Facebook hozzászólás
313

Kinek az ég alatt már senkije sincsen…

Ezzel a a címmel rendez ifjúsági előadást az Arany János-emlékév 2017 alkalmából ifj. Vidnyánszky Attila a Csokonai Színházban. A darabot korabeli elbeszélések, esszék és naplóbejegyzések, valamint a lírai és prózai életmű alapján Vecsei Miklós írta. A fiatal alkotók elsődleges célja, hogy Arany János élettörténetén keresztül megpróbálják közelebb hozni a kor nagyjainak szellemiségét, megidézni, hogy mit jelenthetett akkoriban az ember és ember közötti kapcsolat, milyen közös hit kellett a március 15-ei eseményekhez, és hogy mi közünk van ma a 19. század gondolatiságához.

Az Arany János életútját 13 képben, beavatószínházi formában megjelenítő produkció főbb szerepeiben Szakács Hajnalkát, Kiss Gergely Mátét, Janka Barnabást, Szabó Sebestény Lászlót, Dóra Bélát és Gyöngyösi Zoltánt láthatja a közönség.

Kinek az ég alatt... Kép: Máthé András
Kinek az ég alatt… Kép: Máthé András

Az előadás szövegkönyvének elkészültét féléves kutatómunka előzte meg. Vecsei Miklós az Arany-írásokkal és versekkel együtt mintegy 6-7000 oldal szakirodalmat olvasott el, míg végül összeállt a darab alapját képező 400 oldalnyi jegyzet.

– A legfontosabb forrásom Arany levelezése volt, mert azalapján egészen pontos szavakat tudtam szereplőim szájába adni. Az embert és a példaképet szeretnénk megmutatni. A 13 kép mindegyikében egy-egy olyan kérdést teszünk fel, amelyekre a fiatalok megadhatják a saját válaszaikat. Próbáltam azokat az állomásokat kivenni az életéből, amelyekhez mind tudunk kötni egy fontos gondolatmenetet. Kezdetektől fogva Arany hitét kerestük. Hogy ő miért élt és miért dolgozott? Hogy jutott el különböző megállapításokig és kérdésekig az életében.
Legfontosabb feladat az volt, hogy feloldjam a tankönyvi szárazságot. Hogy elhiggyük: ők is emberek voltak, akik éreztek, szerettek, mulasztásaik voltak. Ifjúsági előadásról lévén szó, fontos volt, hogy szenteljünk időt a korállapot, korhangulat ismertetésének. A fél év kutatómunka és próbafolyamat alatt, úgy érzem, hogy magamhoz tudtam ölelni Aranyt, mint embert. Ez számomra, és az alkotócsapat számára egy nagy élmény, és még nagyobb feladat az, hogy ezt az érzést, tovább tudjuk-e adni?! –

A Kinek az ég alatt már senkije sincsen szövege, ahogy az alkotók egyéb munkáiban is, a próbafolyamat alatt vált véglegessé – mondta el ifj. Vidnyánszky Attila.

Kinek az ég alatt... Kép: Máthé András
Kinek az ég alatt… Kép: Máthé András

– Azokat az értékeket akarják visszahozni, amelyeket már elveszítettünk. Ezek az emberek a mi szemünkben múzeumi leletek, azok a dolgok is, amikről beszélnek, akár a magyarságról, akár a szabadságharcról van szó.

Arany-emlékév
2017-ben ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. Ezt az esztendőt az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-emlékévnek nyilvánította, amelynek fővédnöke Lovász László, az MTA elnöke lett. Az emlékév 2017. március 2-án kezdődött Nagyszalontán.

Megemlékezünk róla, beszélünk róla, de egy tíz-tizenöt éves nem tudja megfejteni a pontos üzenetet. Ha Arany Jánosnak van valami fontos „felfedezése” számomra az az, hogy újra kell tanulnunk embernek lenni, újra kell fogalmaznunk a saját létünket, viszonyainkat az emberekkel, a hazánkkal, a barátainkkal, szeretteinkkel és a párunkkal kapcsolatban is. –

Az előadás premierje 2017. március 16-án, csütörtökön 14 órától lesz a Víg kamaraszínházban. Ezt követően márciusban két alkalommal láthatja a közönség a produkciót: 16-án este 6 órától és 17-én, pénteken 10 órától.

DESZKA a kortárs magyar drámáért
A Színházi Világnapon, március 27-én induló XI. DESZKA Fesztiválon megvalósul a kortárs magyar drámáért dolgozók régi álma: a klasszikus színházi alkotófolyamat kiindulópontja és végeredménye ugyanott és ugyanakkor szemlélhető, tanulmányozható. Egyfelől a fesztivál keretében zajlik a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt Fórum harmadik fordulója, amely az épp most születő friss magyar drámákba enged bepillantást úgy, hogy közben megismertet az alkotókkal is, másfelől pedig az érdeklődők a színpadi előadások formájában ténylegesen megvalósult kortárs magyar drámai szövegek szokásosan magas színvonalú seregszemléjének résztvevői lehetnek.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!