Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. április 08. 13:00 | László Márta

SZEMLÉLETVÁLTÁS

Írd be a naptárba: május 6., a Felelős Állattartás Napja

Radikális szemléletváltást sürget a Rex Kutyaotthon Alapítvány a hazai állatvédelemben, ezért 2017. május 6-án megalapítják a Felelős Állattartás Napját. Az új jeles nappal többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy Magyarországon még mindig aggasztóan magas a kóbor állatok száma, és mindennapos az állatkínzás. A kezdeményezés nyitó akciójaként május 6-án mindenkit várnak a Rex Állatszigetre, ahol egy óriásvászonra tehetik le színes kéznyomukat a felelős gazdik és az egyetértő állatbarátok. Sőt, a négylábú kedvencek mancsnyomát is várják!

Az idén 25 éves Rex Alapítvány tapasztalatai azt mutatják, hogy bár az elmúlt évtizedekben a felelős állattartási kultúra sokat fejlődött Magyarországon, bőven van még tennivaló. Nagyjából 100 000 elhagyott vagy elkóborolt kutya járja az utcákat országszerte, és a kontroll nélkül szaporodó gazdátlan macskák száma ennek többszörösére tehető.

Kutyatréning, Kép: Rex Alapítvány

Kép: Rex Alapítvány

Ehhez képest Hollandiában, Norvégiában és Finnországban gyakorlatilag már nincs tartósan az utcán élő állat, a hatóságok feladata mindössze a mikrochippel ellátott elveszett kedvencek visszajuttatása gazdáikhoz.

Németországban minden település saját, államilag finanszírozott állatotthonnal rendelkezik, míg itthon az állami fenntartású regionális gyepmesteri rendszer („a sintértelepek”) elavult és folyamatos anyagi gondokkal küzd, állatvédelmi feladatokat nem vagy alig lát el. A színvonalas állatotthonok üzemeltetésének anyagi terhe és az ehhez kapcsolódó állatvédelmi tevékenység jórészt civil szervezetekre hárul, de ezen feladatok ellátása adományok és adó 1% felajánlások nélkül nem lehetséges.

Még elkeserítőbb, hogy bár az állatkínzás 2004 óta bűncselekménynek minősül, az állatvédő szervezetekhez, így a Rex Alapítványhoz is nap mint nap érkeznek súlyosan elhanyagolt, beteg vagy egyenesen bántalmazott állatok. Bár a Rex Alapítvány menhelyén, az Állatszigeten működő állatmentő és örökbefogadási központ felkészült a bajba jutott állatok rehabilitálására, ez csupán a probléma „tüneti kezelését” jelenti. Tartós megoldást csakis radikális szemléletváltás hozhat, ezért a Rex Alapítvány országos szintű összefogást kezdeményez azzal, hogy 2017. május 6-án megalapítja a Felelős Állattartás Napját, melyet ezentúl minden évben megrendeznek ezen a napon.

 

 

Nyitó akcióként egy különleges rekordkísérlettel készülnek: arra kérnek minden állatszerető embert, hogy jöjjenek el minél többen május 6-án a Rex Állatszigetre, és hagyjanak nyomot az állatvédelemben.

Fekete kutyus, Kép: Rex Alapítvány

Kép: Rex Alapítvány

A résztvevők a helyszínen kifeszített óriásvászonra elhelyezett színes festékes kéznyomukkal (és négylábú családtagjaik tappancslenyomatával) fejezhetik ki támogatásukat. A nyomokat a Magyar Rekord Egyesület számolja össze, és ha sikerül, új hazai állatvédelmi rekord születhet!  Az egésznapos rendezvényre látogatók emellett nívós szakértők segítségével ismerkedhetnek meg a felelős állattartás szabályaival. A színes programokban bővelkedő állati összefogást – melyre döntéshozókat, állatvédő civil szervezeteket, és állatbarát hírességeket is meghívtak – látványos fináléműsor zárja.

Több híresség máris a kezdeményezés mellé állt: Harcsa Veronika, Horányi Juli, Király Linda, Tompos Kátya, Kocsis Tibor, Nagy Sándor, Magyar Attila és az Animal Cannibals Facebook videóban fogják felhívni a figyelmet a Rex Alapítvány kezdeményezésére és a felelős állattartás fontosságára.

Három hosszúnyakú egyhuzatra
Először fordult elő majd 150 év után, hogy másfél hónap halatt három zsiráfbébi is született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az intézet 1868 óta foglakozik a kecses nyakú állatokkal. Az év első napjában már beszámoltunk az akkor még – rokonsága révén általunk még XXXII. Rothschildnak nevezett újszülöttről, és azóta újabb két bébi látott napvilágot. A jövevényeket már mindenki megnézheti! Gyertek, jó kis hétvégi program!

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!