Facebook hozzászólás
641

Karriertervezés 3 pontban

A január az elhatározások és változások hónapja. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy honnan hova jutottál az elmúlt évben, valamint miben szeretnél idén fejlődni. Az alábbiakban az ismert felnőttképzéssel foglalkozó cég szakértője segít néhány tippel, hogy karriered a céljaidnak megfelelően alakuljon 2019-ben.

  1. Kerülj képbe önmagaddal!
Újévi fogadalmak – így csináljuk jól!
Újévkor nagy lelkesedéssel és örömmel megfogadjuk, hogy valamit máshogy fogunk csinálni. Elhisszük, hogy képesek vagyunk rá, ki fogunk tartani, és ettől szebbé és boldogabbá válik az életünk. El is kezdjük a változásokat. Kezdetben nagy a siker és az öröm. Majd 1-2 hét múlva a lelkesedés egy lefelé haladó exponenciális görbe sebességével válik semmivé. Úgy 1-2 nap alatt….

Ahhoz, hogy tudatosan tervezd a karriered, mindenekelőtt saját magaddal kell tisztában lenned. Tóth Réka, a Perfekt oktatási szakértője szerint szakmai pályánkat a képességeink, értékeink, motivációnk alapján kialakított karrierhorgony köré építjük. Ennek alapján választunk pályát, állást. A karrierhorgony pontosításához, tisztázásához azonban letisztult önismeretre van szükség. A szakértő szerint érdemes ezt a központi karrierhorgonyt tudatosan kialakítani, és időről időre újragondolni az alábbi lépésekkel:

  • Vizsgáld meg, melyek a gyengeségeid, és miben vagy erős!
  • Keresd meg, mi motivál téged, mi a célod az életben!
  • Fogalmazd meg, melyek azok a fő értékek, amelyek alapján jónak, illetve rossznak ítéled meg saját vagy mások tetteit!
  • Ezeknek a kérdéseknek az alapján körvonalazódhat a te egyéni karrierhorgonyod, mely jó alapot ad a karriertervezéshez, a szóba jöhető területek kiválasztásához.

    Felnőttképzés, Kép: pixabay
    Felnőttképzés, Kép: pixabay
  1. Tedd rendbe rövid és hosszú távú karriercéljaid!

Mindenki megállás nélkül tervez, a padlás mégis tele van beteljesületlen karriercélokkal. Ennek egyik oka a már említett önismeret hiánya, a másik pedig az irreális időtávok meghatározása. Érdemes ugyanis két csoportra bontani a céljaidat. Az első csoportba kerüljenek a rövid távú tervek. Ezek lehetnek a néhány hónapostól az 1 – 1,5 évesig bármilyen hosszúak. Amennyiben tovább képeznéd magad, vagy valami újat tanulnál, az is a rövid távú terveid közé kerüljön. A második csoportba kerüljenek a hosszú távú tervek, melyek felölelhetnek akár 5-10 éves időintervallumot is. Ezek azért szükségesek, hogy tudd, merre tartasz. Miután elkészültél, ne felejtsd el időnként újra elővenni, és frissíteni a listát! Mindig tartsd szem előtt, hogy ezek a tervek nem kőbe vésett szabályok, csupán nagyobb vonalakban jelölik ki az utat, amelyen haladnod kell.

  1. Tanulj folyamatosan!

A lifelong learning ma már alapelvárás, bármivel is foglalkozz. Alig van olyan munkakör, amelyik ne változna meg néhány év alatt, vagy ne lennének hozzá szükségesek teljesen új ismeretek. Foglalkozz bármivel, fejlesztened kell magad ahhoz, hogy előre léphess. Év eleji karrierterveid közé ezért mindenképp tedd be a tanulást valamilyen formában, akár önfejlesztő módszerekkel, akár külső segítséggel. A Perfekt szakértője szerint jó lehetőség például egy OKJ-s képzés, amelyet rugalmas időbeosztásban végezhetsz el. A karrierhorgonyod alapján kiválasztott képzésen gyakorlatias oktatóktól tanulhatsz a munkaerőpiacon is keresett szakmát, és az így megszerzett tudás biztosan hozzájárul majd éves karriercéljaid eléréséhez.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!