Facebook hozzászólás
240

Kuba nem halászik többé a zavarosban

A szigetország csatlakozik az illegális halászat megfékezésére létrejött nemzetközi FAO-egyezményhez. Az Egyezmény részes felei között találjuk az Európai Uniót, ezáltal Magyarországot is, az Egyesült Államokat vagy Dél-Afrikát és Barbadost.

Az egyezmény életbelépéséhez még egy aláíró fél szükséges, ami José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója szerint júliusra megtörténik.

Kuba, Trinidad, városkép pálmákkal, Kép: wikimedia
Kuba, Kép: wikimedia

Az illegális halászat, tehát amikor hiányzik az engedély, esetleg védett fajokat halásznak, nem megengedett módszereket használnak, továbbá túllépik a kvótát, mértékét évi 26 millió tonnára becsülik, ami több mint 15 %-át teszi ki a halászati termelésnek.

A gazdasági károk mellett a biológiai sokféleséget és az élelmezési biztonságot is veszélyezteti sok országban.

A kikötő szerinti állam intézkedései kiterjednek az ország felségvizeire belépő hajók vizsgálatára is. Feljogosítja például arra, hogy a valószínűsíthetően illegálisan halászó hajókat visszatartsa, így az ilyen zsákmány nem kerülhet a helyi vagy nemzetközi piacokra sem.

Tudod, mi az igazi kihagyhatatlan kaland? Úgy hívják: Kuba! 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!