Facebook hozzászólás
558

Jegyezd meg: Nivegy-völgy!

Egy kerékpár és egy tábla jelzi Zánka felől, a 71-es úton, hogy Barátom, ha felhajtasz a Tagyon Birtokra, azonnal ingyen fröccsöt vagy bodzaszörpöt kapsz! És ki tudna ellenállni a csábításnak egy jó kis tekerés után! Ami pedig ott vár, az a pazar kilátás, a béke, a madárcsicsergés, a szép kirándulások, a vitorlázás, a kemencében sült ételek, a páratlan helyi borok, szörpök, mézek…   

Kilátás a Tagyon Birtokról, Kép: László Márta
Kilátás a Tagyon Birtokról, Kép: László Márta

Kell is a fröccs és a bodzaszörp, mert ha felérsz, a Tagyon Birtokhoz, elakad a lélegzeted a kilátástól! Ha pedig a fűben színes plédeket és párnákat, látsz, biztos lehetsz benne, hogy barátokhoz érkeztél! Itt bárki leheveredhet, gyönyörködhet a 3 km-re elterülő Balatonban, a szelíd lankákban, a Nivegy-völgyben.

Értékes borok a pincében, Kép: László Márta
Értékes borok a pincében, Kép: László Márta

A közeli Tagyon, a Veszprém megyei kis település alig  száz lelket számlál. Az Árpád-kori falu neve már fellelhető egy 1292-ben született oklevélen. Lakói hosszú évszázadok óta szőlőtermesztésből, borászatból élnek. A terület a Balatonfüred-csopaki borvidékhez tartozik. A füredi borok jó része is ezen, a nagyközönség számára eddig kevésbé ismert helyen terem. Boros Dávid birtokigazgató elmondta, hogy a Nivegy-völgyben az utóbbi években felnőtt egy új borász generáció. Elhivatottak, bátrak, és a korábbi, kissé savanykás borokat igazi, zamatos nedűvé varázsolták. A helyi gazdák kiváló boraikból egész válogatás rejlik a Tagyon Birtokon – úgy 10 pincészet 20-25 borát kínálják. A 2015-ös tagyoni eReSZ Hollósy Zsombor munkája.

A ház a szürke díszítéssel, Kép: László Márta
A ház a szürke díszítéssel, Kép: László Márta

– Úgy kezdődött, hogy a családommal elhatároztuk, minden szabadidőnket itt töltjük Budapest helyett – mesélte a birtok tulajdonosa, Kartaly Attila. – Tavaly, egy este vidám társaság érkezett. Balatonfüredről sétáltak idáig, leheveredtek, szomjasak voltak, bort kértek. Adtunk. Amikor szedelődzködni kezdtek, megkérdezték, hogy mivel tartoznak? Mondtam semmivel, hiszen mi csak itt nyaralunk… És akkor jött az ötlet: miért is ne? És belevágtunk! –

Diófák és friss telepítésű szőlők tövében álla a szabadtéri konyha, Kép: László Márta
Diófák és friss telepítésű szőlők tövében álla a szabadtéri konyha, Kép: László Márta

Mintegy 4 hektáron gazdálkodnak, ezen belül 600 négyzetméteres a konyhakert. A különböző zöldségeket és fűszernövényeket ott termesztik – vegyszer nélkül, hagyományosan, úgy, ahogy a nagyszülőktől tanulták. 40 diófa áll a ház mögött, a friss telepítésű szőlőből egyszer szürkebarát lesz. A faluban gondozzák saját mangalicáikat. A kemencében sült ételekhez minden alapanyagot saját területükről szüretelik.

Maga az épület gondos tervező munkája, minden részletre odafigyelt a kovácsoltvas lámpáktól a zsalugáterig. A tájba simuló ház szürke-fehér. Ez sem véletlen, a házigazdától tudtam meg, hogy régen arrafelé cementporral vagy hamuval festették-díszítették a házakat. Ezt követték ők is.

A szabadtéri ebédlő, Kép: László Márta
A szabadtéri ebédlő, Kép: László Márta

Ma családi, baráti rendezvényeket szerveznek. Ott helyben hatan tudnak éjszakázni, de 5 km-en belül több panzió is működik. mint pl. a Zsóka fogadó, ahol szintén meg lehet szállni. A Tagyon Birtok tulajdonosa is szeretné később bővíteni a szállóhelyek számát. A ház előtt megy el a balatoni kék túra útvonal, nem messze állnak a bazalt oszlopok, amik közé jó móka befeküdni. A természet csodás, minden évszakban, minden évben mást mutat magából!

Balaton a vitorlásról, háttérben az apátság, Kép: László Márta
Balaton a vitorlásról, háttérben az apátság, Kép: László Márta

A kerékpározásról már volt szó, de talán még izgalmasabb egy vitorlázás. Akár csapatépítő kirándulást is boldogan szerveznek! Aki még nem látta a Balatont szikrázó napsütésben a tó közepéről, az feltétlenül próbálja ki, és rájön mit szeretett azon annyira a kitűnő színész, Bujtor István! Óhatatlan, hogy a surrogó szélben ő és a Pogány Madonna eszünkbe ne jutna! Miközben újra és újra megcsodálom a tihanyi apátságot a fedélzetről, kemencében sült kenyérre kent házi kecskesajt és padlizsán krémet kóstolunk és eReSZ-ből, a Tagyon Birtok rizlingszilvánijából fröccsözünk.

– Balaton, csend, vitorlázás, kirándulás, jó borok és finom helyi alapanyagokból készült nagyszerű ételek – ez az, amit mi szeretünk, és ezt kínáljuk mindenkinek, aki hozzánk ellátogat. Ezért lett a szlogenünk a „Barátoktól Barátoknak”! – mosolyog Kartaly Attila, és látszik is rajta, mennyire élvezi, amit csinál!

Bor, paradicsom, lecsó, méz - ilyen a pince, azaz az éléskamra a Tagyon Birtokon, Kép: László Márta
Bor, paradicsom, lecsó, méz – ilyen a pince, azaz az éléskamra a Tagyon Birtokon, Kép: László Márta

Előzetes bejelentkezés alapján csütörtöktől vasárnapig fogadnak vendégeket. Idén a HomeCatering.hu gondoskodik a gasztronómiai élvezetekről. Gazdag Tamás, a cég tulajdonosa Bérces Ferenc séffel minden nap egy á la carte kínálattal készül.

– Úgy gondoltuk, hogy mindig lesz egy baromfis, egy sertéshúsos és egy vegetáriánus ételünk. A fogásokat, a menüt úgy álmodtuk meg, hogy az minden évszakban, minden hónapban elkészülhessen saját zöldségeskertünkből, saját fűszernövényeinkből. A most felszolgált előételünket, a mangalicás lecsónkat még tavaly augusztusban tettük el! Már azt is tudjuk, milyen fantasztikusak az itteni gyümölcsökből készült levesek, lekvárok. Idén az eReSZ párlatából elkészítjük saját borecetünket is – meséli a tulajdonos.

eReSz és bodzaszörp jár a lecsóhoz, Kép: László Márta
eReSz és bodzaszörp jár a lecsóhoz, Kép: László Márta

Csak ízelítőként a mai menü a fedélzeten kóstolt krémeken túl: mangalicás lecsó előételnek, kemencében sült mangalica oldalas saját készítésű barbecue-szósszal és újragondolt túrógombóc eperdzsemmel. Gazdag Tamás megígérte, valamennyi receptjét rövidesen megosztja veletek! Csak figyeljetek!

Én meg addig kortyolok egyet, és felidézem nektek a Puszták népe írójának, lllyés Gyulának ide vonatkozó mondatát: „Ma este ittam abból a jó tagyoniból!” Egészségemre!

Máshol a Katamarán rozé a menő, próbáld ki azt is!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!