Facebook hozzászólás
186

Jön a Nagy Ugrás!

Idén is  Dunabogdányban rendezi  központi Nagy Ugrás eseményét a WWF Magyarország, amellyel csatlakozik az Ausztriában, Horvátországban és Szerbiában is ekkor ünnepelt „Európa Amazonasa” emléknaphoz. Az évforduló, melyet az európai folyók ünnepével egy időben tartanak a Mura-Dráva-Duna, öt országon átnyúló Bioszféra Rezervátum kezdeményezésének állít emléket.

Mi a Nagy Ugrás?
A Nagy Ugrás az egészséges folyók és vizes élőhelyek ünnepe, egy olyan figyelemfelhívó európai kezdeményezés, melynek során Európa számos pontján tömegek ugranak be valamilyen folyóba. Amellett, hogy a Nagy Ugrás jó móka és kiváló alkalom arra, hogy összehozzon közösségeket, a kezdeményezés egy nemes cél érdekében jött létre 2005-ben. Akkor az első hivatalosan meghirdetett Nagy Ugráson (Big Jump Europe) több mint 250.000 embert sikerült mozgósítani, akik 22 ország 31 folyójába ugrottak be egyazon időpontban.

A WWF Magyarország felhívására Július 10-én, délután 3 órakor ismét 15 helyszínen zajlik az országos Nagy Ugrás. Az idei települések: Herend, Heresznye, Sződliget, Gyermely, Kisoroszi, Nagymaros, Nagykörű, Sajóörös, Cégénydányád, Ibrány, Túristvándi, Törökszentmiklós, Zebegény, Vác és a központi eseménynek helyt adó Dunabogdány. Ez utóbbi településen a szabadstrandon csobbannak a résztvevők. Egy évvel ezelőtt majd 300 ember rohant együtt a Dunába, hogy ezzel álljanak ki egészséges folyóink védelme mellett. Idén már 11 órától várják az ugrani vágyókat a helyszínen.

– A délelőtt a hagyományos strandröplabda versennyel indul, amire a helyszínen lehet majd regisztrálni, a győztesek pedig ezúttal sem távozhatnak jutalom nélkül. Csúszda, kalandpark, kreatív sarok, vízparti gyermekjátszó, zene és a védjeggyé vált plüss óriáspanda várja az ugrani vágyókat, akiket ezúttal is arra biztatunk, hogy adják meg a módját a Nagy Ugrásnak! Jöhetnek furcsa ruhákban, vagy ugorhatnak összehangolt koreográfiával is. A Nagy Ugrás a vizeink egészségének megőrzéséről szól, így minden ezzel kapcsolatos üzenetet szívesen látunk. Az esemény célja, hogy az élővizeinkkel újjáépítsük a kapcsolatunkat, vagy megteremtsük azt, és ennek jelzéseként ugorjunk mindannyian egy időben, a hazai vizekért! – közölte Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Kerékpárral is el lehet majd indulni Budapestről Dunabogdányba – a túrára a regisztracio@wwf.hu címen lehet jelentkezni. A Nagy Ugrásra regisztrálók egyike sem távozik majd üres kézzel, mert a szponzorok remek ajándékokkal készülnek!

Az Európa szerte pontban három órakor esedékes Nagy Ugrás előtt a Dunabogdányi Svábzenekar fúvósai lelkesítik majd az ugrókat. Külön érdekessége lesz az események, hogy idén a Szentendrei Dunaág túlpartján, Kisorosziban is megrendezik a Nagy Ugrást. Amellett, hogy izgalmas lesz megfigyelni a csatakiáltások hangterjedését a vízparton, minden bizonnyal izgalmas látványban lehet majd része a látogatóknak vasárnap, mindkét parton.

Nézd meg, hogy ugrottak tavaly a belgák!

Muszáj pont ugrani?
Egyáltalán nem muszáj ugrani – a cél az, hogy sok ember, egyszerre, látványos keretek között jusson a víz partjáról a vízbe. A kiválasztott partszakasz állapotától és a szervezett esemény jellegétől függően lehet ugrani, futni, békaügetni, visszafelé gyalogolni, vagy bármilyen más módon bejutni a vízbe. Fontos azonban, hogy természetes vízről beszélünk, uszodai medence nem ér!

Hallottad, hogy a Mátrai Hőerőmű Európa egyik legszennyezőbb energiatermelője? Itt olvasd el az erről készült jelentést!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!