Facebook hozzászólás
934

Jobban ízlik, ha vicces neve van?

Sistergő bab, dinamit cékla,  citrusmázas csavart sárgarépa…Ugye te is szívesebben látnál ilyen zöldségeket a tányérodon? Az izgalmas elnevezés vonzóbbá teszi a zöldségeket: ha a menzán ilyen érdekes fantázianevet adnak nekik. és sokkal több is fogy belőlük amerikai kutatók szerint.

A BBC News beszámolója szerint kutatók az egyetem menzáján próbálták ki az ötletet az egyetemistákon, és azt tapasztalták, hogy a fantáziadús nevek miatt 25 százalékkal többen választottak zöldségfélét.
A „sistergő bab”, „dinamit cékla” vagy „citrusmázas csavart sárgarépa” felkeltette az érdeklődést, sokan szedték ezeket a zöldséges fogásokat a tányérjukra az ebédnél. Az olyan egészségesnek hangzó címkék viszont, mint a „tápláló” semmiféle hatást nem értek el, holott ugyanarról a fogásról volt szó.

Kép: Pixabay
Izgalmas fantázianév a csalogató Kép: Pixabay

A kísérletet az őszi szemeszterben végezték a kutatók. Minden nap négy különböző néven jelent meg az étlapon ugyanaz a zöldséges fogás. Az első egyszerűen megnevezte a zöldséget: répa, a második „egészséges, korlátozó” címkével illette: répa cukormentes citrusdresszinggel, a harmadik „egészség, pozitív” üzenettel szerepelt: okos választás C-vitaminban gazdag répával, a negyedik viszont izgalmas fantázianévvel csábított: citrusmázas csavart sárgarépa.
Arra is ügyeltek, hogy a zöldségek széles skáláját kínálják folyamatosan cserélgetve, így egyebek mellett cékla, répa, kukorica, cukkini, zöldbab és édesburgonya is szerepelt a heti választékban.

Működj, azaz mivel etessük meg a pajzsmirigyünket?
A pajzsmirigy alulműködés elsődleges terápiája a megfelelő gyógyszeres kezelés, viszont igen sokat tehet az állapot javulása érdekében kellően összeállított étrenddel is.Vajon mely ételeket érdemes ekkor a tányérra tenni, és miket lenne célszerű kerülni?

A kutatók minden nap felmérték, hogy a mintegy 600 vendégből hányan választottak zöldséges fogást és kiszámolták, hogy aznap mennyi étel fogyott el a tálalókból. Az izgalmas nevű ételek végeztek a csúcson.
Az ilyen név alatt árult zöldségételekből 25 százalékkal többen választottak maguknak, mint az egyszerű, semleges nevükön szereplőkből zöldségfélékből, 41 százalékkal többen, mint a „egészséges, korlátozó” elnevezésűekből, és 35 százalékkal többen, mint a „egészséges, pozitív” elnevezésűekből.
Brad Turnwald és kollégái a JAMA Internal Medicine folyóiratban számoltak be a kísérlet eredményéről.
„A legtöbb embert az ízlése irányítja az ételválasztásban. A kutatások alapján viszont az egészséges megjelölésű ételek az emberek szerint kevésbé ízletesek. Az elnevezés képes befolyásolni a választásunkat, ha azzal kecsegtet, hogy ízletes és tápláló ételhez jutunk. Mi tehát azzal próbálkoztunk, hogy a fantázianevekkel megváltoztassuk az emberek véleményét a zöldségekről” – fejtette ki a kutató.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!