Facebook hozzászólás
1 058

Ínyenc kalandozás a Dél-Dunántúlon

Eszményi hétvégi programot szervez hedonistáknak a dél-dunántúli régió: három napon át a festői táj sokrétű gasztronómiájának legkiemelkedőbb képviselőinél kóstolhatunk ínycsiklandó, prémium kategóriás ételeket október 2. hétvégéjén! Az érdeklődés már most óriási, ezért az asztalfoglaláshoz regisztrálni kell!

Pécs és bora, Kép: Via Gasztronómia
Pécs és bora, Kép: Via Gasztronómia

Az ezerarcú déli régió és mediterrán hangulatú székhelye, Pécs nemcsak a táj változatos szépsége, az ország legkisebb forgalmú autópályája, és nem csupán a nyíltszívű, kedves dél-dunántúliak miatt kiváló úti cél. Egyik legnagyobb erőssége kiemelkedő gasztronómiája, amit egyrészt a helyi alapanyagoknak – szőlőnek, bornak, vadaknak, halaknak, mangalicáknak, különleges sajtoknak, erdei gombáknak és gyümölcsöknek – másrészt a soknemzetiségű lakosság gazdag gasztronómiai hagyományainak köszönhet.

Szekszárd, Merops étterem, Kép: Via Gasztronómia
Szekszárd, Merops étterem, Kép: Via Gasztronómia

Ha gasztronómiai kalandozásunkat szeretnénk erős felütéssel kezdeni, a majd két tucatnyi helyszín közül vegyük célba a szekszárdi belváros világszínvonalú Merops éttermét. Nyitásását Segal Viktor séf készítette elő, és ő választotta ki a konyhafőnököt is, a szekszárdi Vörös Krisztiánt. A Merops egyedi ízvilágot felvonultató fine dining fogásokkal és persze a Mészáros Pincészet csúcsboraival várja az igényes közönséget. A szomszédban található pincészet a 700 év óta ott borászkodó Mészáros család hagyományokban gazdag múltját testesíti meg. Az októberi gasztro hétvégére 3 fogásos menüvel készülnek:

  • Kadarka szőlős lepény kecskesajttal, birsalma krémmel
  • A gemenci erdőkből származó sous vid eljárással omlóssá tett vaddisznó gerinc házi készítésű erdei gombás papardellével, sütőtök pürével
  • Túrótorony lisztmentes csokoládés piskótán aszalt szilvás raguval, őszi gyümölcsökkel
Szekszárd, Bodri pincészet, Kép: Via Gasztronómia
Szekszárd, Bodri pincészet, Kép: Via Gasztronómia

A különleges kávék rajongóinak kötelező úticél a szintén szekszárdi Kávé Háza 1927., amit a szakma kétszer választott Magyarország legjobb kávézójának. A választékot a kávéspecialista tulajdonos, Tóth Sándor szenvedélye és minőség iránti elkötelezettsége határozza meg. Az októberi gasztro hétvégére különleges kávé kóstolóval és süteménnyel várja a török leves szerelmeseit.

Szekszárdról irány Pécs: az egyedülálló hangulatú Zsolnay Kulturális Negyed Zsolnay Éttermében olyan ételkülönlegességekre számíthattok, amelyeket szinte sajnáltok majd megenni. Pedig főbenjáró bűn volna meghagyni!

  • Posírozott makrélafilé rolád szezámmagos piskótával, vaníliával ízesített sütőtökpürével, olívamorzsával
  • Konfitált mangalica tarja véres hurka jus-vel, vajban konfitált bébicéklával és édesburgonya krokettel
  • Vaníliás túró mousse bazsalikom espumával és körte gömbbel

    Pécs, Csoko Láda, Kép: Via Gasztronómia
    Pécs, Csoko Láda, Kép: Via Gasztronómia

Csokoládérajongók, figyelem! A sétálóutcában (Király utca) található Pécs belvárosának legédesebb pontja! A Csokoláda nem csupán bolt, hanem nyílt csokiműhely. A Via Gasztronómia program részeként kipróbálhatjátok a csokikészítést!

Pécstől kocsival csak egy ugrás a máriagyűdi kegyhely, na meg a békebeli hangulatú Czukor Borsó cukrászda. Sok egyedi, helyben készült finomság, például mascarpone krémes, habkönnyű vörösboros csokoládépiskóta és levendulás macaron várja a parasztházból kialakított cukrászdában az édesszájú gasztroturistákat, házi készítésű szörp vagy kávé kíséretében.

Máriagyűd, Czukor Borsó, Kép: Via Gasztronómia
Máriagyűd, Czukor Borsó, Kép: Via Gasztronómia

A villányi pincesor nemcsak a borról szól! Stifolderről, borlekvárról, jófajta sváb harapnivalókról is! A sokszínű minőségi borkínálat mellet olyan ínyenceknek való vendéglátóhelyek várnak, mint a Sauska pincészet kitűnő étterme.

A romantikus kis falvak kedvelői ne hagyják ki Palkonyát!

Palkonya, PalKonyha, Kép: Via Gasztronómia
Palkonya, PalKonyha, Kép: Via Gasztronómia

Minőségi helyi alapanyagokból készülnek ott a kihagyhatatlan fogások. A PalKonyhán például helyben sütött, ropogós kenyérkülönlegességek, házi tejfölből köpült könnyű vaj, hagymaleves kétféle helyi sajttal, bazsalikommal és szarvasgombával, omlós grillezett mangalica tarja saját készítésű stifolderrel ízesített lecsóval, parázson sült krumplival, házi lekvárokkal készített meggyes illetve sárgabarackos piték, túrós valamint almás-boros torta remekek várnak. Természetesen palkonyai borok kísérik a fogásokat.

Hosszúhetény, Almalomb étterem, Kép: Via Gasztronómia
Hosszúhetény, Almalomb étterem, Kép: Via Gasztronómia

Az autentikus stílusú éttermek és a lélegzetelállító természeti környezet rajongói látogassanak el a hosszúhetényi Almalomb étterembe, aminek a tulajdonos ősei által épített, átvarázsolt, XIX. századi vízimalom ad otthont. Az enteriőr magazinoknak is csemegét jelentő, az egykori pajtával is kiegészített étteremben csontjáról puhán leomló barbecue oldalas, kukoricás burgonyalepény és coleslaw (amerikai káposztasaláta), tejföl mousse diós morzsával és citromos süteménnyel vár! Említést érdemelnek a fantáziadús, ízletes limonádék, mint a narancsos-gyömbéres rozmaringgal vagy a zöldalmás-uborkás bazsalikommal készültek.

Halas Karcsival búcsúzunk a nyártól
Szeptembert írunk. Vége a szabadságoknak, elkezdődött a tanév, és bizony messze még a május. Nehéz szívvel búcsúzunk a nyártól. Még meleg az idő, de már zárnak a nyaralók, a vendéglátóhelyek, köztük kedvencem, Zamárdi-felsőn Halas Karcsi halsütője. Hosszú évek óta járunk a Mókus utcába, az ország 10 legjobb halsütőjének egyikébe.

A nagy érdeklődés miatt szükséges előre regisztrálni, asztalt foglalni: www.facebook.com/ViaGasztronomia

Az akcióban részt vevő vendéglátóhelyek:

Csarnóta, Tenkes csárda
Felsőmocsolád, Bánó Mária Kastélyszálló
Hosszúhetény, Almalomb Kulináris kitérő és találkozóhely
Máriagyűd, Czukor Borsó
Palkonya, PalKonyha
Pécs, Csoko-Láda, Jókai Bisztró, Jókai Cukrászda, Pezsgőház Étterem, Susogó Borvendéglő, Zsolnay Étterem és Kávézó
Szekszárd, Optimus Étterem, Merops Étterem, Kávé Háza
Villány, Kúria Borétterem, Sauska Pincészet
Szálka, Horog Étterem



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!