Facebook hozzászólás
186

Korlátozták a transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben

A transzzsírsavfogyasztás 2 százalékos emelkedése 23 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az ipari feldolgozás folyamán keletkezett transzzsírsavakat teljesen száműzni lehetne. Most már jogszabály is segít csökkenteni a transzzsírsavfogyasztást.

Tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amelyben a transzzsírsavak mennyisége az összes zsírtartalom 100 grammjában meghaladja a 2 grammot. Ez a rendelkezés tegnap óta, vagyis február 18-ától hatályos. Magyarország a harmadik olyan ország az unióban, ahol szabályozzák az élelmiszerekben lévő, komoly egészségkárosító hatású transzzsírsavak mennyiségét.

Jellemzően a csokibevonóval készült termékek és a cukrászsütemények esetében magas ez az érték – Kép: Piac & Profit/Bartos Gyula

A jogszabály azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra vonatkozik, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként a fogyasztónak szánnak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra azonban vonatkozik a szabályozás. Azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket a jogszabály életbelépésekor már legyártottak, a rendelet 12 hónapos türelmi időt ad.

Az élelmiszerekben lévő zsírtartalom sok zsírsav keveréke. Ez mindig az alapanyag függvénye, és az adott növényre vagy állatra jellemző – mondta el a Mindenár.hu-nak Bakos Mária,a Wessling élelmiszer-biztonsági üzletága szakértői csoportjának vezetője. A zsírsavak tehát többfélék is lehetnek: telített, egyszeresen, illetve a többszörösen telítetlen zsírsavak. A transzzsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartoznak. Nagyrészük az élelmiszerek feldolgozása során keletkezik, s a feldolgozás után már nem távolíthatók el az élelmiszerből.

Hogy kerülnek az ételünkbe?
Már megszoktuk, hogy van jó meg rossz koleszterin, meg van jó és rossz zsírsav. A jók a többszörösen telítetlenek, mint az omega-3 és az omega-6, a rosszak pedig a transzzsírsavak. De mik is ezek, és hogy kerülnek az ételünkbe?

A transzzsírsav minden más zsírnál komolyabb veszélyt jelent az egészségre, meszesedést, szív- és érrendszeri betegségeket okoz. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány még 2008-ban kiadott közleménye szerint a transzzsírsav emeli az érelmeszesedést fokozó LDL-koleszterint, a trigliceridszintet és csökkenti a védő HDL-t, emellett emeli az érelmeszesedést szintén fokozó gyulladásos fehérjék szintjét (TNF, CRP, interleukin-6), destabilizálja a szívizomsejtek membránját, ezáltal ritmuszavarokat, hirtelen szívhalált okoz.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) intézet 2009 óta nyolcszázhúsz élelmiszerben vizsgálták a transzzsírsav-tartalmat, ami a vizsgált termékek egyötödénél jóval magasabb volt a megengedettnél. Jellemzően a csokibevonóval készült termékek, a szaloncukrok és a cukrászsütemények esetében volt magas ez az érték.

A termékeken továbbra sem kell feltüntetni a transzzsírsavak arányát. Ha a címkén szerepel, hogy a termék hidrogénezett, vagy részben hidrogénezett növényi zsiradékot tartalmaz, és ez az összetevők felsorolásában elöl szerepel, nagy valószínűséggel számíthatunk rá, hogy tartalmaz transzzsírsavakat – mondta Bakos Mária. Az élelmiszerek összetétele, tartalma azonban jócskán megváltozik, hiszen a transzzsírsavak mostantól nem lehetnek a megengedett szint felett.

Miután lassan eltűnnek a rendeletnek nem megfelelő termékek, nemcsak a boltokban kapható termékek esetében lesz érzékelhető a kedvező hatás, hanem a kapcsolódó szolgáltatásokban is, például a vendéglátó és közétkeztető helyeken, ahol nagy mennyiségben használtak fel transzzsírsavat tartalmazó termékeket.

Forrás: Mindenár.hu



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Buja növényzet, dúsan zöldellő pázsit? Vajon mi lehet a titka?

Valljuk be bátran, hogy mi, a kertünk szerelmesei már hatalmas izgatottsággal várjuk, hogy végre valóban…

Íme, 2024 legjobb ötletei lakberendezéshez

Ha te is nyitott vagy az újdonságokra, szívesen dekorálod a lakásodat, és érdekelnek a legújabb trendek a…
1 / 3 451

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!