Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. augusztus 07. 13:00 | Krajcsó Judit

KUTYASÉTÁLTATÁS

Józsi bá’nak gyógyszer helyett kutyát írt fel a orvos

Az idősebb embereknek receptre kellene felírni kutyát, hogy gyakrabban kimozduljanak otthonról, a kutyasétáltatás ugyanis az egyik leghatékonyabb módja a fizikai aktivitás megőrzésének. A mozgás pedig képes csökkenteni a daganatos betegségek – köztük a mell- és a bélrák – kialakulásának kockázatát- állítja egy új brit tanulmány.

A Cambridge-i Egyetem és a Kelet-angliai Egyetem (UEA) kutatóinak tanulmánya arra biztatja az időseket, hogy rossz időben is mozduljanak ki otthonról, mivel az javítja kedélyállapotukat és használ az egészségüknek. A kutatásban több mint háromezer idősebb embert kérdeztek arról, hogy van-e kutyája és sétáltatja-e.

Kép:Pixabay

A kutyasétáltatók sokkal aktívabbak fizikailag Kép:Pixabay

A résztvevők egy kis elektronikus készüléket – akcelerométert – is kaptak, amely hét napon keresztül rögzítette a mozgásukat.
A tanulmány szerint azok, akiknek volt háziállatuk, átlagosan 30 perccel többet mozogtak naponta, messze meghaladva a tudósok előzetes várakozását – írta a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.
“Tudjuk, hogy a kor előrehaladásával csökken a fizikai aktivitás, de abban bizonytalanok voltunk, mi a leghatékonyabb módja, hogy segíthessünk az idősödő embereknek aktivitásuk megőrzésében. Arra az eredményre jutottunk, hogy a kutyasétáltatók sokkal aktívabbak maradtak fizikailag, és általában véve kevesebb időt töltöttek ücsörgéssel” – mondta el Yu-Tzu Wu, a tanulmány vezető szerzője, a Cambridge-i Egyetem kutatója.
Nagy-Britanniában a becslések szerint az idősek kevesebb mint fele végez az ajánlásoknak megfelelően legalább hetente 150 perc mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást.
A kutatók az időjárási körülményekkel is kapcsolatba hozták megfigyeléseiket: eredményeik szerint a kutatás ideje alatt a hidegebb, nedves napokon kevésbé voltak aktívak az idősek, és többet ücsörögtek. A kutyasétáltatóknak azonban a rossz időben is ki kellett mozdulniuk, és átlagosan 20 százalékkal többet mozogtak, mint a háziállatot nem tartók.
“A két csoport közötti különbség meglepően nagy volt, nagyobb, mint ami általában megfigyelhető, amikor olyan csoportos fizikai aktivitásban vesznek részt az idősek, amelyeket tipikusan aktivitásuk megőrzése érdekében ajánlanak nekik” – jelentette ki Andy Jones professzor, az UEA orvosi karának tudósa.

4 állati jó tipp a nyári kutyatartáshoz
Az állatvédők gyakran találkoznak rövid láncra kötött, árnyék nélküli helyen, megfelelő mennyiségű, friss ivóvíz nélkül tartott kutyákkal. Az így tartott állatok a 30 fokban ugyanúgy hőgutát kaphatnak, mint az emberek. Az Orpheus Állatvédő Egyesület azt tanácsolja, hogy kánikulában inkább csak kora reggel vagy késő este vigyük kedvencünket sétálni, és gondoljunk arra, hogy az aszfalt is felforrósodik, ami könnyen égési sérüléseket okozhat az ebeknek!

A kutatók azt javasolták, hogy a kutyatartást vagy a kutyasétáltatás közösségi lehetőségeit írhassa fel a háziorvos, hogy az időseket több mozgásra ösztönözzék.
A t tanulmány konklúziója szerint a kutyasétáltatás sokat segíthet a fizikai aktivitás fenntartásában az időseknél. Ahol nem lehet kutyát tartani, ott is ki lehetne alakítani a megfelelő kereteket: Nagy-Britanniában már működnek is olyan hálózatok, amelyek lehetővé teszik más emberek kutyájának sétáltatását.
Jones professzor hangoztatta, hogy ha az embert más is vezérli saját szükségletein kívül, az komoly motivációs erőt jelenthet.
Caroline Moye, a Rákkutatási Világalap vezetője szerint a fizikai aktivitás megőrzése rendkívül fontos. “A mi példánk is bizonyítja, hogy a mozgás képes csökkenteni a daganatos betegségek – köztük a mell- és a bélrák – kialakulásának kockázatát” – hangsúlyozta.

 



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!