programja az Állatkert honapján olvasható.

Azért, hogy a Mackófesztiválon minél többen részt vehessenek, a négy nap során díjmentesen látogathatják az Állatkertet azok a 14 éven aluli gyermekeket, akik érkezésükkor a főbejáratnál brummognak. Egyébként sok család körében hagyomány ilyenkor az is, hogy az aprónép valamilyen „medvés” viseletben, például „mackófüles” sapkában érkezik.

Megszületett XXXII. Rothschild
Zsiráf bébi, Kép: pixabay
Illusztráció, Kép: pixabay

Egy zsiráfborjú a 2017-es esztendő első újszülöttje a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A jövevény január 1-én kora délután jött világra. Budapesten 1868 óta szaporodnak a zsiráfok, a mostani borjú már a 32. az itt született zsiráfborjak sorában. Aki ügyes, biztosan láthatja a kicsit is!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!