Facebook hozzászólás
222

Jön a háziurak új korszaka, még nem késő csatlakozni

Strukturális és kulturális változásokat mutatnak a számok a befektetési célú ingatlanvásárlások, és így – közvetve – az albérletpiacon. Az egyre bővülő magán és intézményi ingatlanbefektetőkből kialakult új tulajdonosi réteg tudja csak követni a dinamikusan növekvő árakat, míg az otthonkeresők egyre nagyobb csoportjának kell megbarátkoznia a lakásbérlés lehetőségével. Érdemes felkészülni a változásokra, és a saját tulajdonú ingatlanvásárlás helyett alternatív befektetési lehetőségeken is gondolkozni. A lakásalap segítségével találhatunk áthidaló megoldást.

A változó trend a budapesti ingatlanpiacon mutatkozik a legerősebben. A Duna House adatai alapján 2014 közepéig az első lakásukat vásárlók voltak jelen legnagyobb arányban a budapesti ingatlanpiacon, ezen év végétől azonban a befektetők aránya gyors emelkedésnek indult.

Lakások totálban, Kép: pexels
Kép: pexels

Ettől az időponttól kezdődően egyértelműen a befektetések dominálnak a fővárosban, az ilyen célú vásárlások aránya jelenleg eléri a 40%-ot, és ezzel párhuzamosan a piaci bérlakások száma is növekedett. A KSH adatai alapján a fővárosban 2017-ben már a háztartások 8,4%-a bérelte a lakását, miközben a saját tulajdonú ingatlanok aránya fokozatosan csökkent. Az árak emelkedésével a folyamat erősödésére számolnak a szakemberek, és így elindulhat a nyugati nagyvárosokban már megszokott albérleti kultúra kialakulása nálunk is.

Az ingatlanpiac jelenlegi árai mellett saját lakást már vásárolni nem tudóknak alternatív befektetési megoldást nyújthatnak az ingatlanalapok, amelyek segítségével már jóval kisebb befektetési összeggel is részesülhetnek az ingatlanok bérleti hasznosításának növekvő eredményeiből.

– Néhány éve könnyebb volt akár saját használatra, akár befektetésként ingatlant vásárolni, mostanra azonban egyre többeknek elérhetetlen cél ez, így az albérletek iránti kereslet fokozatos növekedésével számolhatunk. Az ingatlanalap segítségével ezt a trendet a saját hasznukra tudjuk fordítani. Kisebb befektetési összeggel is csatlakozhatunk a bérbeadásból hasznot keresők táborához, ráadásul mindezt egyéni befektetéseknél kisebb kockázattal érhetjük el – mondta el Czeiler-Fóris Angelika, a Duna House Magyar Lakás Ingatlanalapot kezelő Impact Alapkezelő Zrt. ügyvezetője.

Pezsdül a piac a pesti peremkerületekben
Egyre népszerűbbek a főváros pesti oldalának külső kerületei. Az északi Újpest-Megyertől a keleti Rákosligeten át a déli Soroksárig tartó félkaréjban látványosan élénkül az ingatlanpiac.

A lakásalap típusú befektetésnél az egyedi ingatlanvásárláshoz képest nagy előnyt jelent a kockázatmegosztás, hiszen az ingatlanok különböző városok különböző pontjain találhatók, így kevésbé kitettek az ingatlan és albérletpiac változásainak. A sok ingatlan kezelése gazdaságosabb, mint az egyedieké, ráadásul szakértők foglalkoznak az ingatlanok üzemeltetésével, bérbeadásával, vagy a bérlők kezelésével. A lakásalap hozama nem csupán ingatlanhasznosításból, vagyis bérleti díjak bevételeiből áll. Alkalmaznak többek között értéknövelő módszereket, vagyis gyengébb minőségű lakásokat felújítanak, esetleg új építésűeket fejeznek be, de megfelelő méret esetén lehetőség nyílik saját ingatlanfejlesztésre is.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!