Facebook hozzászólás
311

Iskolatej és gyümölcsprogram európai módra

Több pénzt kapnak az európai gyerekek iskolatejre, gyümölcs- és zöldségprogramokra. Az Európai Parlament döntése értelmében rövidesen beépül a tanrendekbe a helyes táplálkozás oktatása is. A dokumentum szerint további 20 milliót költenek erre, így már tanévenként összesen 250 milliót fordítanak erre a közösségben. A döntés a 6-10 éves korosztályt érinti. 

Európai Parlament, Strasbourg, Kép: pixabay
Európai Parlament, Strasbourg, Kép: pixabay

– Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás adja a jó egészség alapját, azonban az EU-szerte visszaesett a gyümölcs, zöldség és tejfogyasztás. Éppen ezért kulcsfontosságú az iskolai gyümölcs-, zöldség- és tejprogramok megerősítése a rájuk fordított összeg megnövelésével, és a helyes étkezési szokások oktatására való összpontosítással. A Parlament továbbá garantálta a program pénzügyi stabilitását azzal, hogy meggátolja a tagállamok számára a költségvetés egyoldalú megvágását, illetve az EU-s támogatások elosztásának a kritériumait egymás között – mondta a tervezetet jelentéstevője a belga Marc Tarabella.

Több tanóra a helyes táplálkozási szokásokról, több és igazságosabb finanszírozás

Azon tagállamok, melyek vállalkoztak az önkéntes támogatási program megvalósítására, nagyobb hangsúlyt kell, hogy fektessenek a helyes táplálkozási szokások oktatására, a helyi ételek és az organikus mezőgazdaság támogatására, valamint az ételpocsékolás elleni küzdelemre. Továbbá a gyermekeket újra kapcsolatba kelleni hozni a mezőgazdasággal, például mezőgazdasági üzemekben tett látogatásokon keresztül. A Parlament további 20 millió eurót nyert el a tejtermékek elosztásának illetve az oktatás finanszírozására. Ezzel az iskolatej programnak 100 millió-, az iskolagyümölcs- és zöldség programok esetében pedig 150 millió euróra emelkedett az éves költségvetés.

Felszeletelt zöldségek, gyümölcsök, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A képviselők továbbá garantálták, hogy egy új, kételemű kritériumrendszer felállítása segítségével igazságosabban osztják el az uniós támogatásokat. A tejprogramok korábbi támogatási szintjét figyelembe véve azt kiegyensúlyozottabbá teszik, egy új, gyermekenként legalább egy minimális összeget garantáló éves uniós támogatással.

A szétosztott ételek egészségesebb választéka

A képviselők módosították azon termékek listáját, amelyek EU-s támogatásra jogosultak annak érdekében, hogy prioritást élvezzenek az alulfogyasztott friss és helyi termékek az olyan feldolgozott készítményekkel szemben, mint a levesek, kompótok, dzsúzok, joghurtok és sajtok. Ez utóbbiak csak a friss gyümölcsök, zöldségek, tej vagy laktózmentes tej után, mint ráadás lennének adhatók. Ugyanakkor a hozzáadott édesítőszereket és mesterséges ízfokozókat kizárják, míg a hozzáadott cukrot, sót és zsírt korlátozott mennyiségben tartalmazó termékek terjesztése csak kivételes esetként kaphat uniós támogatást, szigorú feltételek teljesülése, köztük a nemzeti egészségügyért felelős hatóság jóváhagyása esetén.

Az Európai Parlament által jóváhagyott új szabályozások 2017. augusztus 1-jétől léphetnek hatályba.

Tudtad?
Az iskolatej program 1977-ben, a gyümölcs 2009-ben indult. A tejesben mind a 28, a gyümölcsösben pedig 25 tagállam vesz részt. Az Európai Unióban majd 10 millió gyerek kap így gyümölcsöt, és kb. 19 millióan ihatnak így tejet. Európában még mindig csökken a zöldség-, gyümölcs- és tejfogyasztás. Több mint 20 millió gyerek túlsúlyos, a fiatalok átlagosan 30-50 %-kal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek az ajánlottnál.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…
1 / 3 453

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!