Facebook hozzászólás
426

Irány a tenger! Irány Horvátország! Csúcs a letenyei határon!

Csodás tenger, ragyogó strandok, remek kis éttermek, finom, könnyű dalmát borok – ezt jelenti nekünk Horvátország! A több mint egyéves tervezgetés, álom egy pillanat alatt dőlhet romba a határon, ha nem vagyunk elég körültekintőek! Érvényes okmányok nélkül ugyanis senki nem utazhat! Naponta fordul elő, hogy vissza kell fordítani családokat, mert a gyerekeknek nincsenek érvényes, utazáshoz szükséges okmánya! Horvátország ugyan az Európai Unió tagja, de nincs az úgynevezett schengeni övezeten belül! Milyen lesz az a nyaralás, amelyik úgy kezdődik, hogy a határról vissza kell jönni, sürgősséggel (!) a gyerekek papírjait elintézni… Erre hívta fel a figyelmet a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság!

Érvénytelen, vagy nem megfelelő úti okmányok: ezek a leggyakoribb hibák– közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság illetékese a letenyi határátkelőn tartott sajtótájékoztatón. Sinkovics Róbert alezredes, a megyei Határrendészeti Osztály vezetője az újságíróknak azt is elmondta, hogy a zalai rendőrök felkészültek a nyári idényre, ha szükséges akkor akár egyszerre négy-öt sávban is átléphetik a határt a külföldre igyekvők!

Sinkovics Róbert, a zalai Határrendészeti Osztály vezetője

Az elmúlt évek tapasztalata az mutatja, szinte naponta előfordul, hogy a Horvátország felé tartó családok gyermekei nem rendelkeznek semmiféle határátlépésre jogosító okmánnyal! Ezért a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel az utazók figyelmét:

Utazási/személyi okmányok:

A két ország érvényes útlevéllel vagy személyazonosító igazolvánnyal rendelkező állampolgárai az utas- és áruforgalom számára kijelölt határátkelőhelyeken vízum nélkül léphetnek be a másik állam területére.

Fontos telefonszámok!
· Segélyhívó: 112 · Rendőrség: 192 · Tűzoltóság: 193 · Mentő: 194 · Horvát Autóklub – segélyszolgálat: 1987 · A horvát rendőrség magyar mobiltelefonról elérhető tárcsázva a +385 192 telefonszámon! A fent felsorolt többi telefonszám kizárólag horvát vezetékes vagy mobiltelefonról hívható, előhívók nélkül.

Magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévő érvényes, magyar személyazonosító igazolvány birtokában – ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt, valamint az ideiglenes kártya formátumú igazolványt is – utazhatnak Horvátországba. Személyazonosító igazolvánnyal korhatár nélkül mindenki utazhat déli szomszédunkhoz. A magyar, illetve a horvát állampolgárok a dokumentumok érvényességi idején belül utazhatnak a két állam között. Fontos, hogy ki- és belépéskor is érvényes okmánnyal kell rendelkezniük!

A beutazásra vonatkozó horvát jogszabály értelmében a határon ellenőrizhetők a beutazási feltételek, és az illetékes szervek saját hatáskörben döntik el, kitől kérik annak bemutatását és kitől nem.

Letenyei határátkelő

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül):

Kiskorúak és fiatalkorúak horvátországi beutazásához nem szükséges a törvényes képviselő beleegyező nyilatkozata. A horvát határrendészeti szervek azonban továbbra is vizsgálni fogják, hogy a kiskorú nem utazik-e a törvényes képviselő akarata ellenére (pl. egyedül a vonaton, stb.) Szükség esetén konzultálnak a szlovén, a magyar és más szomszédos országbeli kollégáikkal. A 14 év alatti kiskorú magyar állampolgárok érvényes személyazonosító igazolvány birtokában is beutazhatnak Horvátországba. A fenti szabályozástól függetlenül javasolja a rendőrség, hogy a gyermekükkel együtt utazó rokonaiknak, barátaiknak adjanak meghatalmazást, szülői hozzájáruló nyilatkozatot! A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorúak személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni! A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni!

Elhasználódott, sérült, nehezen olvasható úti, illetve gépkocsi okmánnyal ne induljanak el! Előfordulhat, hogy egy ellenőrzés során bűnügyi-technikai vizsgálatot írnak elő az okmány egyidejű bevonása mellett!

A Dubrovnik felé vezető Adria-autóút egy rövid szakaszon, Neumnál, Bosznia-Hercegovina területén vezet át. Magyar állampolgárok érvényes útlevél, vagy személyi igazolvány birtokában utazhatnak be Bosznia-Hercegovinába, ahol kilencven napot meg nem haladóan tartózkodhatnak turisztikai vagy üzleti célból. Azon kiskorú magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek személyi igazolvánnyal, továbbra is csak érvényes útlevéllel utazhatnak!

Általános beutazási szabályok:

Ha gépkocsival megyünk Horvátországba, az érvényes vezetői, és forgalmi engedély mellett rendelkezni kell a beutazáshoz használt gépjárműre vonatkozó érvényes nemzetközi biztosítási zöldkártyával is! (Ezt saját biztosítód vagy már rég kiküldte, vagy Neked kell bemenni érte, és ingyen kiadják! a szerk.)

Ha elveszíted úti okmányaidat, akkor az alábbi képviseleteken tehetsz bejelentést:

  • Nagykövetség, Zágráb
  • Főkonzulátus, Eszék
  • Tiszteletbeli konzulátus, Split
  • Tiszteletbeli konzulátus, Rijeka
  • Tiszteletbeli konzulátus, Dubrovnik
  • Június 15. – szeptember 15. közötti nyári időszakban: Ideiglenes Konzuli Hivatal, Split

Szükség esetén a külképviseleten úgynevezett Ideiglenes magánútlevelet állítanak ki, amelyhez a következő iratokra van szüksége:

·         a rendőrségi jegyzőkönyv

·         1 db fénykép

·         az ideiglenes magánútlevél kiállításának költsége 30.-EUR,

·         a személyazonosságot egyéb okmánnyal, vagy valaki által igazolni kell.

A két ország között kialakult gyakorlat alapján – tekintettel arra, hogy minden magyar állampolgárt megillet a hazatérés joga – a horvát-magyar határon a rendőrségi jegyzőkönyv birtokában úti okmányok nélkül is lehetséges a határátlépés. A magyar rendőrség elvégzi a magyar állampolgár azonosítását, ezt követően engedélyezett a belépés Magyarországra.

Forrás, és további információ: www.kormány.hu, http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!