Facebook hozzászólás
704

Kötelező lesz az iskolai egyenruha, ez már biztos

Egyelőre nem nálunk, hanem a szomszédos Szerbiában döntöttek úgy, hogy az új tanévben minden általános iskolában kötelező lesz az egyenruha használata. Még nem tudni, hogy milyen uniformisról van szó, vagy hogy köpenyt vagy egységes pólót kell-e majd viselniük a diákoknak.

A szerbiai iskolások eddig nem hordtak sem köpenyt, sem egyenruhát, ám az oktatási minisztérium úgy döntött, annak érdekében, hogy a diákok közötti társadalmi különbségek ne legyenek láthatóak, a 2017/2018-as tanévtől kezdve egyenruhák viselését javasolja. Eddig az iskolák fele mondott igent, ám a tárcavezető bejelentette: a többi intézményben is kötelezővé teszik az uniformist.

Vannak országok, ahol ez már nem kérdés... Kép: Pixabay
Vannak országok, ahol ez már nem kérdés… Kép: Pixabay
Legyen vagy ne legyen kötelező az iskolai egyenruha?
Japánban például imádják a diákok az uniformist, a divatcégek is komolyan foglalkoznak ezzel az öltözékkel. Dél-Afrika legtöbb iskolájában kötelező az egyenruha viselése, van, ahol az ékszereket is tiltják, sőt, a hajviseletbe is beleszólnak. Mégis úgy tartják, hogy a szigorú követelmények a tanulást segítik, a diákok jobban odafigyelnek, nagyobb a fegyelem, biztonságosabbak az iskolák, és az egyenruhának közösségteremtő ereje is van.sem tiltakoznak a gyarmati korszakból származó örökség ellen. Az ellenzők szerint viszont elnyomja az egyéniséget, ráadásul egyes családoknak megfizethetetlen. (Forrás:.euronews.com)

Mladen Sarcevic oktatási miniszter kiemelte: nem az évtizedekkel ezelőttről ismert, kék köpenyt kell hordaniuk a diákoknak, minden iskola egyénivé teheti az egyenruhát saját logójával. A ruhákat a textilipari középiskolákban varrják majd meg ingyen.
Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen egyenruháról van szó, vagy hogy köpenyt vagy egységes pólót kell-e majd viselniük a diákoknak.

A szerb közvéleményt azonban nem is az egyenruha kinézete bolygatta fel, hanem az, hogy azt sem lehet tudni, ezekért a kötelezően viselendő ruhadarabokért a szülőknek vagy az iskoláknak kell-e fizetniük, vagy esetleg a szakminisztérium ingyenesen bocsátja-e használatra őket.

Az általános iskolásoknak emellett ősztől több testnevelésórájuk lesz, valamint a számítástechnikai ismereteket is kötelező tárggyá nyilvánították.

Nálunk 2012-ben Hoffman Rózsa oktatási államtitkár fejében fordult meg hasonló gondolat:
ő támogatta volna a kötelező köpenyviselést, ami szerinte erősítené a fegyelmet, valamint az iskolához, közösséghez való tartozást, ráadásul a szülőknek is kevesebbet kellene költeniük ruhára.

Ki tudja miért, de nem volt az ötletnek folytatása…

Káprázatos ruhaköltemények Japánból – Szájtátva néztük!
Ha a japán öltözködésre gondolunk, a többségnek a kimonó jut eszébe, vagy az extrém színekben, extravagáns darabokban megjelenő manga rajongók. A szigetország öltözködési szokásai azonban nem is állnak annyira távol az európai ízléstől. Jámbor Aliz, a Japánspecialista Tokióban élő videós tudósítója szerint a helyi divatot alapvetően a kifinomultság és a visszafogott elegancia jellemzi.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!