Facebook hozzászólás
289

Itt legjobb a magyar gyerekeknek

Alsómocsolád, Bordány és Hajdúnánás önkormányzata nyerte el a „UNICEF Gyerekbarát Település címet. A világszervezet Magyar Bizottság Alapítvány idén tavasszal is pályázatot hirdetett a települési önkormányzatoknak. A program megvalósítására szolgáló 2 millió forint támogatást, 21-en pályázták meg. A független szakértőkből és a program 18 éves Fiatal Nagykövetéből álló Értékelő Bizottság döntése nyomán hirdettek végeredményt. A program együttműködő partnere az Emberi Erőforrások Minisztériuma volt.

A Gyerekbarát Település győztesei, Kép: sajtóanyag
A Gyerekbarát Település győztesei, Kép: sajtóanyag

A nyertes önkormányzatok egyebek között a következőket vállalták pályázataikban: a Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzattal közösen gyerekjogi stratégia kidolgozását, fiatalok bevonását az Ifjúsági Cselekvési Terv kidolgozásába, gyerekbarát költségvetést, illetve a gyerekek véleményének széles körű figyelembe vételét. A pályázati programok minél hatékonyabb megvalósulását az UNICEF Magyar Bizottság segíti, valamint az Értékelő Bizottság is figyelemmel kíséri.

Hajdúnánás alpolgármestere azt mondta, fontos számukra ez a díj.

– Ez is igazolja, hogy az elmúlt években tett munkánknak van eredménye, és bízunk benne, hogy ezt a szisztematikus, jól átgondolt munkát a jövőben is tudjuk folytatni.

Hajdúnánás, Kép: wikimedia
Hajdúnánás, Kép: wikimedia

Hajdúnánás vezetésének kiemelt szándéka, hogy a gyermekek, fiatalok és közösségeik tevékeny részesei legyenek a település életének, hiszen néhány év múlva ők fogják alkotni a város gerincét. Olyan költségvetést valósít meg az önkormányzat, amely magába foglalja a családok élethelyzetének javítását, a gyermekekkel foglalkozó intézmények kiegészítő szolgáltatásait, közétkeztetés szélesítését, gyermekek jutalmazását, ösztöndíj programok megvalósítását, egészségmegőrzést és egészségfejlesztést, prevenciós és szabadidős programokat – jelentette ki Csiszár Imre.
Bordány Nagyközség Önkormányzata a települési gyermek- és ifjúsági önkormányzattal és a diákönkormányzattal közösen pályázott a díjra – mesélte el a település polgármestere.

– Az önkormányzat fontosnak tartja az itt élő gyermekek, fiatalok ügyét, különösen odafigyelünk a hátrányos helyzetből induló gyermekekre.

Bordány címere, Kép: wikimedia
Bordány címere, Kép: wikimedia

A Homokhátság szívében lévő településként büszkék vagyunk a Bordányi Ifjúsági Információs Pontra, amely a fiatalok egyik bázisa. Az idén közösségi konyhával és egy ifjúsági kávézóval bővült, így elmondhatjuk, hogy jelenleg a régió legjobb, európai szintű közösségi és információs tere a miénk. Az ifjúsági önkormányzati választásokat Magyarországon elsőként és egyedüliként internetes rendszer segítségével bonyolítjuk le már 2012 óta. A helyben működő Kölcsönös Önsegélyező Rendszer segítségével a hátrányos helyzetű gyerekek is aktív szereplői a településnek, a helyi virtuális pénznek, a Bordányi Koronának köszönhetően a fiatalok számos szolgáltatáshoz juthatnak hozzá kedvezményesen vagy ingyen. Ez a rendszer is egyedi hazánkban. Az civil szervezetek, az ifjúsági önkormányzat és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően számos nemzetközi program zajlik településünkön. Ezek a programok a szabadidő hasznos eltöltése mellett bekapcsolják a földrajzilag hátrányos helyzetben lévő fiatalokat is Európa vérkeringésébe – tájékoztatott Tanács Gábor.

Alsómocsolád, Kép: wikimedia
Alsómocsolád, Kép: wikimedia

– Alsómocsoládon hisszük és valljuk, hogy a jövőnk az összefogásunkra épül és cselekvőképességünktől függ. Ezt alapozza meg időseink tudása és tapasztalata és tartja életben okos, jövőbetekintő gyermekeink és fiataljaink hite – ezt már Balogh Anikó, Alcsómocsolád Faluházának vezetője mondta.
A UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint ismét sikeres volt a pályázat.

– A UNICEF Gyerekbarát Település programmal a gyermekjogok fontosságára szerettük volna felhívni a döntéshozók figyelmét. Eszközt adunk a kezükbe, hogy helyben valósíthassák meg a Gyerekjogi egyezményt. Örülünk, hogy idén is rengeteg pályázat érkezett, és hogy az önkormányzatok magas színvonalon teljesítették a pályázati kiírás feltételeit – tette házzá Danks Emese.

Az értékeléskor kiderült, a gyerekeket nagyon érdekli, mi zajlik a településükön és jól meg tudják fogalmazni, mi az, amit szeretnek, és mi az, amin javítani kellene. Éppen ezért érdemes a gyerekeket is bevonni a helyi döntéshozatalba, mert a gyerekek szívesen elmondják a véleményüket, és van igényük, hogy aktívan részt vegyenek a település fejlesztésében!

Prima Primissima
Baraczka Eszter, Kútvölgyi Erzsébet, Kőbán Rita és Medveczky Ádám is a kiválók között! A Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Csányi Sándor kihirdette az idei jelölteket. Ezúttal is tíz kategóriában választottak! Lapozgassatok a fantasztikus nevek, emberek, teljesítmények között! Lehet itt választani? Igen! Sőt, december elejéig meg is teheted! Itt a lista!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!