Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2012. január 19. 15:37 | PP-Eletforma

EGYEDI

Könnyen tanulható új tánc, a ceroc!

Kevesen tudják, hogy létezik olyan könnyen tanulható tánc, ami a klasszikus társastánc értékeit ötvözi a mai modern zenék és tánckultúra lazaságával és sokszínűségével. 2012. január 21-én indul Budapesten a Ceroc táncklub újabb évadja.

A Ceroc – ejtsd: szerok – műfaját tekintve modern jive, ami messze nem azonos a táncversenyekről ismerős feszes, pattogós tánccal. Olyan táncokból is kölcsönöz elemeket, mint a salsa, a hip-hop vagy a tangó, alapfigurái viszont nagyon egyszerűek. Elsősorban bulikon táncolható műfaj, nem kell hosszú éveket keményen tanulni, hogy élvezni lehessen. Ennek is köszönhető, hogy ebből a táncból nőtte ki magát mára az Egyesült Királyság legnépszerűbb táncklubja is. A Ceroc egy rendszeres hétköznapi társasági szórakozási forma, ahol a legfrissebb slágerekre táncolják végig az estét. Sokak számára ez jelenti a heti rendszeres testmozgást, de a táncestek lehetőséget adnak kikapcsolódásra, valamint a heti feszültség levezetésére is.

Gyakran problémát okoz az elfoglalt embereknek, hogy beillesszenek egy rendszeres tanfolyamot az életükbe, hiszen bármikor közbejöhet valami. Ezért a Ceroc egyedi rendszerben működik, ahol minden táncest kezdő tanítással indul. A hetente, este héttől tartott alkalmakra nem kell előre beiratkozni, bejelentkezni, csak időben megjelenni. Ha ki is marad egy-két alkalom, mindenki onnan tudja folytatni, ahol abbahagyta.

Tarnai Csaba, a táncklub egyik vezetője szerint „A kezdőknek egyszerű, kipróbált figurákat tanítunk a táncestek elején, ez a haladók számára is gyakorlási lehetőség. A párcserés rendszernek köszönhetően gyorsan lehet tanulni, ráadásul hamar ismerősök között érezheti magát az is, aki egyedül jött. A kezdő óra után azonnal szabad gyakorlás van, ahogy mi hívjuk, freestyle. Színes fényekkel és kellemes zenével igazi partihangulatot teremtünk a parketten. Az újonnan érkezők már az első estén végig tudnak táncolni egy zeneszámot. Mi is ott vagyunk és táncolunk velük, ez nálunk így megy.”
A jobb táncosok is megtalálhatják számításukat a Ceroc táncestek második részén, a haladó órán, a nekik szánt bonyolultabb figurákkal. Az estet egyórányi freestyle zárja, így összesen három órát táncolhatnak egy este a vendégek. A nyitó táncest a Jászai Mari tér közelében levő Roxy Stúdióban lesz, de februártól hétköznap is lesznek táncestek Budán, a BME egyik kollégiumában.

• A Ceroc-ot James Cronin alapította Londonban, 1982-ben.
• A tánc neve a francia "C’est le roc!" , azaz „íme, a roc!” kifejezésből ered.
• A táncstílus gyökere a Franciaországban állomásozó amerikai katonák által táncolt swing és jitterburg hatására formálódó, francia stílusú rock’n’roll, amivel James Cronin rokonlátogatásai során találkozott.
• A táncot röviden úgy lehetne leírni, hogy a swing és a salsa keveréke, a bonyolult lábmunka nélkül.
• A világon több százezren táncolják Ausztráliától Oroszországig, számos országban.
• Csak az Egyesült Királyságban 50.000-nél is többen táncolják rendszeresen, több mint 150 helyen.
• Magyarország a tizenegyedik ország, ahol a Ceroc megjelent, 2009. október 20-án.
• Itthon közel 500-an próbálták már ki a Ceroc-ot.

http://www.ceroc.hu/

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!