Facebook hozzászólás
1 163

Ingyenes a Kutyabarát munkahelyi etikett

Mi kell ahhoz, hogy egy munkahely kutyabarát lehessen? Ebben segít a Kutyabarát.hu, az ország első kutyabarát szolgáltatásait népszerűsítő közösségi platform.

A Kutyabarát.hu 2012-es indulása óta nagy hangsúlyt fektet a kutyabarát munkahelyek népszerűsítésére. Sok lelkes kutyabarát dolgozó, alkalmazott és vezető kereste már meg a közösségi portál csapatát azzal a céllal, hogy kutyabaráttá tennék munkahelyüket, egyben tanácsot kérve, hogyan is induljanak el ebbe az irányba?

Kutyaigazgató nyakkendőben, Kép: kutyabarat.hu
Szeretnél egy ilyen igazgatót? Kép: kutyabarat.hu

− Mivel mi magunk is nap mint nap tapasztaljuk ennek előnyeit, pozitívumait, így nem nehéz kampányolnunk az arra alkalmas irodák, munkahelyek kutyabaráttá tétele mellett, és segíteni tanácsainkkal a leendő kutyabarát munkahelyeket. Alapvetően munkáltatói, vezetői döntés, hogy egy munkahely kutyabarát-e. Persze ez alól is vannak kivételek, hiszen például élelmiszerbolt, közfürdő, egészségügyi intézmény nem lehet kutyabarát, a jelenlegi közegészségügyi szabályok szerint. Így, az ilyen munkahelyek egyértelműen kiesnek a kutyabarát munkahelyek köréből – fejtette ki Dr. Sziládi-Kovács Hajnalka, ügyvéd, a Kutyabarát.hu egyik alapítója egy 2018-as konferencián.

A Kutyabarát.hu nem hiába lett szakértője a témának, hiszen a 2014 óta megrendezett Év Kutyabarát Helye kampányban mindig is kiemelt figyelmet kaptak a munkahely kategória indulói, és ebben szegmensben látják a legnagyobb fejlődést, ugyanis évről évre ebben a kategóriában van a legtöbb jelentkező.

A kutyabarát munkahellyé váláshoz az alábbiakat kell mérlegelni és figyelembe venni:

Ha vendéglátóhelyen vagy élelmiszeriparhoz kapcsolódó egységben dolgozó szeretne kutyát bevinni a munkahelyére, mindenképp szem előtt kell tartania a hatályos ÁNTSZ és NÉBIH szabályozások adta korlátokat. Az élelmiszerbiztonsági szabályok nem sérülhetnek, hiszen tetemes összegű bírságra számíthat az üzemeltető, így egy vendéglátóhelyen csak a vendégek által is látogatható részeken lehetnek jelen a kutyák (pl. élelmiszertároló, konyhai vagy élelmiszer előkészítő részlegben stb. nem tartózkodhat állat).

Kutyaértekezlet, Kép: kutyabarat.hu
Értekezlet, Kép: kutyabarat.hu

Bizonyos munkahelyeken a munkavédelmi szabályok betartása zárja ki a kutya jelenlétét (pl. veszélyes anyagok, vegyi anyagok előállításával vagy használatával kapcsolatos üzemek). Itt egyértelműen a munkavédelmi szabályok, előírások tiltják meg a nem ott dolgozók jelenlétét is, így logikusan a kutyák és egyéb állatok ott tartózkodása is tilos. Ilyen munkahelyeken maximum az irodai részlegnél lehet megengedett a kutya jelenléte − megfelelő felügyelet mellett. Egy irodai, adminisztratív vagy kreatív foglalkozási körben dolgozóknál azonban, bizonyos, inkább etikai és együttélési viselkedési szabályok betartása mellett, semmi akadálya a kutyák bevitelének egy munkahelyre.

Kutyák a fotelben, Kép: kutyabarat.hu
A pihenőidő nekik is jár…, Kép: kutyabarat.hu

A fenti rövid tájékoztatóból kiderül, hogy minden iroda, mely munkavédelmi és közegészségügyi szabályokat ezzel nem sért, könnyen válhat kutyabaráttá, ehhez a vezetőség-üzemeltető és a dolgozók együttes akarata elegendő, sőt, még külön szabályzat, minősítés vagy tanúsítvány sem szükséges hozzá. Érdemes azonban egy házirendet készíteni, mely a dolgozókat instruálja, támogatja.

A Kutyabarát.hu már évekkel ezelőtt kidolgozott egy „Kutyabarát munkahely etikett”-et, melyet sok kutyabarát munkahely, illetve iroda rendelkezésére bocsátott, és teszik ezt továbbra is szívesen – mindezt ingyenesen. Számtalan cégnek, kis- és nagyvállalatnak adott gyakorlati tanácsokat a Kutyabarát.hu csapata, többek között a Telenornak, az Inforpark több irodaházának, közösségi irodáknak, több reklám- és médiaügynökségnek. Az elkötelezett kutyabarátok célja ezzel nem más, mint felhívni a figyelmet arra, hogy bizonyos munkahelyeken csak egy közös döntés – és persze a fent említett szabályok ismerése és betartása – szükséges ahhoz, hogy kutyabarát munkahellyé válhassanak, ezzel bizonyítottan növelve a munkahely morálját, összetartását, társadalmi megítélését, továbbá a kutyabarát dolgozók mindennapi munkavégzésének hatékonyságát.

TUDOMÁNYOS KUTATÁS:

Állati jó párkapcsolat

A háziállatok egész életükben gazdájuk mellett állnak, mozgásban tartják őket, és támaszként szolgálnak magány vagy betegség idején. Egy nemrégiben végzett kutatás megerősítette, amit sok háziállat-tulajdonos már régóta gyanított: a kutyák, macskák és más háziállatok pozitív hatással vannak az egészségre és a jólétre.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!