Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. február 08. 18:00 | László Márta

FILATÉLIAI ESEMÉNY

Korcsolyával siklunk Phjongcshangba

Bélyegkiadással köszönti a téli sportok 2018-as legnagyobb eseményét, a XXIII. Téli Olimpiai Játékokat a Magyar Posta a Magyar Olimpiai Bizottsággal. Az alkalmi bélyeg Héjja Luca és Ördögh László grafikusművészek tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült.

A világ sportot kedvelő közössége két héten keresztül a dél-koreai Phjongcshangra figyel, ahol 2018. február 8. és 25. között rendezik a XXIII. Téli Olimpiai Játékokat.

Téli olimpia bélyeg, Kép: Magyar Posta

Téli olimpia bélyeg, Kép: Magyar Posta

Phjongcshang már a 2010-es és 2014-es téli játékokra is pályázott, végül harmadszorra, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2011-ben tartott szavazásán már az első körben elnyerte a rendezés jogát. A 700 méter tengerszint feletti magasságban elterülő település és annak környéke nagyszerű hely a téli sportokat kedvelők számára. Az esemény lehetőséget ad a világ legkiválóbb sportolóinak arra, hogy tökéletes létesítményekben, ideális helyszínen küzdjenek meg egymással – dicsőséget szerezve maguknak és az őket delegáló országoknak.

Téli olimpia bélyeg és boríték, Kép: Magyar Posta

Kép: Magyar Posta

A magyar csapat legnépesebb különítményét a rövidpályás gyorskorcsolyázók adják, mivel mind a férfi, mind a női váltó részvételi jogot szerzett, így a maximális tíz fővel utazhatnak a játékokra. Magyarország eddig hat érmet – két ezüstöt és négy bronzot – szerzett a téli olimpiákon, valamennyit műkorcsolyában. Legutóbb 1980-ban a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros lett második Lake Placidben.

 

 

A bélyegen az egyik új magyar sikersportág, a rövidpályás gyorskorcsolya egy pillanatát örökítették meg az alkotók, az alkalmi borítékon egy síelő sziluettje látható.

A Császár új formája
Új relikviát gyűjthetnek a focirajongók! Alkalmi bélyeg kibocsátásával emlékezik arra a Magyar Posta, hogy Albert Flórián (1941-2011) 50 éve kapta meg az Aranylabdát. A bélyeg Baticz Barnabás grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült.

Az alkalmi bélyegző fő motívuma a bélyegen is megtalálható babérkoszorúba foglalt 176-os szám, ami a magyar színekben indult sportolók eddig megszerzett olimpiai aranyérmeinek számát jelenti.

A szervezők elképzelései szerint a játékok sikeres megrendezése segíteni fogja a téli sportok további népszerűsítését és elterjedését Ázsiában, hozzájárul a dél-koreai Kangvon régió gazdasági fejlődéséhez, továbbá ösztönözni fogja újabb és újabb sportban tehetséges generációk bekapcsolódását az olimpiai mozgalomba.

(Források: www.olimpia.hu; www.olympic.org; www.pyeongchang2018.com; www.wikipedia.org)Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!