Facebook hozzászólás
541

Így vedd észre, hogy veszélyben vagy

– Nem lehet eleget beszélni az önvédelem fontosságáról – vallja Kovács Ildikó női önvédelmi oktató, aki szerint az utcai támadások esetében a megelőzés akár életeket is menthet. Számos jel van ugyanis, amit észrevehetünk még a baj megtörténte előtt, ha pedig nyitott szemmel járunk, és felkészültek vagyunk, elkerülhetjük azt, hogy áldozattá váljunk.

A szakértő egy csokorba gyűjtötte azokat az egyértelmű jeleket, amik arra utalnak, hogy veszélyben vagyunk.

7+1 tipp a biztonságos futáshoz
A baj bárhol és bármikor megtörténhet. Az elmúlt napok történései, és az ultrafutó Makai Viktória elleni támadás ismét erre hívta fel a figyelmet. Kovács Ildikó, női önvédelmi oktató szerint éppen ezért rendkívül nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. Úgy véli ugyanis, hogy tudatos felkészüléssel csökkenteni lehet a tragédiák bekövetkeztét. A szakértő hét+egy pontban foglalta össze, mit tehetünk futás közben a biztonságunk érdekében.
  1. Tesztelik a figyelmességünket

Az előre kitervelt támadások sajátossága, hogy a támadó hosszú ideig figyeli, követi leendő áldozatát, hogy lássa, mennyire éber. Aki nem veszi észre, arról azt gondolja, hogy könnyű préda. Aki azonban hátra-hátra nézeget, hirtelen megáll, vagy gyanúsnak vélt személyt alaposan megnézi, csökkenti az esélyeit a támadásra, ugyanis így a támadó nem tudja azt elérni, hogy váratlanul csapjon le.

  1. Ellenőrzik a stabilitásunkat

Előfordul, hogy az utcán elhaladva kicsit meglökik az embert, így próbálgatják, hogy milyen a kiállásunk, milyen a stabilitásunk. Ha arrébb repülsz, és szó nélkül tovább állsz, az azt az üzenetet közvetíti a támadó felé, hogy egyszerű dolga lenne veled. Ha azonban rátartasz, sőt, még szóvá is teszed a lökést, akkor ismét egy nagy lépést tettél afelé, hogy ne téged válasszon áldozatául.

  1. Megfigyelnek

Akár napokon keresztül is követhetnek, megfigyelik a járásodat, a szokásaidat. Például, hogy gyakran egyedül jársz, vagy többször későn érsz haza. Az is fontos jel számukra, hogy például a buszmegálló felé közeledve mennyire nézed a körülötted történő eseményeket, embereket vagy esetleg a telefonodba bújva teljesen kizárod a külvilágot.

Telefonba temetkezve, Kép: sajtóanyag
Telefonba temetkezve, Kép: sajtóanyag

Éppen ezért elengedhetetlen, hogy figyeljünk a környezetünkre, ne legyen korlátlan a bizalmunk senki felé, még akkor sem, ha napi szinten összefutunk az utcán, vagy éppen köszönünk egymásnak a közértbe menet. Naponta sok emberrel találkozunk, onnantól pedig, hogy köszönőviszonyba kerülünk egymással, már nem feltételezzük a másikról azt, hogy támadónkká válhat. Ez persze nem azt jelenti, hogy paranoiássá kell válnunk, csupán legyünk figyelmesek, redukáljunk le minden olyan tényezőt, ami csökkenti a reakcióidőt egy esetleges támadás esetén, hiszen az éberségünk akár a tragédiától is megmenthet bennünket.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!