Facebook hozzászólás
449

Két hétvégén is várnak a márciusi nyílt napok!

Az ország több mint 50 helyszínén jobbnál jobb programokkal várják az érdeklődőket a mostani és a márciusi utolsó hétvégén is Dél- és Nyugat-Dunántúltól Észak-Magyarországig, az Uniós Fejlesztések Nyílt Napja rendezvénysorozat keretében . Persze a főváros és környéke is sok érdekességet kínál.

Az Uniós Fejlesztések nyílt napja rendezvénysorozat keretében évente egyszer a laikusok is betekinthetnek a támogatásokból megvalósult fejlesztések kulisszatitkai mögé. A programsorozatra március utolsó két hétvégéjén kerül sor.

Pécsett a Zsolnay Negyed várja a látogatókat – Kép: zsolnaynegyed.hu

Március 22-én a dél-dunántúli régió kínál az egész család számára izgalmas, egész napos programokat. Így például a Bikali élménybirtokon mesterek, színészek, harcedzett lovasok, íjászok és gyakorlott madarászok szórakoztatják a látogatókat. Az óvárosi kis utcákat falak ölelik körül, így a látogatók négy kapun keresztül juthatnak be az élménybirtokra, ahol valósággal megelevenedik a történelem. Az örökmozgók számára is készültek programmal Pécsett a Zsolnay Negyedben, ahol Katus Attila tart fitneszórát, de lesznek kreatív foglalkozások, kiállítások, előadások, greenbox fotózás, és este Palya Bea lemezbemutató koncertjével  zárul a nap.

A márciusi kellemes idő a mohácsi farsangi népszokás, a busójárás megismerésére is remek alkalmat ad: a mohácsi emlékhelyen és busó udvarban a felöltöztetett és élőképszerűen beállított busóbábuk, valamint a busójáráshoz hozzá tartozó hangulati elemek – kereplők zaja, ágyúdörgés, harsogó sokác zene, az égő máglya fényei, az ördögszekér, a téltemető koporsó stb. – bemutatásával a látogatók a busójárás kellős közepén érezhetik magukat.

A Tisza-tónál is lesznek programok – Kép: Pixabay

Március 23-án Észak-Magyarországon több szabadtéri, természetjáró program is várja az érdeklődőket. A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban a Víz Világnapja és a Makrovilág Hétvége alkalmából apró vízi élőlények világába nyerhetnek betekintést az érdeklődők. Megismerkedhetnek a vizek minőségének mérésével, és megtanulhatják a mikroszkópok kezelését, valamint a Makrovilág-Földinfo teremben rendhagyó biológiaórán is részt vehetnek a látogatók. Ha pedig a Tisza környékét is útba ejtik, érdemes megpihenni az egyik helyi vendéglőben, és megkóstolni a helyi specialitásokat.

A különleges élményre vágyók számára az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület igazi kikapcsolódást jelenthet, ahol 20 millió évet ugorhatnak vissza az időben az odalátogatók. Az időutazás porát pedig a Bogácsi Termálfürdőben vagy akár a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdőben moshatják le magukról, ahol a nyílt nap alkalmából kedvezményes belépőjegyeket válthatnak az érdeklődők.

Gyerekeknek! Lego és komolyzene
A Liszt-kukacok Akadémiája programsorozat idén tavasszal négy alkalommal, március 22-én, április 12-én, május 10-én és május 24-én, mindig szombaton 10 órakor játékos módon ismereti meg a gyermeket a zenével, hangszerekkel. A Lego még élvezetesebbé teszi mindezt: a 20 ezer kockából épített méretarányos Zeneakadémiát március 15-étől egy hónapon át láthatja a nagyközönség a Liszt Ferenc téri épületben.

Március 29-én a Nyugat-Dunántúlon folytatódik az eseménysorozat. A Sopron jelképének számító megújult Tűztorony és a Főtér ingyenes családi programokkal és koncertekkel várja az érdeklődőket. Kemenesen garantáltan lebilincselő élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt a Vulkánpark interaktív kiállítása, ahol megismerkedhetnek a vulkánok világát körbeölelő rejtélyekkel, érdekességekkel, betekintést nyerhetnek a föld mélyén zajló, egy-egy kitörést megelőző folyamatokba, valamint ezeknek a környezetre és az érintett lakosságra gyakorolt hatásaiba. Az Európában is egyedülálló, tematikus tudományos játszóház, a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ 74 játékra ösztönző egyedi, interaktív kiállítási eszközzel és látványos természettudományos kísérleti bemutatókkal várja az iskolásokat és a felnőtteket is.

Március 30-án, a rendezvénysorozat utolsó napján, Budapesten, az Aquincumi Múzeumban a legmodernebb eszközöknek köszönhetően még élményszerűbben ismerkedhetnek meg az érdeklődők a római régészeti maradványokkal. A Gödöllői Kastélyban bejárhatják Erzsébet királyné egykori Lovardáját, a Barokk istállót, amelyben a legértékesebb királyi lovakat tartották. Az emeleti, egykori lovászszobákban kialakított interaktív tárlat igazán különleges élményt nyújt: az érdeklődők „etethetik, simogathatják” a hologramlovakat, illetve többek közt szemüveg nélküli 3D készülékek segítségével ismerkedhetnek meg a főúri lótartás és használat szokásaival, eszközeivel.

A nagyobbak számára a Budafoki Borváros nyújt kikapcsolódást, ahol Budafok 250 éves borászati múltja és Európa leghosszabb pincerendszere elevenedik meg a látogatók előtt. A nyílt napon a borvárosi séta során az érdeklődők megnézhetik egy egykori barlanglakás és egy pestiskápolna maradványait, bejárhatják a muzeális hordósort, valamint a mesterségek múzeumát és a borutcát is.

A országszerte még számos más érdekes helyszín is megnyitja kapuit a látogatók előtt. Ezekről és az esetenként szükséges előzetes regisztrációról az érdeklődők a http://nyiltnap.szechenyi2020.hu/ oldalon tájékozódhatnak.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!