Facebook hozzászólás
611

Itt a budai délkör csillaga

Alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti Regiomontanus Magyarországra érkezésének 550. évfordulóját a Magyar Posta. A miniatűr alkotás Kara György grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült. A bélyegképen Regiomontanus portréja és egy munkásságát idéző metszet látható, melyen középen a föld és a csillagjegyek, fent az ég, lent balra Ptolemaiosz, jobbra pedig a neves tudós szerepel. A borítékon Regiomontanus asztrolábiuma található.

Regiomontanus bélyeg és boríték, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

Regiomontanus (1436 – 1476; eredeti neve Johannes Müller) matematikus, csillagász, asztrológus. A kor szokása szerint szülővárosának, a frankhoni Königsbergnek latin nevét vette fel. Évekig élt és dolgozott Budán, és Mátyás király iránti tiszteletből a budai királyi palotán áthaladó délkört vette alapul csillagászati számításaihoz. Ez volt a budai délkör.

Csodagyerek volt, 11 éves korától kezdve Lipcsében, majd Bécsben matematikát és csillagászatot tanult, 12 éves korában már bolygópályákat számított.

Regiomontanus bélyeg és boríték, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

Megbízták Ptolemaiosz Almagest c. munkájának kritikai fordításával, amit később Kopernikusz és Galilei tankönyvként használt. Ugyanebben az időben keletkezett a háromszögekről szóló műve. Mátyás király meghívására a pozsonyi egyetemen adott elő, ahol fél évszázaddal Kopernikusz előtt már a Föld mozgását tanította, illetve azt, hogy miként kell az égboltozat látszólagos mozgását időmérésre használni. 1467-ben Magyarországra utazott, ahol Esztergomban, Vitéz János palotájában csillagvizsgálót rendezett be. 1468-1471 között Mátyás király udvarában élt, ahol a Corvina könyvtár görög kéziratait rendezte. Itt írta Ephemerides c. csillagászati művét, amelyet felfedező útján Kolumbusz is használt!

1471-ben elhagyta Magyarországot és Nürnbergbe költözött, ahol olyan nyomdát rendezett be, amely alkalmas volt a bonyolult matematikai és csillagászati számítások jó minőségű kinyomtatására. Felállított továbbá egy korszerű csillagvizsgálót is.

1475-ben IV. Sixtus pápa felkérésére közreműködött a naptárreformban. Rómában halt meg, mielőtt a munkát elvégezhette volna. Halálának hivatalos oka a pestis, de a szóbeszéd szerint a trapezunti Georgiosz fiai mérgezték meg, amiért apjuk Almagest-fordítását Regiomontanus élesen bírálta. Igen sok jel mutat arra, hogy csak korai halála akadályozta meg abban, hogy a döntő lépést megtegye, és áttérjen a heliocentrikus rendszerre.

(Forrás: Magyar Posta, regiomontanus.hu; wikipedia.org)

Elindult a kínai kakas
A kínai horoszkóp szerint a 2017. január 28. és 2018. február 15. közötti időszak a Kakas éve, amit a Magyar Posta bélyegkisíven örökített meg. A kétféle bélyegkép főmotívuma a kakas figurája. A kompozíciót dombornyomás és aranyfólia teszi különlegessé. A kisív Petényi Tibor Zoltán grafikusművész tervei szerint készült.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!