Facebook hozzászólás
457

Ismét Oscar-esélyesek vagyunk?!

Magyarország az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását nevezi – közölte az illetékes bizottság keddi döntését a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.

A testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes, a Filmalap igazgatója, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos – mellett Divinyi Réka forgatókönyvíró, Goda Krisztina rendező és Sándor Pál rendező-producer vett részt, akik mintegy 20 hazai alkotásból választották ki a Testről és lélekről című alkotást.
A 18 év után új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó filmje a világpremierje alkalmával, februárban elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) a díját, az ökumenikus zsűri díját, valamint a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is.

A berlini díjátadón  Kép: Csata Hanna
A berlini díjátadón Kép: Csata Hanna

Júniusban – első magyar filmként – elhozta a Sydneyi Filmfesztivál fődíját, az amerikai fesztiválpremier a szeptember 7-én kezdődő torontói filmfesztiválon lesz.
A fanyar humorú szerelmesfilmben két zárkózott ember az álmaikban szarvasként találkozik. A Testről és lélekről női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra. A férfi főszereplő Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója, aki húsz évig vezette a Magvető Könyvkiadót. A filmben szerepel mások mellett Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin is.

Belehalok, annyira szeretem magát…
A Testről és lélekről története két olyan ember találkozásáról szól, akik a nappali világban nem igazán ismerik egymást, éjjelente viszont régóta ugyanazt az álmot látják. A két főhős kifejezetten zárkózott ember, akiket az életben hajlamosak vagyunk kívülről kevésre becsülni, holott a zártság mögé nézve hihetetlenül intenzív és mély létet, erős érzelmeket találhatunk.

A Testről és lélekről az Inforg-M&M Film gyártásában, a Filmalap 420 millió forintos gyártási támogatásával készült. Producerei Mécs Mónika, Muhi András, valamint Mesterházy Ernő, operatőre Herbai Máté. Enyedi Ildikó filmjét a magyar mozikban márciusban mutatta be a Mozinet, eddig több mint 77 ezren váltottak rá jegyet.
Az amerikai filmakadémia szabályzata szerint az idegen nyelvű film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2016. október 1. és 2017. szeptember 30. között mutattak be hazai moziforgalmazásban. Az egyes országok hivatalos nevezései (entry) közül az amerikai filmakadémia képviselői választják ki az öt jelölt játékfilmet (nominee), amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek – áll a közleményben.
A jelöltek listáját 2018. január 23-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjakat március 4-én 90. alkalommal adják át Los Angelesben.

Mozinet Filmnapok – a világ filmtermésének krémjével
Bár messze még a október, de a filmrajongók már készülhetnek, mert idén is lesz Mozinet Filmnapok: 2017. október 20-23. között. Ezúttal a Cannes-i, Velencei és Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjából szemezgethet a közönség, jóval a hivatalos hazai mozibemutató előtt. A rendezvénynek Budapesten a Puskin mozi ad otthont, országosan további 15 város art mozijai csatlakoztak az eseményhez.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!