Facebook hozzászólás
456

Józan pálinkaszótár

Cefrézés, magozás, feldolgozás, lepárlás. Jól ismert fogalmak kedvenc szeszes italunkkal kapcsolatban. De azt vajon tudjuk-e, hogyan írjuk le a pálinka szót szóösszetételekben? Főleg, ha az az üveg címkéjén is szerepel… A laboratorium.hu segít!

A Laboratorium.hu tudományos portálon már sokat írtak a pálinkáról. A Pálinka a lombikban című rovatuk legutóbbi cikkében például arról volt szó, hogy a megfelelő lepárlási eljárással megfejthető az igazán jó ízű gyümölcspálinka titka. Emellett beszéltünk a törvényi szabályozásról, a metanoltartalom csökkentéséről, a helyes magozás fontosságáról, a gyümölcs szedéséről, feldolgozásáról, cefrézéséről, illetve arról, hogy mit is keres egy pálinka a laboratóriumban…

Pálinka, hangulatkép, Kép: Tolokán Adrienn
Kép: Tolokán Adrienn

A laboratóriumi vizsgálatok, a megfelelő párlat elkészítését segítő tanácsok, tudományos kutatások mellett azonban még egy valamiről nem esett szó: a pálinka és a helyesírás viszonyáról!

Mivel az országban forgalomba került párlatok címkéin a szóösszetételekben a lehető legszélesebb variációs skálán szerepel a pálinka szó, itt az ideje, hogy egy rövid, hasznos útmutatót adjunk ezen a területen is. Lássuk tehát, mit írjunk a címkére, hogyha nem csak a beltartalomnak, hanem a nyelvtan szabályainak is szeretnénk megfelelni, és helyesen kívánjuk feltüntetni kedvenc termékünk elnevezését!

1.) Ha egyszerű szó az anyag, amiből a pálinka készült, akkor szótagszámtól függetlenül egybeírjuk:

  • áfonyapálinka
  • cseresznyepálinka
  • körtepálinka
  • szilvapálinka
  • szőlőpálinka
  • törkölypálinka
  • galagonyapálinka

2.) Ha összetett szó az előtag, akkor, ha több mint 6 szótagból áll, kötőjellel írjuk, ha kevesebb, mint 7 szótagból áll, egybeírjuk:

  • kajszibarack-pálinka
  • őszibarack-pálinka
  • tőzegáfonya-pálinka
  • vadmeggypálinka
  • vadalmapálinka
  • sajmeggypálinka

3.) Mozgószabály: az eredetileg különírt szókapcsolatot egybeírjuk és kötőjellel írjuk hozzá a pálinka szót, szótagszámtól függetlenül:

  • vegyesgyümölcs-pálinka
    Megtaláltuk a jóízű pálinka titkát!
    Egy friss kutatás eredménye alapján sokkal finomabb pálinkát tudunk főzni, ráadásul a metanoltartalom is csökkenthető. A kulcsszó: a deflegmáció. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklapban megjelent cikk minden pálinkakésztőnek hasznos lehet – írja a laboratorium.hu.
  • gyümölcstörköly-pálinka
  • vilmoskörte-pálinka
  • húsossom-pálinka

4.) ha jelző(k) áll(nak) előtte, akkor a jelzőt különírjuk:

  • kecskeméti barackpálinka
  • besztercei szilvapálinka
  • göcseji körtepálinka
  • szomolyai cseresznyepálinka
  • althan ringlószilva-pálinka
  • tokaji aszútörköly-pálinka
  • ágyas vilmoskörte-pálinka
  • gyümölcságyon érlelt újfehértói fürtösmeggy-pálinka
  • Mathiász Jánosné muskotály szőlőpálinka
  • tokaji sárgamuskotály szőlőtörköly-pálinka

Ha a pálinka nevét az üveg címkéjén tüntetik fel márkanévként, akkor a fenti példáktól eltérően lehet használni nagy kezdőbetűt, de akár lehet minden szókezdő is nagybetű. Ez a tipográfiától függ. Ha közszavak is vannak a pálinka elnevezésében, akkor azok természetesen kisbetűsek.

Forrás: Nagygyörgy László

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!