Facebook hozzászólás
226

Kik lettek az idei Magyar Sajtófotó Pályázat nyertesei? – Képekkel!

310 fotográfus összesen 9583 képet nevezett a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által meghirdetett 32. Magyar Sajtófotó Pályázatra, ez 22 százalékkal több, mint tavaly. A pályázat valamennyi díját a 32. Magyar Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitóján, március 27-én adják át a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, ahol a kiállítás május 18-áig lesz látogatható, majd országos körútra indul.

A 32. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját Bielik István, a Népszava munkatársa nyerte el „A véget nem érő pokol” című képriportjával.

Kép „A véget nem érő pokol” című sorozatból

Az André Kertész Nagydíjat Hajdú D. András,az [origo] fotóriportere nyerte el „Nyíregyháza–Zürich Express” című képriportjával.

Kép a Zürich Express című sorozatból

Az Escher Károly-különdíjat Mészáros Mátyásnak, a Kisalföld fotoriporterének ítélte a zsűri „Fáklyásmenet” című fotójáért.

A „Fáklyásmenet” a Hír-eseményfotó (egyedi) kategóriában is nyert

A legjobb kollekcióért odaítélt Munkácsi Márton-különdíjjal Stiller Ákost, a HVG fotóriporterét jutalmazták „Méteres lyukakban bányásszák a reményt Farkaslyukán” című sorozatáért, amely a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategóriagyőztese is lett.

A „Méteres lyukakban bányásszák a reményt Farkaslyukán” című sorozat egyik képe

A Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória legjobbjaként is Stiller Ákos végzett „Halott fia hitele miatt lakoltatnák ki a 93 éves nénit” című felvételével.

A Képriport (sorozat) kategória legjobbja Móricz Simon (Népszabadság) „Kilakoltatási kísérlet” című munkája lett. Az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória legjobbjának Erdélyi Gábor (szabadfoglalkozású) „A zenemágia szellemidézése” című fotóját ítélte a zsűri, az Emberábrázolás-portré (sorozat) kategória első helyén pedig Mohai Balázs(MTVA/MTI) végzett „Csendes ellenállók” című anyagával.

A „Csendes ellenállók” című sorozat egyik képe

A Művészet (egyedi) kategória legjobbja is Mohai Balázs lett „Color party a Sziget fesztiválon” című felvételével.

Color party a Sziget fesztiválon

A Művészet (sorozat) kategória első helyén Kurucz Árpád(Népszabadság) végzett Eötvös Cirkusz című munkájával.

Az „Eötvös cirkusz” című sorozat egyik képe

A Sport (egyedi) kategória első helyezését M. Schmidt János(Népszabadság) Futás! című felvételével nyerte el.

Futás!

Sport (sorozat) kategória idei győztese pedig Mohai Balázs lett Highline című anyagával.

A „Highline” című sorozat egyik képe

Egy tanulót, Kovács Imrét jutalmazta a zsűri a Természet és tudomány (egyedi) kategória első díjával „Szentjánosbogár-rajzás” című képéért, míg a Természet és tudomány (sorozat) kategóriában Urbán Ádám alkalmazott reklámfotós „Vizuális környezetszennyezés – Útmenti reklámberendezések” című munkáját találták a legjobbnak. Móricz Simon (Népszabadság) „Kutyakiállítás” című munkájával végzett a Bulvár, humor (egyedi vagy sorozat) kategória első helyén. A megyékben dolgozó legjobb fotóriporter Balázs Attila, az MTVA/MTI munkatársa lett. A legjobb teljesítmény nyújtó 30 év alatti fotóriporterek kategóriájában Mudra Lászlónak [origo] ítélte oda a zsűri az esemény fő támogatója, a TakarékPont díját.

És most következzék a díjazottakról készült kép a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás eredményhirdetésén, Budapesten, a Magyar Sajtóházban.

Balról: Derencsényi István (Hajdú-Bihari Napló), Sióréti Gábor (Magyar Narancs), Mohai Balázs (MTVA/MTI külső munkatárs), Mészáros Mátyás (Lapcom Zrt., Kisalföld), Balogh László (Reuters), Bődey János (Index.hu), Bielik István (nagydíjas, Népszava), Stiller Ákos (HVG), Mudra László (Origo), Neményi Márton (Hír24), Kovács Imre (tanuló) és Urbán Ádám (alkalmazott reklámfotós) – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Zsűri és zsűrizés
A zsűri elnöke Stéphane Arnaud, az AFP Photo főszerkesztő-helyettese volt. A bíráló bizottság munkájában részt vett Hannah Hess, az EPA Photo főszerkesztője, Máté Péter, a Magyar Nemzet fotóriportere, Pályi Zsófia, az [origo] fotóriportere és Radu Sigheti, a Reuters vezető fotóriportere. A zsűrizés nyilvános volt, 1500-an követték végig online és a helyszínen.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!