Facebook hozzászólás
188

Karácsonyi képeslapok gyerekektől

Az ünnepek közeledtével a Xerox Magyarország és a Kézenfogva Alapítvány közös, meghívásos pályázatot hirdetett, amelynek célja, hogy kibontakoztassa a hátrányos helyzetű gyermekek kreatív képességeit, és teret adjon az új tehetségek bemutatkozásának.

A már zajló „Rajzold meg a képeslapod Karácsonyra!” elnevezésű rajzpályázatot több mint ötven, speciális nevelést igénylő gyermeket oktató óvoda, intézet és iskola 14 év és az alatti diákjai számára írták ki. A felhívás ötletgazdája, a Xerox Magyarország azért döntött a meghívásos pályáztatás mellett, mert szeretnének azoknak a gyerekeknek is lehetőséget biztosítani az alkotásra és versenyen való részvételre, akikre számos helyzetben kevesebb figyelem irányul. A pályázaton keresztül viszont megmutathatják önmagukat, amikor karácsonyi témájú rajzaikat megosztják az érdeklődőkkel. A Xerox vállalta, hogy a beérkező művek mindegyikét elkészíti képeslap formában, amelyeket az azokat készítő gyerekek meg is kapnak a vállalattól.

A pályázatokat a gyermekek nyelvén értő négytagú szakmai zsűri bírálja el, amelynek tagjai Endrődi Katalin és Szepesi Szűcs Barbara grafikus-illusztrátorok, illetve Dóka Péter és Nyulász Péter gyermekkönyv írók lesznek.

Dóka Péter szerint a speciális nevelést igénylő gyerekek között sok a tehetség, viszont ők könnyebben elkallódnak, mint azok a társaik, akik esetleg kevésbé tehetségesek, de könnyebben megtalálják a közös hangot az osztálytársaikkal és a felnőttekkel. Az író úgy véli, hogy ez a pályázat kiváló lehetőséget kínál a gyermekek számára, hogy megmutathassák tehetségüket, a versenyhelyzet pedig inspirálja őket az alkotási folyamatban. A gyermekkultúra fontosságát emelete ki Nyulász Péter, aki azért tartotta fontosnak, hogy a pályázat mellé álljon, mert szerinte minden olyan kezdeményezés fontos, ahol előtérbe kerülhetnek a gyerekek.

Hasonlóan vélekedik Szepesi Szűcs Barbara is, aki úgy látja, hogy a kampány azokat a gyermekeket célozza meg, akiket nem lehet beskatulyázni, akik kitörnek a normarendszerből. „Az ilyen gyermekeket kötelességünk támogatni és lehetőséget kell adni nekik arra, hogy megmutassák magukat a világnak.” – tette hozzá. A zsűritagok az elbírálás szempontjait illetően egyetértenek abban, hogy legfontosabb a kreativitás, az ötlet, a szín és formavilág lesz. Ugyanakkor, ha a gyermekek jól érzik magukat rajzolás közben, akkor a pályázat már elérte a célját. „A rajz, a kép, egy belső világ kivetülése, ahol bármi megtörténhet. Ez a teremtés lehetősége, és ebben a gyerekek még nagyon jók.”  – hangsúlyozta Endrődi Katalin.

A pályaműveket december 11-ig lehet beküldeni. Az eredményekre december 17-ig kell várni, akkor kiderül kié a legszebb alkotás, kik kapnak különdíjat, illetve melyik volt a leglelkesebb intézmény, ahonnan a legtöbb, legkidolgozottabb alkotások érkeztek, mert ezúttal azokat is jutalom illeti, akik a legtöbbet teszik a tehetséges gyermekek képességeinek kibontakoztatásáért.

A pályázat további részletei, a zsűrizéssel és a díjazással kapcsolatos információk a Facebookon, az alábbi linken olvashatóak: http://www.facebook.com/XeroxMagyarorszag/app_408151669254520

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!